Minimaliseren; van rugtas naar schoudertas

Of ik paracetamol bij me heb? Natuurlijk! Water? Altijd in mijn rugtas. Of ik een pen voor je heb? Ja! Wil je een blauwe of een zwarte? Geef mij een tas; dan zorg ik ervoor dat die vol komt te zitten met ALLES wat je mogelijk nodig denkt te hebben. En hoe groter de tas, hoe meer spullen ik met mij meezeul. Waarom? Tsja, zul je net zien dat je in een situatie terecht komt waarin je net ‘dat ene’ nodig hebt en je dat net op dat moment niet bij je hebt. Je kunt maar beter op alles voorbereid zijn.

Het op en neer reizen naar Spanje heeft ervoor gezorgd dat ik mij begon te realiseren dat ik écht teveel spullen bij me had. Ondanks dat ik weet dat het praktisch onmogelijk is om altijd alles bij je te hebben, deed ik toch een goede poging. Met mijn handbagage lukt het tegenwoordig aardig om binnen de regeltjes te blijven, maar thuis zeulde ik nog steeds mijn grote rugtas overal mee naartoe; met daarin mijn hele hebben en houden. Als we dan eens een keer snel weg moesten van huis, was ik eerst nog een kwartier bezig om alles weer bij elkaar te sprokkelen. Koptelefoon, flesje water, bril, zonnebril, extra lenzen, pen, papier, boek, etc. Zo kan ik nog wel even doorgaan…

Minimaliseren; van rugtas naar schoudertasMinimaliseren; van rugtas naar schoudertas

Van rugtas naar mooie schoudertas

Als je een grote tas hebt dan geef je jezelf de ruimte om van alles mee te nemen. Dat is hetzelfde met de grootte van een huis of kledingkast. Hoe je het ook went of keert, het komt altijd weer vol. Dat wetende, was de eerste stap om te minimaliseren gezet. Met een klein beetje pijn in mijn hart kreeg mijn rugtas een plekje in de kast en ging ik op zoek naar een kleinere tas! De zoektocht was van korte duur toen ik de schoudertassen van het Deense merk Markberg zag. Elegant, strak en van goede kwaliteit! Na veel getwijfel tussen de ietwat ronde of rechthoekige variant, ging ik voor de ronde schoudertas. Een ideaal formaat voor als je een etentje hebt of naar een verjaardag gaat, maar een iets ambitieuzer formaat voor dagelijks gebruik. Des te groter de uitdaging! 😉

Minimaliseren; van rugtas naar schoudertas

Tijd om te minimaliseren

Eigenlijk is het heel simpel: als het niet past, dan kun je het ook niet meenemen. Ik stelde mezelf de vraag: wat heb ik écht nodig? Wat gebeurt er als ik geen flesje water bij me heb? Hoe vaak komt het eigenlijk voor dat ik overdag mijn lenzen vervang? Is het echt nodig om een hele medicijnwinkel mee te nemen? Nee. Het is niet nodig om een grote etui met paracetamol, muggenspul, extra lenzen, lippenbalsem, haarelastiekjes en nog veel meer ‘rotzooi’ mee te nemen. Je hebt aan enkel paracetamol, een haarelastiekje en een pleister (voor als mijn infuus/sensor loskomt) ook genoeg.

Door de hele ‘medicijnwinkel’ achterwege te laten bespaarde ik al aardig wat ruimte. Hetzelfde kon ik doen voor mijn portemonnee. Een portemonnee met vijf grote vakken en ruimte voor tientallen pasjes is eigenlijk helemaal niet nodig als je in de praktijk maar een aantal pasjes gebruikt. Daarom kocht ik een kleinere portemonnee met daarin alleen ruimte voor pasjes en wat briefgeld.

Wat ik allemaal meeneem

Door van een grote rugtas naar schoudertas te gaan heb ik mezelf gedwongen om minder spullen mee te nemen. In het handige vakje aan de voorkant van de schoudertas passen mijn portemonnee en reader voor mijn bloedglucose mooi naast elkaar. Zo kan ik ook gemakkelijk controleren of ik de deur uit kan, want die twee dingen zijn het allerbelangrijkst. In het grotere vakje zitten mijn sleutels, dextro, tasje met paracetamol e.d. en een katoenen tasje voor als ik meer ruimte nodig heb en/of boodschappen ga doen. En, je gelooft het niet: dan heb ik zelfs nog een klein beetje ruimte over! 😉

Wat voor soort tas gebruik jij voor je dagelijkse dingetjes?Disclaimer