Nieuwe dingen zijn helemaal niet zo eng

Brr, nieuwe dingen. Of ze nu onverwachts komen, gepland zijn, of het gevolg zijn van een verandering. Negen van de tien keer levert het een hele hoop stress op en is het allemaal hartstikke eng. Maar tegelijkertijd zijn nieuwe dingen ook leuk! Nieuwe dingen doen betekent groei, uitdaging en avontuur. Toch ga ik nieuwe dingen liever uit de weg, want wat nu als..?

Mijn comfort zone is heilig. Dat is altijd al zo geweest. Ik doe mijn uiterste best om in mijn eigen bubbel te blijven waar het veilig en vertrouwd is. Maar soms moet je daar gewoon even uit, dat weet ik. En stiekem vind ik dat, als ik eenmaal uit mijn bubbel ben, ook wel fijn.

Altijd maar weer die keuzes

Het is vaak de keuze tussen vertrouwd en nieuw. Het maken van keuzes is niet mijn sterkste punt, daar heb ik het eerder al eens over gehad. Als je start aan een nieuwe baan zul je je misschien afvragen of je wel goed genoeg bent. Kun je voldoen aan de eisen? Kun je waarmaken wat je in je sollicitatiegesprek hebt verteld? Wat nu als het allemaal niet zo leuk blijkt te zijn? Bij het kopen van een huis is het niet veel anders. Allemaal financieel geneuzel, een hypotheek, een overlijdensrisicoverzekering en dan krijg je ook nog eens te maken met allemaal bouwtechnische zaken waar je geen verstand van hebt. Wat nu als je het allemaal niet begrijpt? Of wat als het financieel allemaal in de soep loopt?

Je kunt de toekomst niet voorspellen

Moet je het dan maar niet doen? Nee toch? Het is nieuw, dus je weet niet wat er gaat gebeuren. En ja, misschien ben je een beetje bang gemaakt door het verhaal van die ene vriendin of neemt een bepaalde verandering nu eenmaal risico met zich mee. Maar als je het niet probeert, dan weet je het niet. Het is belangrijk om te denken in oplossingen en niet in problemen!

I have never tried that before so I think I should definitely be able to do that.

Een tijdje terug betrapte ik mezelf er steeds vaker op. “Dat kan ik niet.” Ik vond het maar een stomme uitspraak, zeker als je het nog niet eens geprobeerd hebt. Je zult mij nu niet meer zo snel horen zeggen dat ik iets niet kan. Daarmee zeg ik niet dat ik alles kan. Integendeel zelfs. Maar je kunt het in ieder geval proberen! Lukt het niet? Jammer. Dan heb je het in ieder geval geprobeerd en heb je er hopelijk iets van geleerd. En daar zit het hem in. Dat leren. Als je te bang bent om nieuwe dingen te ondernemen is het moeilijk om beter te worden, om te leren en om te groeien. En dat terwijl groei zo mooi is.

Nieuwe dingen zijn hartstikke eng, maar met de uitspraak van Pippi Langkous in gedachten valt het allemaal wel mee.