Een meringue schuimpje in de kerstboom

Zelf meringue schuimpjes maken

Het gebeurt niet vaak dat ik na een middag zwoegen in de keuken tevreden ben. Maar deze keer was ik dat wel. Zo tevreden dat ik het voortaan misschien gewoon zelf maak, in plaats van het te kopen in de supermarkt. Ergens onderin een lade had ik nog een recept liggen voor een eenvoudige meringue. Vorig jaar heb ik met een kant-en-klaar pakketje wat staan prutsen in de keuken en zelfs na de derde keer wilde dat niet lukken. Als ik denk aan meringue schuimpjes, dan denk ik aan mooie kransjes zoals je deze bij de supermarkt ziet; niet van die uitgezakte rondjes die ik vorig jaar op tafel zette. Met dit recept is het gelukt om mooie meringue schuimpjes te maken en als ik het kan, dan kan iedereen het!

Ingrediënten voor meringue schuimpjes

  • 200 gram kristalsuiker
  • 100 gram eiwit (ongeveer 3 eieren)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak vervolgens een ovenschaal of bakplaat en bekleed deze met bakpapier. Weeg daarna 200 gram kristalsuiker af en verdeel deze over het bakpapier. Plaats de ovenschaal/bakplaat in de oven en verhit de suiker zo’n vijf minuten.

Pak drie eieren en scheidt het eigeel van het eiwit door het eigeel van de ene schaal naar de andere schaal te brengen. Doe dit net zolang totdat je 100 gram eiwit hebt. Begin langzaam te kloppen; dit kun je doen met een garde, maar uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je na tien minuten graag gebruik wilt maken van een mixer. Voer het tempo langzaam op, totdat het eiwit stevig wordt en je de kom ondersteboven kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Je mag best even trots zijn op jezelf als je die schaal boven je hoofd houdt.

Suiker toevoegen aan het opgeklopte eiwit

Haal na vijf minuten de suiker uit de oven en verlaag de temperatuur naar 100 graden. Voeg de kristalsuiker eetlepel voor eetlepel toe aan het eiwitschuim. Ga na het toevoegen van een eetlepel suiker door met mixen en zorg ervoor dat het eiwitschuim stevig blijft. Blijf net zolang op de hoogste stand mixen totdat alle suiker opgelost is en je bijna geen klontjes suiker meer ziet. Bekleed een bakplaat of bakvorm met bakpapier en spuit vervolgens de meringues in een vorm zoals jij dat wilt. Ik heb gekozen voor kleine toefjes en voor een aantal kransen.

Plaats de meringue schuimpjes in de oven op 100 graden en bak deze. De tijdsduur wordt bepaald door de grote van de meringues. Als je kleine toefjes hebt, moeten deze zo’n drie kwartier in de oven. Als je grote kransen hebt, kan het soms wel twee tot drie uur duren voordat deze goed zijn. Als je ze makkelijk van het bakpapier af kunt halen zijn ze klaar!

Fijne Tweede Kerstdag vandaag, eet smakelijk! 😉