Gaan je muntplantjes dood? Zo hou je ze in leven!

Gaan je muntplantjes dood? Zo hou je ze in leven!

Bijna alle bloemen en planten in huis gaan dood, zo ook mijn nieuwe muntplantjes. Zelfs een orchidee houdt het niet lang vol bij mij. De enige uitzondering zijn cactussen, maar zelfs die gaan soms dood. Moraal van dit verhaal? Ik ben niet zo goed met bloemen en planten. Daarom hebben we een prachtig mooi nep boeket in huis, dat gaat tenminste niet dood.

Rond de Paasdagen kocht ik een kruidenmelange van de Albert Heijn met citroenmelisse, Marokkaanse munt en normale munt. De Marokkaanse munt was al vrij snel dood, maar de citroenmelisse en normale munt houden het aardig vol. Aangezien het best lekker is om zelf muntthee te maken besloot ik om een extra muntplantje te kopen.

Mijn muntplantjes gaan dood

Blijkbaar doe ik iets verkeerd, want mijn muntplantjes gaan dood. Het muntplantje staat in een Rosti Mepal kruidenpotje, zo’n potje dat alles voor je doet en de verzorging uit handen neemt. In ieder geval, dat is de bedoeling. Maar gek genoeg gaat mijn muntplantje langzaam dood, ondanks het speciale hydrosysteem van het potje, wat het muntplantje juist in leven zou moeten houden!

De muntplantjes, en dan vooral het muntplantje in het Rosti Mepal kruidenpotje, zien er enorm futloos uit. De blaadjes worden bruin, maar er groeien ook juist nieuwe stukjes! Het is een beetje tegenstrijdig dus. Ook zitten er kleine witte dingetjes in de aarde en ik kan niet achterhalen wat het is. Samenvatting; Mijn muntplantjes gaan dood! 🙁 Zijn er misschien mensen die ervaring hebben met muntplantjes en de juiste manier waarop je ze moet verzorgen? Wat doe ik fout? Hoe kan het dat mijn muntplantje in een potje staat waar ik eigenlijk niks meer aan hoef te doen en toch dood gaat?

Zó houd je je muntplantjes in leven!

Geef ze genoeg water

Muntplantjes hebben veel water nodig. Je kunt ze het beste om de dag, of zelfs dagelijks water geven.

Knip de dode stukjes eruit

Het is belangrijk om de bruine blaadjes weg te halen. Anders gaat de muntplant water sturen naar de dode takjes waar niets meer aan zit. En dat is zonde, want het kan beter naar de levende blaadjes gaan.

Heb geduld

En gelukkig heb je bij een muntplant niet heel erg veel geduld nodig. Ze groeien namelijk supersnel!

Zorg voor een goede standplaats

Muntplantjes prefereren aardig wat zon, maar ook een gedeelte van de dag wat schaduw. Als je ‘m bijvoorbeeld in het keukenraam zet, zal je muntplantje waarschijnlijk groeien als kool!

Inmiddels heb ik zelfs een klein muntkwekerijtje gemaakt. Het is namelijk heel erg eenvoudig om zelf een muntplant te stekken.

Heb jij ervaring met het verzorgen van muntplantjes?