Low carb bloemkool quinoa rösti rondjes

Low carb bloemkool quinoa rösti rondjes

Op de dagen waarop ik relatief weinig koolhydraten eet, merk ik dat het managen van mijn bloedglucosewaarden mij makkelijker afgaat. Dat is reden genoeg om meer te experimenteren met low carb gerechten en om zo stapsgewijs mijn ‘koolhydraatarme avondeten’ repertoire uit te breiden. Soms lukt dit doordat ik een recept vind en dit dan probeer. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat ik zelf op basis van een ander recept een aantal ingrediënten vervang met low-carb alternatieven en zo tot hele nieuwe ontdekkingen kom. Zo ook met deze koolhydraatarme quinoa bloemkool rösti!

Weken, misschien zelfs al wel maanden, had ik een grote zak met quinoa in mijn keukenkastje staan. Op zich vind ik quinoa best lekker, maar vind ik het niet het makkelijkste ingrediënt om mee te koken. Toch wilde ik er graag iets mee doen (of anders gezegd: wilde ik er graag vanaf). En zo ontstond het idee om quinoa rösti te maken. En het resultaat was eigenlijk zo verassend, dat ik misschien wel weer een nieuwe zak quinoa ga kopen! 😉

Ingrediënten om zelf low carb bloemkool quinoa rösti rondjes te maken

Ingrediënten voor bloemkool quinoa rösti rondjes

Hoeveelheid: 15 stuks.
Bereidingstijd: 60 minuten.

  • 125 gram quinoa
  • 125 gram bloemkool
  • bosuitjes
  • tijm
  • 75 gram witte kaas
  • 2 eieren
  • 40 gram bloem

Het bereiden van de quinoa

Was en zeef de 125 gram quinoa en voeg deze vervolgens samen met 250 gram water in een pan. Breng de quinoa aan de kook en zet het vuur vervolgens iets lager zodat het niet meer kookt, maar wel blijft borrelen. Doe dit voor zo’n tien minuten. Als al het vocht is geabsorbeerd, dan is de quinoa klaar!

Het bereiden van de quinoa in een zeef

Het maken van het beslag

Voor dit recept heb ik bloemkool uit de diepvries gebruikt, maar ik raad aan om een verse bloemkool te gebruiken voor als je wat stevigere rösti rondjes wilt. Snijd de 125 gram bloemkool in kleine stukjes en voeg dit samen met twee fijngesneden bosuitjes en wat tijm in een keukenmachine. Maal het geheel fijn en voeg vervolgens 75 gram witte kaas toe.

Fijngesneden bosuitjes en tijm in een keukenmachine

De volgende stap is om het rösti beslag te maken. Doe de inhoud van de keukenmachine in een schaal en voeg er twee eieren en 40 gram bloem aan toe. Meng het goed door elkaar en voeg dan ook de quinoa toe. Je kunt nog wat peper en zout toevoegen voor wat extra smaak.

En… bakken maar!

Zet een koekenpan op het vuur en schep met een eetlepel (of twee lepels als je dat prettiger vindt) het beslag in de pan. Per keer bakte ik vijf rösti rondjes in de pan: op middelhoog vuur, voor zo’n vijf minuten per kant. Let goed op: want als ze wat donkerder beginnen te worden, dan kan het opeens heel snel gaan.

Low carb bloemkool quinoa rösti rondjes

Et voilà! Geniet van de koolhydraatarme rösti rondjes, en mooie bloedglucosewaarden! 😉