Hamster Spekkie

Mijn hamster: de kinderdroom die eindelijk uitkwam

Wie dat mooie witte pluizenbolletje is? Dat is hamster Spekkie, ons nieuwe huisgenootje die vorige week bij ons is komen wonen. Het is nog niet zo lang geleden dat mijn kinderdroom eindelijk uitkwam, met de komst van hamster Sniffles. Wat is er in de tussentijd is gebeurd en hoe we van hamster Sniffles opeens bij hamster Spekkie terecht zijn gekomen? Dat is een lang verhaal. Laten we bij het begin beginnen, het echte begin.

Mijn kinderdroom: het hebben van een hamster

De slaapkamerdeur in mijn ouderlijk huis was behangen met tientallen foto’s van hamsters. Daaronder hing een briefje met daarop: “Redenen waarom ik een hamster mag”. Na meerdere malen nee als antwoord gekregen te hebben besloot ik het een keer grootser aan te pakken met een ware hamster-campagne. Ik zou alles zelf betalen, de kooi schoonmaken etc. Maar de belangrijkste reden waarom ik een hamster zou mogen luidde als volgt: “Hamsters zijn lief”. Ook deze keer was het antwoord, ondanks alle moeite, nee. Volgens mij heb ik toen twee dagen niet met mijn ouders gepraat, zo verdrietig was ik…

Dat mijn ouders nee zeiden tegen een twaalf-jarig meisje, dat elke week weer een andere hobby had, begrijp ik achteraf wel. Maar toch, jaren later, had ik nog steeds hamsterkriebels. Al die jaren heb ik een hamster gewild en deze nooit gekregen. Ook toen ik uit huis ging is die hamster er niet gekomen. In mijn studententijd was het sowieso niet zo handig en toen ik ging samenwonen met mijn vriend was hij, net zoals mijn ouders, niet erg enthousiast. Hij zag die bui natuurlijk ook al helemaal hangen. Het schoonmaken van de vissenkom vond ik een verschrikkelijke klus. Waarom zou ik dan nu opeens met veel plezier wekelijks een hamsterkooi gaan schoonmaken? Nee. Geen hamster. Einde verhaal.

Vijftien jaar later was de droom er nog steeds

Totdat ik een aantal weken terug op een punt kwam waarop ik besloot dat het mijn leven is, waarin ik mijn eigen keuzes maak. Weliswaar rekening houdend met de mensen om mij heen, dat dan weer wel. Maar als ik al zo’n vijftien jaar een hamster wil, waarom laat ik die kinderdroom dan niet gewoon uitkomen? Toen ik het kopen van een hamster weer ter sprake bracht bij mijn vriend was hij opeens een stuk meegaander dan voorheen! Het was niet langer een impulsieve keuze, maar een weloverwogen wens die nu eindelijk in vervulling mocht gaan.

De eerste weken met hamster Sniffles

Op een zondag reden we naar de dierenwinkel. Het uitzoeken van een mooie hamsterkooi was nog de grootste uitdaging, wat zijn die dingen lelijk zeg! Het uitzoeken van een hamster ging makkelijker. Ik had mijn zinnen gezet op een lichtgrijze hamster, maar toen een hamster met een lichtbruin vachtje met al haar enthousiasme op mijn hand sprong was het duidelijk. Wij hoefden geen hamster te kiezen, de hamster had ons uitgekozen! Die avond sliep hamster Sniffles voor het eerst in haar nieuwe huisje. Zeker de eerste avonden lag ik alleen maar met hamster Sniffles op bed waar ze heen en weer rende en zo nu en dan even een dutje kwam doen.

Hamster Sniffles

Maar al vrij snel nadat we hamster Sniffles in huis hadden gehaald kreeg ze problemen met haar ontlasting; Zeker voor hamsters is dat niet oke, want die kleine beestjes zijn binnen no-time uitgedroogd. Hoewel haar voedingspatroon goed was en ze inmiddels al een beetje gewend was aan haar nieuwe leefomgeving, veranderde er niks aan haar gezondheid, arm ding.

De hamster die langzaam veranderde in een terror hamster

Ongeveer een week later begon hamster Sniffles met name in de avond steeds drukker te worden. Niet heel gek, hamsters zijn nu eenmaal nachtdieren. Wel was het gek dat ze al haar speeltjes links liet liggen en niets anders deed dan aan het tralies knagen. Elke avond steeds iets erger. Totdat ze op een dinsdagavond van zeven uur ’s avonds tot twaalf uur s’nachts rondjes heeft gerend. Zonder pauze of rustmomentje om even op adem te komen. Ze klom steeds via het tralies naar boven, liet zich vallen en had écht geen rust. Zeker vergeleken met een week geleden, waar ze op haar gemakje een beetje rondsnuffelde en een warm holletje probeerde te zoeken op bed, was dit een compleet ander beestje.

Bij de dierenwinkel adviseerde ze om andere bodembedekking te proberen (mogelijk was ze allergisch) en kregen we anti-parasiet spul mee. Misschien zou dat haar hyperactieve gedrag verklaren. Je kan je misschien zelf voorstellen dat als je heel veel jeuk hebt, je langzaam gek wordt. Op de avond dat we het anti-parasiet spul wilden aanbrengen op haar huidje zijn we daar niet aan toegekomen. Sniffles had mijn vriend alweer twee keer gebeten, waarvan ze één keer echt doorbeet. Ze had mij inmiddels ook al meerdere keren gebeten waardoor ik het ook niet meer zo plezierig vond om haar vast te houden. Onze onschuldige Sniffles was langzaam veranderd in een terror hamster… Ze hadden ons bij de dierenwinkel al geïnformeerd over de mogelijkheid om haar terug te brengen, en uiteindelijk hebben we besloten om dat maar te doen, hoe lastig dat ook was…

Een hamster uit een dierenwinkel of van een fokker?

Omdat met het vertrek van hamster Sniffles mijn kinderdroom weer in duigen viel, besloten we op zoek te gaan naar een nieuwe hamster. Deze keer niet bij een dierenwinkel, maar bij een hobbyfokker. In tegenstelling tot de hamsters uit de dierenwinkel wordt er door een fokker veel beter gelet op het karakter en de gezondheid en dat was direct zichtbaar! Toen wij hamster Sniffles kochten was ze negen weken oud en erg klein. De hamsters van de fokker waren twee keer zo groot, terwijl ze nog maar vijf weken oud waren! Ook qua gewicht was het verschil goed merkbaar. Het zag er allemaal veel beter en gezonder uit. Als je twijfelt tussen een dierenwinkel of een fokker, dan zou ik nu zonder twijfel kiezen voor een fokker.

Hamster Spekkie

Hamster Spekkie

Online hadden we het adres gevonden van een hobbyfokker op dertig minuten rijden afstand. We kwamen terecht bij een gezellig gezin in een huis vol hamsters, muizen en vissen. Nadat het dochtertje van ongeveer zes jaar oud ons in geuren en kleuren vertelde over de hamsters en ons keurig begeleidde tijdens het keuzeproces viel onze keus op een mooi wit vrouwtje. Hamster Spekkie. Van de bacon, van de snoepjes en omdat ze, zeker in vergelijking met hamster Sniffles, best wel een spekkig beestje is. Ze is inmiddels helemaal gewend in haar nieuwe onderkomen, inclusief glijbaan, loopradje en zelfs een kokosnoothutje!