Mijn eerste HbA1c waarde na de diagnose was 41

Mijn eerste HbA1c waarde en nachtelijke hypo

Toen ik te horen kreeg dat ik diabetes heb, had ik nooit verwacht dat ik met zoveel verschillende zaken rekening moest houden. Je krijgt te maken met allemaal nieuwe ervaringen en hierdoor leer je steeds beter wat je wel en niet moet doen en hoe je bepaalde dingen kan voorkomen. Afgelopen week kreeg ik voor het eerst mijn HbA1c waarde te horen en maakte ik kennis met mijn allereerste nachtelijke hypo. Het tweede vond ik niet zo leuk, het eerste was een stuk fijner, aangezien het goed nieuws was!

Mijn eerste HbA1c waarde

Het HbA1c is een waarde waarmee het gemiddelde van het bloedglucose van de afgelopen 2 à 3 maanden vastgesteld kan worden. Als je continu hoge of lage bloedglucosewaarden hebt is dit vervolgens terug te zien in de HbA1c waarde. Zo krijg je een goed beeld van hoe je het de afgelopen maanden gedaan hebt.

Om eerlijk te zijn voelde het een beetje alsof ik mijn rapportcijfer ging ophalen toen ik onderweg was naar het ziekenhuis. Vooraf had ik al wat research gedaan, waardoor ik wist dat de HbA1c streefwaarde voor mensen met diabetes 53 mmol/mol of lager is. Wat ongeveer gelijk staat aan een gemiddeld bloedglucose van 7 mmol/l. Omdat ik richting het einde van mijn honeymoonfase enorme pieken heb gehad (na elke maaltijd tussen de 15 en 20 mmol/l) ging ik er vanuit dat ik een hoge HbA1c waarde als uitslag zou krijgen.

Maar niets was minder waar. Mijn eerste HbA1c is 41 mmol/mol! Hoe kan dat nou?! Hoe kan ik een gemiddelde bloedglucosewaarde hebben van 5.9 mmol/l terwijl ik zulke pieken heb gehad? Hoewel ik er (écht) niks van begrijp ben ik er enorm blij mee.

Mijn eerste nachtelijke hypo

In de nacht van dinsdag op woensdag had ik mijn eerste nachtelijke hypo. Dat was best wel scary, zeker als je het niet verwacht. Omdat ik al regelmatig nachten heb gehad waarin ik de verwachting had misschien een hypo te krijgen en deze vervolgens niet kreeg, had ik het vermoeden dat mijn lichaam iets slims had bedacht om nachtelijke hypo’s te voorkomen. Maar blijkbaar is daar abrupt een einde aan gekomen.

Mijn eerste nachtelijke hypo met een waarde van 2.8

Afgelopen dinsdagnacht werd ik rond half 1 wakker en voelde ik dat er iets goed mis was. Hoewel er een rol dextro op mijn nachtkastje ligt stond ik opeens in de woonkamer en gaf mijn bloedglucosemeter 2.8 mmol/l aan. Het zakje met dextro tabletten op tafel heb ik in één keer naar binnen gewerkt. Vervolgens pakte ik een glas drinken, dat ik vervolgens bijna op de grond liet vallen en graaide ik een pak liga en begon ik op de bank te schranzen.

Vreemd hoor. Zit je daar midden in de nacht op de bank, te eten alsof je leven ervan afhangt. Toen de liga op was pakte ik nog een zakje m&m’s en zelfs daarna had ik nog de behoefte om meer te eten. Ik poetste mijn tandjes, ging weer in bed liggen en was binnen no-time weer vertrokken. De volgende ochtend dacht ik een torenhoog bloedglucose te hebben, maar deze was netjes 7.7 mmol/l. Hartstikke prima!

Op naar een volgende mooie HbA1c waarde en hopelijk vele nachten zonder hypo’s!