Lichttherapie; Weg met de winterdip! (+Winactie!)

Terwijl je nog half in dromenland bent, word je langzaam wakker van de zon die voorzichtig door het raam naar binnen schijnt. Je bent vrolijk, voelt je energiek en begint de dag met een dansje. Verlang jij er ook zo naar? Waren de ochtenden in de winter ook maar zo! Gelukkig worden de dagen alweer langer; maar dagen met vijf uur daglicht zijn natuurlijk nog steeds niks vergeleken met de soms wel zestien uur daglicht die je op de langste zomerdag hebt. Door het gebrek aan daglicht merk ik dat ik minder energie heb en sneller somber ben. Noem het een winterdip, of een winterdepressie; fijn is het in ieder geval niet.

Winterdip: een tekort aan daglicht

Door een tekort aan daglicht tijdens de donkere wintermaanden krijgen veel mensen last van een gebrek aan energie, een sombere stemming en lusteloosheid. Als je het hebt over dit seizoensgerelateerde verschijnsel wordt er veel gesproken over de bekende herfstdip, winterdip of winterdepressie. Ze komen allemaal op hetzelfde neer: een tekort aan daglicht.

Zodra de herfst begint worden de dagen merkbaar korter en neemt de hoeveelheid daglicht geleidelijk af; terwijl je daglicht juist nodig hebt voor je welzijn. De verschillen in intensiteit van daglicht wordt aangegeven in Lux. Om je een idee te geven: de lichtintensiteit op een mooie zomerdag is bijvoorbeeld 50.000 Lux, terwijl dit slechts 2.500 Lux kan zijn op een bewolkte winterse dag. Stel je voor dat je in de ochtend in het donker naar werk gaat en ’s avonds in het donker pas weer naar huis. Heb je enig idee wat de lichtintensiteit van een gemiddeld kantoor is? Rond de 300-500 Lux. Vrijwel niets!

Als er sprake is van een winterdip of winterdepressie ben je vaak overmatig somber, neerslachtig en lusteloos; maar het kan ook een hele andere kant opgaan. Zo kun je bijvoorbeeld ook rusteloos en gejaagd zijn. In mijn geval is het een combinatie van beide. In de ochtend ben ik niet vooruit te branden. Overdag ben ik gejaagd en heb ik last van concentratieproblemen en halverwege de avond stort ik in en ben ik écht heel moe. De termen winterdepressie en winterdip worden nog wel eens door elkaar gehaald en dat is opzich niet vreemd. Ze zijn namelijk goed vergelijkbaar, alleen is een winterdepressie net een iets heftiger.

Lichttherapie; Weg met de winterdip! (+Winactie!)

Lichttherapie met een daglichtlamp

Anderhalf jaar geleden ontdekte ik lichttherapie in mijn zoektocht naar oplossingen voor stemmingswisselingen. Lichttherapie is een effectief bewezen behandeling waarbij een daglichtlamp het natuurlijke energiegevende effect van daglicht op een zonnige dag nabootst. Door het gebruik van een daglichtlamp kun je je tijdens de wintermaanden net zo energiek, vrolijk en actief voelen als tijdens de zomermaanden.

Dankzij de donkere ochtenden wordt je biologische klok verstoord. Als gevolg daarvan raakt het slaap-waakpatroon van slag waardoor je lichaam niet meer zo goed weet wanneer hij wakker moet worden. Je lichaam heeft daglicht nodig om alle dagelijkse processen op te starten en je kunt je voorstellen dat als je lichaam geen seintje krijgt, de processen niet of op een later tijdstip pas gestart worden. Door de daglichtlamp in de ochtend te gebruiken, heb je een goede start en begin je de dag met net zoveel energie als in de zomer.

Door de daglichtlamp van Philips dagelijks zo’n 20 tot 30 minuten te gebruiken, zul je je al binnen één à twee weken energieker en vrolijker voelen. De lamp die 10.000 Lux produceert, zet je op armlengte afstand en ondertussen kun je gewoon verder met waar je mee bezig was. Zo zit ik in de ochtend regelmatig met mijn ontbijtje aan tafel, terwijl mijn lichaam langzaam gewekt wordt door de daglichtlamp. Weg met de winterdip!

Lichttherapie; Weg met de winterdip! (+Winactie!)

Ook proberen? Maak kans op een daglichtlamp!

In samenwerking met fonQ mag ik het kleinere en nieuwere broertje van mijn daglichtlamp weggeven! De daglichtlamp die je op de foto’s ziet is mijn twee jaar oude Philips HF3419/02 Up Energy Light en de versie die ik weg mag geven is de Philips HF3420/01 up Energy Light: nieuw in de doos! Wat betreft functionaliteiten zijn de lampen bijna hetzelfde en is degene die ik weg mag geven zelfs ietsjes beter. Zo heeft de daglichtlamp een kleiner formaat waardoor hij makkelijker mee te nemen is en maakt de lamp in tegenstelling tot het witte licht van mijn daglichtlamp, gebruik van blauw licht: de lichtkleur met de meeste energie!

Laat in de reacties achter waarom jij graag kans wilt maken op de daglichtlamp en misschien komt die dan deze maand nog jouw kant op! Zondag 29 januari om 15:00 kies ik een winnaar.