Mijn ervaring met de MiniMed infusiesets

Mijn ervaring met (bijna) alle MiniMed infusiesets

Het is het moment van de week waar ik het meest tegenop zie; het moment waarop ik mijn infusieset moet verwisselen. En ik zeg bewust moet, want zolang het niet nodig is, probeer ik het moment zolang mogelijk uit te stellen. Niet omdat het soms ingewikkeld is en/of het verwisselen pijn kan doen, maar meer omdat de kans dat het in één keer goed gaat vrij klein is.

Zonder goed werkend infusieset komt er geen insuline in mijn lichaam, met hoge waarden als gevolg. Je kunt je voorstellen dat zoiets bijzonder vervelend is, zeker als je een belangrijke afspraak hebt, net wilt gaan slapen en/of écht geen tijd hebt voor het verwisselen van je infusieset. Doordat het zo vaak fout gaat, ben ik de verwissel momenten in gaan plannen waardoor het verwisselen nooit echt een routine is geworden. Integendeel zelfs, ik ben er enorm tegenop gaan zien met hele huilbuien en verpeste weekenden als gevolg. Daar moest iets aan veranderen.

Vergelijkend warenonderzoek

Vanaf de eerste dag dat ik over ben gegaan op de insulinepomp, gebruik ik de Quick-Set infusieset van MiniMed. Op zich een prima infusieset als deze eenmaal goed zit, maar dat het soms zeven pogingen kost voordat de set eindelijk goed zit, kan toch niet helemaal de bedoeling zijn. Dat ik weinig ‘spek’ heb, helpt ook niet mee. Als alternatief voor mijn buik heb ik andere veelgebruikte injectieplaatsen geprobeerd, zoals mijn dijbenen en billen, maar ook dat was helaas geen succes.

Inbrengplaatsen voor een infusieset

Het resulteerde bijna altijd met een bloedvat en/of spiertje dat geraakt was óf een dubbelgeklapte canule. Gelukkig kreeg ik een paar maanden geleden naar aanleiding van mijn noodkreet een flink aantal reacties met mogelijke oplossingen en alternatieven voor infusiesets. Tijd voor een vergelijkend warenonderzoek, in de hoop dat er een infusieset bestaat die wél werkt voor mij!

De MiniMed infusiesets van Medtronic

Medtronic biedt vijf verschillende infusiesets aan die compatible zijn met de insulinepompen van Medtronic zelf, maar ook met insulinepompen van andere fabrikanten. Van de vijf infusiesets heb ik er vier geprobeerd. De MiniMed Silhouette heb ik niet geprobeerd, omdat deze veel op de Mio 30 lijkt, maar qua inbrengen vele malen gecompliceerder schijnt te zijn; daarom is de Silhouette afgeraden door mijn diabetesverpleegkundige. Maar met vier infusiesets is er nog keuze genoeg. Medtronic claimt om voor ieder persoon een passend infusieset te hebben. Ik ben benieuwd!

Belangrijk om te vermelden: onderstaande ‘onderzoeksresultaten’ zijn volledig gebaseerd op mijn eigen ervaring en mening. Het kan goed zijn dat iemand andere ervaringen heeft en mogelijk niet dezelfde mening deelt. Dat is logisch; we zijn tenslotte allemaal verschillend.

 Quick-SetMioMio 30Sure-T
Canule: materiaalTeflonTeflonTeflonStaal
Canule: lengte6 of 9 mm6 of 9 mm13 mm6, 8 of 10 mm
InbrengmethodeInbrengapparaatGeïntegreerdGeïntegreerdHandmatig
Inbrenghoek90°90°30°90°
De MiniMed infusiesets van Medtronic

MiniMed Quick-Set infusieset

De Quick-Set staat volgens Medtronic voor comfort, ondanks dat het mij de afgelopen maanden veelal ellende heeft bezorgd. Toch behoort deze set tot één van de meest gebruikte infusiesets en zijn er naast mijn negatieve ervaring ook veel positieve ervaringen van andere mensen.

Inbrengen

Het inbrengen van de Quick-Set kan op twee manieren. Handmatig, net zoals bij de Sure-T, of met een inbrengapparaat van Medtronic die ze de ‘Quick-Serter’ noemen. Deze schiet de infusieset in je buik. Doordat de inserter rond is en de infusieset zelf ook, kun je deze redelijk gericht plaatsen.

Slagingskans

De slagingskans is in mijn geval erg laag. Als ik er een cijfer aan moet hangen zou ik zeggen dat 15% van de infusiesets in één keer goed zitten. Zelfs als het bij het plaatsen goed lijkt te gaan, kan het na 10-15 minuten opeens erg pijnlijk aanvoelen of blijkt er sprake te zijn van een verstopping.

Draaggemak

Als de Quick-Set eenmaal goed zit, merk je bijna niet meer dat er een infusieset in je buik zit. De set is vergeleken met andere infusiesets vrij groot, maar niet vervelend. Het heeft zelfs een voordeel: dankzij het grote oppervlak blijft de infusieset juist beter aan de huid bevestigd.

Levensduur

De set heeft een hele lange levensduur. Omdat ik niet zoveel insuline gebruik en mijn infusieset daardoor minder vaak vervangen ‘hoeft’ te worden, kan ik hem soms wel anderhalve week laten zitten. Niet helemaal de bedoeling, maar wel fijn om er even anderhalve week niet mee bezig te zijn.

MiniMed Mio infusieset

De Mio staat volgens Medtronic voor gemak en is geliefd door het handzame formaat en de eenvoud van het inbrengen. De Mio is te krijgen in het roze, blauw of grijs. Ik wil natuurlijk nog niet teveel op de zaken vooruit lopen, maar ik begrijp waarom deze infusieset geliefd is.

Inbrengen

De MiniMed Mio bestaat uit een klein bolletje met ingebouwde inserter. Handig om mee te nemen, zonder dat je allemaal andere poespas bij je hoeft te hebben. De ingebouwde inserter lijkt iets sneller te schieten dan de losse inserter die bij de Quick-Set hoort. Het is even oefenen met het schietmechanisme, maar als je het een aantal keer hebt gedaan is het erg eenvoudig. Dankzij de eenvoud heeft deze infusieset veel potentie om onderdeel te worden van een routine!

Slagingskans

De slagingskans van de Mio is bij mij een stuk beter, zeker als je deze vergelijkt met de slagingskans van de Quick-Set. Wel kan de huid na het inbrengen wat gevoelig zijn, maar dit trekt in zo’n 80% van de gevallen snel weg. Het is zelfs gelukt om deze infusieset te plaatsen in mijn dijbeen!

Draaggemak

De Mio is erg comfortabel om te dragen. Het enige nadeel is dat de infusieset een kleiner oppervlak heeft, daardoor deze minder stevig aan de huid bevestigd zit en dus iets makkelijker los kan laten.

Levensduur

Helaas heeft de Mio een kortere levensduur. Je merkt dat deze na 2-3 dagen begint te irriteren. Jammer, want een hogere slagingskans én een langere levensduur was natuurlijk ideaal geweest! 😉

MiniMed Mio 30 infusieset

De Mio 30 is naast de Silhouette de enige infusieset die volgens Medtronic geschikt is voor mensen met een slanke bouw. Dat klinkt als dé ideale infusieset, toch? Van de MiniMed Mio 30 had ik hele hoge verwachtingen, maar deze zijn helaas niet waargemaakt.

Inbrengen

Het inbrengen van de Mio 30 lijkt ingewikkeld, maar is net zoals bij de Mio makkelijker zodra je het een aantal keer hebt gedaan. De eerste paar keer heb je er echt je aandacht voor nodig. Uniek aan de Mio 30 is dat deze ingebracht wordt met een hoek van 30 graden, in tegenstelling tot de meeste infusiesets die ingebracht worden met een hoek van 90 graden. Met de ingebouwde inserter schiet je de infusieset in de huid. Doordat je de canule schuin inbrengt, is het lastig om in te schatten waar de naald precies terecht gaat komen. Even oefenen dus! Ik vond het inbrengen van de Mio 30 best eng. De naald is vrij lang en de canule is met zijn 13 mm ook niet de kleinste.

Slagingskans

Doordat de canule vrij dicht onder de huid zit kun je er niet zoveel verkeerd aan doen. Bij mij is het wat betreft het plaatsen in ieder geval helemaal goed gegaan!

Draaggemak

Het draaggemak van de Mio 30 valt tegen en is vrij pijnlijk. Doordat de canule aan de oppervlakte zit blijft het erg gevoelig. Elke keer als je de infusieset per ongeluk aanraakt, voel je hem zitten.

Levensduur

Doordat de canule bij mij veel pijn deed heb ik de Mio 30 niet lang gedragen. Daardoor kan ik niet veel zeggen over de levensduur op het moment dat hij wel goed zit. Interessant om te vermelden: deze infusieset heeft een venstertje waardoor je eventuele infecties vroeg kunt detecteren.

MiniMed Sure-T infusieset

De Sure-T staat voor veiligheid en heeft in plaats van een teflon canule een canule van staal. De extra ‘pad’ met kleeflaag zorgt voor extra beveiliging tegen loskoppeling.

Inbrengen

Het inbrengen van de Sure-T is best eng, omdat je de naald handmatig moet inbrengen. Het ‘voordeel’ is wel dat je een stukje vet moet vinden voor het inbrengen en het daardoor een beetje voelt alsof je gewoon een insulinepen gebruikt. Na verschillende YouTube video’s gekeken te hebben had ik eindelijk genoeg moed verzameld. Het was spannend, maar viel qua pijn uiteindelijk reuze mee.

Slagingskans

Hoewel ik de Sure-T maar één keer heb gebruikt, ging het gelijk goed. Zolang je de naald met 90 graden inbrengt kan er niet veel mis gaan, tenzij je net de pech hebt dat je een bloedvat raakt. Je weet in ieder geval zeker dat je geen dubbelgeklapte canule zal hebben! 😉

Draaggemak

Een metalen naald klinkt niet prettig en waar ik bang voor was gebeurde. Als buikslaper had ik het vermoeden dat de infusieset de volgende ochtend pijn zou doen omdat een stalen canule toch net iets anders ligt dan een teflon canule. De volgende dag deed het inderdaad pijn en bleef het ook gevoelig.

Levensduur

Zolang de infusieset geen pijn doet door de stalen naald kan ik mij voorstellen dat je de Sure-T vrij lang kan dragen. De kans op huidirritatie is wel iets hoger doordat je twee losse pads op je huid hebt.

And the winner is….?!

Drie keer raden! De Quick-Set kunnen we inmiddels afschrijven; daar werd ik erg verdrietig van. De Mio 30 en Sure-T zijn voor mij niet positief door de test heen gekomen en dan blijft de Mio over! Het is even wennen dat ik de set nu om de 3 à 4 dagen moet vervangen omdat het anders teveel gaat irriteren, maar met een slagingskans van 80% vind ik dat niet meer zo’n groot probleem. Tot op heden zie ik er nog steeds tegenop en stel ik het moment van verwisselen nog steeds uit, maar hopelijk komt daar binnenkort verandering in. Wie weet wordt het ooit zelfs routine.

Met welke infusieset heb jij goede ervaringen?