Mijn nieuwe HbA1c is 36, wat aan de lage kant is.

Mijn nieuwe HbA1c; heb ik teveel hypo’s?

Afgelopen vrijdag had ik een afspraak bij de internist. Enerzijds voor de uitslagen van mijn maagonderzoek, die overigens helemaal in orde zijn, maar ook voor mijn nieuwe HbA1c: het gemiddelde bloedglucose van de afgelopen drie maanden. Mijn eerste HbA1c was 41, maar deze keer vertelde ze met een ernstige blik dat mijn HbA1c nu 36 was. Bij een ‘gezond’ persoon zit het HbA1c tussen de 20 en 40, wat het inderdaad een beetje vreemd doet lijken dat mijn gemiddelde van de afgelopen drie maanden 36 is..

Het risico van een heftige hypo

Ik mag natuurlijk niet klagen, een HbA1c van 36 is erg netjes, maar begrijpen doe ik het niet. De ernstige blik van de internist werd gevolgd door een korte preek dat ik wel moest oppassen. Een laag bloedglucose is goed, waardoor je ook zeker voor de toekomst aan het sparen bent. Maar een auto-ongeluk of een nare val als gevolg van een heftige hypo kan dit in enkele seconden ongedaan maken. Waardoor alles voor niets is geweest… Erg vrolijk werd ik van dat bericht niet. Mijn allerlaagste bloedglucose is tot nu toe 2.2 mmol/l geweest. En volgens mijn bloedglucosemeter is het gemiddelde van de afgelopen drie maanden 6.8. Daarnaast voel ik hypo’s redelijk goed aankomen en word ik er ’s nachts ook gewoon wakker van. Niks aan het handje.

Bloedglucose gemiddelden van de afgelopen 90 dagen.

Misschien heb ik inderdaad teveel hypo’s..

Gisteren heb ik iets beter naar mijn waarden gekeken en toen zag ik inderdaad dat ik de laatste tijd toch wel iets meer hypo’s heb gehad dan voorheen.. Eigenlijk heb ik daar helemaal niet zo bij stil gestaan, maar het is toch echt zo. In een gemiddelde week in augustus had ik er één, in september vier en afgelopen week had ik zes hypo’s… Neemt nog niet weg dat ik een HbA1c van 36 erg vreemd vind. Zeker in combinatie met mijn recalcitrante fase in september met onder andere het stroopwafelincident, wat slechts één voorbeeld was en regelmatig zorgde voor een te hoog bloedglucose.

Lang verhaal kort, ik ben hartstikke blij met mijn nieuwe HbA1c! Maar ik kan het getal, net zoals bij mijn vorige HbA1c, niet helemaal plaatsen. Ik ga in ieder geval proberen om iets minder laag te zitten, het is nu inderdaad wel vaak op het randje of er net onder.

Hoeveel hypo’s hebben jullie gemiddeld per week?