Wat is mindfulness?; Leven in het hier en nu

Doordat ik een abonnement heb op het tijdschrift Flow leer ik steeds een beetje meer over mindfulness. In de meest recente editie van de Flow staat een interessant artikel, geschreven door journalist Clementine van Wijngaarden. Doordat ze te maken kreeg met een tegenslag in haar leven en ze in haar omgeving goede verhalen hoorde over een mindfulness cursus, besloot ze deze ook te gaan volgen. In het artikel deelt ze vijf inspirerende en leerzame inzichten die zij deze cursus heeft opgedaan.

Waarom je mindfulness zou toepassen

Hoewel ik al enorm veel gelezen heb over mindfulness en ik het heel erg inspirerend vind, heb ik er toch heel veel moeite mee om het toe te passen op mijn dagelijkse leven. Voor mijn gevoel leef ik in een constante haast waar ik alleen maar bezig ben met het voldoen van verwachtingen en doelen. Juist daarom is het handig om aan de slag te gaan met mindfulness. Onthaasten en focussen op het hier en nu.

Het niet anders willen hebben dan het is

Wat ik bij mezelf heel erg herken is dat ik altijd meer wil en het nooit goed genoeg is. Ik werk altijd ergens naar toe en als ik dat punt dan heb bereikt (wat maanden kan duren) bedenk ik wel weer iets nieuws waar ik dan van mezelf naartoe moet werken. “Het anders willen dan het is, of het verlangen naar iets wat er niet is, is een beweging waar we in vastzitten. De uitdaging is om je te verhouden tot het hier en nu.” – En dit is precies waar ik zo naar verlang. In mindfulness gaat het er juist om dat je tevreden bent met hoe het is, dat je leeft in het nu. Ik moet daarbij een beetje denken aan carpe diem, leven met de dag. Niet zo gefocust zijn op alles wat nog moet en alles wat je moet behalen.

Wat is mindfulness? Leven in het hier en nu

Niet van het probleem af willen, maar er naartoe bewegen

Dit is ook iets wat ik eigenlijk veel te vaak doe. Ik heb het heel erg met geluiden waaraan ik me irriteer. Als er een probleem ontstaat, als ik bijvoorbeeld knetter gestoord word van een bepaald geluid, loop ik ervan weg, zodat ik er niet mee hoef te dealen. Los je hiermee het probleem op? Nee niet echt, maar het voelt op dat moment beter om het uit de weg te gaan. Mila de Koning zegt daar het volgende over: “Door het te aanvaarden en er vriendschap mee te sluiten, wordt het minder groot.” Ik geloof helemaal dat hier een kern van waarheid in zit, alleen vind ik het lastig om vriendschap te sluiten met iets waar ik heel erg hard van weg wil rennen.

Van de doe-modus naar de zijn-modus

We zijn constant bezig met van alles doen, we zijn altijd druk, rennen van hot naar her en zelfs als we dan een klein moment van rust hebben bedenken we weer iets wat we in de tussentijd kunnen doen. Het kan zo fijn zijn om gewoon even te zijn, gewoon even om je heen kijken, bewust even een kwartiertje op de bank liggen en muziek luisteren. We hoeven niet altijd maar dingen te doen.

Mediteren is de ruimte nemen

Een belangrijk gedeelte van mindfulness is meditatie. Door te mediteren ben je in het hier en nu en kom je tot rust. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een stille medidatie of een geleide meditatie. Ik heb het een paar keer geprobeerd, maar het lukt me niet. Ik ben continu afgeleid, heb 1000 gedachten in mijn hoofd en heb het gevoel alsof ik mijn tijd op dat moment beter kan besteden.

Gedachten beschouwen als voorbijgaande gebeurtenissen

Dit is zo belangrijk! Zeker voor als je een echte piekeraar bent en uren kwijt kan zijn aan je gedachten. Voorheen had ik hier ook heel erg veel last van maar ik kan steeds beter mijn gedachten voorbij laten gaan. Misschien een beetje raar, maar wat bij mij heel erg geholpen heeft is de techniek met de wolkenlucht. Beeld je een blauwe lucht vol wolkjes in en zet de gedachte die te lang in je hoofd blijft zitten op een wolkje. Je zult zien dat het wolkje mee gaat met de wind en je zo de gedachte voorbij kan laten gaan.

Herkennen jullie je hierin? Zijn jullie bezig met mindfulness?