Ons nieuwe huis; vloer- en wandafwerking

Na het uitzoeken van een badkamer en keuken, zijn we de afgelopen maanden druk bezig geweest met het uitzoeken van de vloer- en wandafwerking voor in ons nieuwe huis. We hebben heel veel verschillende partijen gesproken en meerdere opties overwogen, wat uiteindelijk geresulteerd heeft in een aanpak waar we helemaal achter staan; de handtekeningen zijn gezet!

Als een nieuwbouwhuis opgeleverd wordt betekent dat niet dat je gelijk kunt verhuizen. De wanden worden (in ons geval) behangklaar opgeleverd en de vloer wordt vlak afgewerkt, wat in de meeste gevallen betekent dat deze alsnog geëgaliseerd moet worden voordat je er iets mee kunt. Vorige maand hebben we een kijkje genomen bij een nieuwbouwhuis uit een eerdere fase, om een idee te krijgen van de staat waarin het huis opgeleverd wordt. Hoewel we het natuurlijk wel wisten, werd op dat moment bevestigd dat er inderdaad nog genoeg te doen is, voordat het huis woonklaar is!

Op zoek naar vakmensen

We laten de afwerking graag over aan mensen die daarin gespecialiseerd zijn; daarom hebben we online verschillende vakmensen benaderd met de vraag of zij ons konden helpen, samen met de vraag of ze een prijsvoorstel konden doen voor de werkzaamheden. Opeens was ik dagelijks aan het e-mailen met tientallen stukadoors, behangers, schilders etc. Al snel kwamen we tot de conclusie dat het opzich niet onmogelijk is om zelf de juiste vakmensen te vinden, maar dat het wel een enorm grote uitdaging is. Zeker als je de plafonds wilt laten stucen, de wanden wilt laten behangen en weer iemand anders nodig hebt voor de afwerking van de trap, wordt het een ambitieus project waarin wijzelf op dat moment verantwoordelijk zijn voor de coördinatie.

Omdat ik steeds meer gestrest raakte over het hele idee dat we dat allemaal (met onze beperkte bouwkennis en tijd) moesten gaan coördineren, besloten we op zoek te gaan naar een partij die ons daarbij kon helpen, ondanks dat ik daar in het begin fel tegen was. Want: Dat kunnen we zelf wel… We hebben twee partijen gesproken. De eerste partij werd aangedragen via een samenwerking met de aannemer. Helaas waren zij vrij prijzig en was vooral de communicatie een minpunt waar ik totaal niet over te spreken was. De tweede partij was Woninginrichting aan huis, waarbij we in de Rotterdamse vestiging geen goed gevoel hadden, maar bij de Amsterdamse vestiging (gek genoeg) wel. Tijdens twee verschillende bezoeken hebben we onze voorkeuren aangegeven en zijn we op een hele open en eerlijke manier geholpen. Uiteindelijk let je op kwaliteit, prijs en gevoel, en gelukkig zat dat alledrie goed.

Ons nieuwe huis; vloer- en wandafwerkingOns nieuwe huis; vloer- en wandafwerking

De vloerafwerking

Onze grote wens voor een visgraat pvc vloer hebben we uit ons hoofd gezet. De kleuren die daarin beschikbaar waren kwamen niet overeen met wat wij wilden en daarnaast was de meerprijs voor visgraat aan de hoge kant. In het hele huis komt een pvc vloer te liggen met een eiken motief. We wilden graag een lichte vloer; ik denk dat we wel dertig verschillende varianten hebben gezien voordat we een keuze gemaakt hebben. Uiteindelijk is het de linker variant geworden zoals op de foto te zien is (maar dan net een ander typenummer die er vrijwel hetzelfde uitziet).

In de slaapkamer op zolder komt vloerbedekking te liggen van wol met grijze accenten. Het uitzoeken van de vloerbedekking was nog een hele struggle, aangezien mijn vriend en ik het niet helemaal eens waren. Maar gelukkig zijn we eruit gekomen! 😉

De wandafwerking

In het hele huis worden de wanden afgewerkt met glasvliesbehang en daarna wit gesausd. Omdat de zolder voornamelijk schuin dak is, worden de bruine platen alleen gesausd zodat het daar ook netjes afgewerkt is. De plafonds laten we stucen, zodat het strak afgewerkt is en we geen naden zien van de plafondelementen. Over het algemeen wordt er afgeraden om een nieuwbouwwoning te stucen, maar het schijnt dat de scheurtjes vooral in de muren zullen komen (die we niet zullen zien door het glasvliesbehang) en niet in het plafond. Fingers crossed!

De trapafwerking en inloopkast

De dichte trap naar de eerste verdieping en de open trap naar de zolder worden beiden netjes afgewerkt zodat we geen kieren meer langs de wanden hebben en alles netjes geverfd is. Op zolder krijgen we in onze slaapkamer een op maat gemaakte inloopkast, die we helemaal zelf hebben ontworpen. Ik kan niet wachten om dat allemaal in te richten!

Nu is het wachten op de bouw. Het ziet er nu naar uit dat de oplevering ergens eind december of januari zal zijn. Aangezien het uitzoeken van de vloer- en wandafwerking er nu opzit, kunnen we ons nu bezig gaan houden met de tuin en alle interieurplannen. Er is nog genoeg te doen! 😉

Voor welke vorm van vloer- en wandafwerking heb jij gekozen?