De wortels van een gestekte muntplant

Hoe kun je zelf een muntplant stekken?

Het ene moment vertel je nog dat je muntplant dood gaat en het volgende moment heb je een muntkwekerij! Dankzij de waardevolle tips die ik kreeg op het eerdere artikel over mijn muntplantjes, doen ze het nu een stuk beter! Zo kreeg ik de tip dat het belangrijk is dat de muntplantjes ook zon krijgen, wat ze in mijn geval in de keuken niet echt hadden. De muntplantjes zijn vervolgens verplaatst naar de vensterbank bij het balkon, een plek waar ze niet in de volle zon staan, maar wel aardig wat daglicht krijgen. Sinds dat moment groeien ze enorm goed en moet ik ze elke week een beetje bijknippen omdat de muntplant anders te hoog wordt en gaat hangen.

Zelf een muntplant stekken

Omdat het nu zo goed gaat met de muntplantjes leek het me een goed idee om ze te verveelvoudigen door stekjes te maken, en zo een mini muntkwekerij te beginnen! Dan kunnen we elke dag verse muntthee drinken. Een muntplant stekken is erg eenvoudig en iets wat iedereen thuis kan doen. Met de volgende tips, kun jij zelf ook stekjes maken van je muntplant!

Stap 1:

Knip een stukje van je muntplant af. Knip vervolgens met een schaar het bovenste puntje eruit.

Stap 2:

Knip de onderkant recht af, net onder de onderste twee blaadjes en haal deze er vervolgens af.

Stap 3:

Tadaa, je hebt zelf een stekje gemaakt van je muntplant!

Stap 4:

Zet het stekje in een klein glaasje met water op een plek met daglicht. Let er goed op dat de blaadjes van het stekje het water niet mogen raken.

Stap 5:

Na ongeveer twee weken zul je zien dat er worteltjes aan het stekje zitten. Het is belangrijk dat het stekje altijd voldoende water heeft, vul daarom het glaasje zo nu en dan bij met vers water.

Stap 6:

Gemiddeld kun je het stekje na twee à drie weken in de aarde planten. Het belangrijkste is dat het stekje genoeg worteltjes heeft.

Stap 7:

Plant het stekje in een potje met aarde.

Stap 8:

That’s it! Nu kan je nieuwe muntplantje uitgroeien tot een grote muntplant!

Het is even afwachten en wat geduld hebben, maar na twee à drie weken heb je een prima stekje en kan je deze weer laten groeien. Zo heb je binnen no time een enorme muntkwekerij en kan je elke avond een kopje verse muntthee drinken!

Heb jij wel eens een muntplant gestekt?