Mio Advance: mijn nieuwe favoriete infusieset

Mio Advance: mijn nieuwe favoriete infusieset

Het verwisselen van mijn infusieset is nog steeds niet mijn grootste hobby, maar ik moet toegeven dat het mij steeds makkelijker afgaat. Vorig jaar was het één groot drama toen ik nog de quick-set gebruikte, waardoor het vaker fout dan goed ging. Na de ‘grote infusieset-test‘ ben ik overgestapt op de Minimed Mio en gaat het allemaal een stuk beter! Natuurlijk heb ik nog steeds mijn dagen en weken dat het allemaal even niet gaat zoals ik het wil, maar daar ontkom je niet aan, denk ik.

Het blijft een heel gedoe

Ondanks dat het met de Minimed Mio allemaal wat minder vervelend is, blijf ik het een heel gedoe vinden. Zeker omdat de infusieset bij plaatsing verbonden moet zijn met het reservoir en de insulinepomp wordt het al snel een hele onderneming. Het is niet iets wat je zomaar ‘eventjes’ tussendoor doet en al helemaal niet ergens onderweg; tenzij het niet anders kan natuurlijk.

Wat er allemaal bij komt kijken

Om mensen zonder diabetes een idee te geven wat er allemaal moet gebeuren tijdens het verwisselen van de infusieset, hierbij een korte samenvatting met als voorbeeld de Minimed Mio:

  1. We pakken een flesje insuline uit de koelkast zodat de insuline op kamertemperatuur kan komen. Doe je dit niet, dan is de kans op zuurstofbelletjes in het reservoir groter.
  2. Als de insuline op kamertemperatuur is, dan pakken we een reservoir en vullen we deze met de insuline uit het flesje. Het is bijna onmogelijk om geen belletjes te krijgen, maar door met een pen op het reservoir te tikken krijg je deze er met wat geduld weer uit.
  3. Nu kunnen we het reservoir koppelen aan de infusieset en het reservoir in de insulinepomp plaatsen. We vullen het slangetje van de infusieset met insuline vanuit de insulinepomp, totdat we zien dat er insuline uit de canule komt.
  4. Tijd om een plekje te zoeken waar de infusieset geplaatst kan worden. Ter voorbereiding maken we de huid schoon met een alcoholdoekje en wrijven we over het zelfklevende gedeelte van de infusieset zodat deze een beetje opwarmt en hopelijk beter blijft zitten.
  5. We verwijderen zowel het kleefpapier van het zelfklevende gedeelte als het beschermhulsje van de naald. Nu kunnen we het inbrengapparaat spannen en deze op de huid plaatsen. Door met twee vingers tegelijkertijd druk uit te oefenen wordt de infusieset in de huid geschoten.
  6. Als dit gebeurd is laten we het eventjes vijf seconden rusten en trekken we daarna het inbrengapparaat en de naald er weer uit. Et voilà!
Mio Advance: mijn nieuwe favoriete infusieset

Gemakkelijker, sneller en probleemloos

Vorige maand vroeg mijn diabetesverpleegkundige of ik een infusieset wilde testen dat claimt gemakkelijker, sneller en probleemloos te zijn. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, dacht ik. Enthousiast ging ik in op het voorstel, maar wel met wat bedenkingen. Ik had al best een aantal infusiesets geprobeerd, zonder al te positieve ervaringen… Het zal toch niet opeens zo zijn dat er een infusieset bestaat dat wél in één keer goed zit na plaatsing, en nog belangrijker: geen pijn doet?

Minimed Mio Advance

Goed nieuws: zo’n infusieset bestaat dus! Toen mijn diabetesverpleegkundige vroeg hoe ik de infusieset ervaren had kon ik niets anders zeggen dan: “Geweldig, ik wil nooit meer anders. Echt, ge-wel-dig!” Eigenlijk kan ik het zelf nog steeds niet zo goed geloven, ik had namelijk nooit verwacht dat ik daadwerkelijk enthousiast zou zijn over een infusieset!

Gemakkelijker

Het is met de Minimed Mio Advance mogelijk om het gedeelte in de huid los te vervangen, zodat je niet alles tegelijkertijd hoeft te doen. Medtronic en mijn diabetesverpleegkundige willen natuurlijk wel dat ik ook iedere keer mijn reservoir en slangetje vervang, maar dat ‘hoeft’ met deze infusieset dus niet! Plaatsen is super gemakkelijk en gaat in slechts vier stappen:

  1. Maak je huid schoon en verwijder het kleefpapier van het inbrengapparaat.
  2. Verwijder de veiligheidspin.
  3. Plaats het inbrengapparaat met het zelfklevende gedeelte op het lichaam.
  4. Druk met één vinger op de knop. That’s it!!

Na plaatsing kun je gewoon het slangetje van je insulinepomp bevestigen en hoef je alleen nog maar de canule te vullen met 0.9 eenheden. Mocht de infusieset niet goed zitten, dan kun je gewoon een nieuwe plaatsen, zonder dat je gelijk alles (reservoir, slangetje, etc.) hoeft te vervangen.

Het koppelen van de insulinepomp aan de mio advance

Sneller

Waar je bij de meeste infusiesets zelf het beschermhulsje van de naald af moet halen en het schietmechanisme moet spannen, zit dat bij de Minimed Mio Advance allemaal ingebouwd. Dankzij het geladen inbrengapparaat kun je de naald niet eens zien en gaat het inbrengen veel sneller en foutloos! Je hoeft alleen maar de veiligheidspin te verwijderen en op de knop te drukken.

Probleemloos

Tijdens het plaatsen vind ik deze infusieset wel iets pijnlijker, ondanks dat je dat door de snelheid niet zou verwachten. Na plaatsing heb ik tot nu toe nog nergens last van gehad! Kun je het geloven? Met de Mio zag ik er nog best wel tegenop om de infusieset te verwisselen, maar met de Mio Advance is het echt appeltje eitje. Het gaat tot nu toe elke keer goed én het kost mij welgeteld twee minuten! Ik wil nooit meer anders, tenzij het op een dag niet meer nodig is natuurlijk! 😉

Het inbrengen van de Mio Advance

Heb jij de Mio Advance al eens geprobeerd?