Mijn favoriete vegetarische koolhydraatarme go-to pasta

Mijn favoriete vegetarische koolhydraatarme go-to pasta

Er zijn dagen dat ik graag een lekkere avondmaaltijd klaarmaak in goed gezelschap. En er zijn dagen dat ik alleen ben en gewoon iets wil eten zonder er al te veel moeite voor te doen. Op zulke dagen kies ik vaak voor één van mijn go-to maaltijden: een maaltijd die in een handomdraai klaar is en die ik met mijn ogen dicht kan bereiden. Het repertoire van mijn go-to maaltijden verandert zo nu en dan. Eerst was het gele rijst met kip, of woknoedels met groenten, en nu is het een vegetarische pasta, die ook nog eens koolhydraatarm is!

Vegetarisch/vegan en koolhydraatarm

De laatste tijd haal ik veel voldoening uit het perfectioneren van recepten op basis van mijn eigen wensen. Zo kun je van een ingewikkeld recept dat in eerste instantie misschien ongezond lijkt of vol koolhydraten zit, een gezonde en snelle maaltijd maken. Het leuke hiervan is dat je tijdens dit proces veel leert over de verschillende ingrediënten. En het is natuurlijk leuk om te experimenteren!

Een van de dingen die ik doe is dat ik de maaltijd probeer te ‘veganiseren’, zoals dat tegenwoordig hip wordt genoemd. Dit betekent dat alle dierlijke producten worden vervangen door diervrije producten. Denk aan het vervangen van gehakt door een vleesvervanger, of het vervangen van melk door amandelmelk. De volgende stap is om de maaltijd zo koolhydraatarm mogelijk te maken. Ik heb gemerkt dat dit een stuk lastiger is geworden sinds ik meer diervrije producten ben gaan eten.  Dierlijke producten zijn vrij koolhydraatarm, of soms zelfs koolhydraatvrij, en de diervrije vervangers bevatten soms vrij veel koolhydraten. Als je bijvoorbeeld kaas en vlees vervangt door veganistische kaas en een vleesvervanger, kan het zijn dat je uiteindelijk 20 gram koolhydraten aan je maaltijd toevoegt.

Ingrediënten voor een koolhydraatarme pasta

Ingrediënten: dit heb je nodig

Als er iets is wat ik elke dag kan eten, dan is het pasta. En als het veganistisch of vegetarische is, weinig koolhydraten bevat en in 15 minuten te maken is, dan is de kans groot dat het op mijn lijstje met favoriete recepten komt; zoals deze vegetarische koolhydraatarme go-to pasta. Normaal gesproken kom je voor een pasta met een rode saus al snel uit op zo’n 60-70 gram koolhydraten per maaltijd. Voor deze pasta, waarin koolhydraatarme pasta wordt gebruikt en de saus zelf gemaakt wordt, kom je uit op zo’n 30 gram koolhydraten per maaltijd. Je hebt hier slechts een paar ingrediënten voor nodig.

Voor ongeveer 3-4 personen.
Bereidingstijd: 15 minuten.

  • 250 gram koolhydraatarme fusilli van Tasty Basics (bevat ei)
  • 2 fijngesneden uien (± 140 gram)
  • 2-3 teentjes knoflook (± 12 gram)
  • 400 gram gepelde tomaten in blik
  • Smaakmakers: peper, zout en chili vlokken

De bereiding: zo maak je de pasta

Breng een pan met water aan de kook en voeg de pasta toe zodra het water kookt. Kook de pasta in 10 minuten al dente. Snijd de ui in kleine stukjes en fruit deze in een wok of koekenpan met een scheutje olijfolie. Hak de teentjes knoflook fijn en voeg deze toe aan de wok. Bak op een matig vuur tot zowel de ui als de knoflook een mooie lichtbruine kleur krijgen.

Ui en knoflook met een mooie lichtbruine kleur

Voeg de gepelde tomaten en het sap toe aan de wok. Laat het geheel 5-10 minuten op matig vuur sudderen tot de saus een dikte heeft waar je blij van wordt. Sommige mensen houden van een meer waterige saus en anderen van een meer compacte saus. Voeg terwijl de saus pruttelt wat peper, zout en chilivlokken naar smaak toe. Als de pasta klaar is, giet je het water af en doe je de pasta in de wok met de saus. Vervolgens hussel je alles nog even goed door elkaar, en dan is het klaar!

Gepelde tomaten en het sap in een wok

Omdat deze maaltijd is bereid als een éénpansmaaltijd, is het vrij eenvoudig om de hoeveelheid koolhydraten per 100 gram te berekenen met behulp van een eenvoudige formule. Als je hier meer over wilt weten, lees dan mijn artikel over eenpansmaaltijden en hoe deze maaltijden (die vaak ook nog eens vrij snel te maken zijn) het tellen van koolhydraten een stuk eenvoudiger maken. 

Et voilà! Zo heb je binnen 15 minuten een simpele, vegetarische koolhydraatarme pasta op tafel staan! Eet smakelijk! 😉