Het dorpje Vianden in Luxemburg

Ontdek Luxemburg in 48 uur tijdens een weekendje weg

Mag ik weer terug? Afgelopen weekend zijn mijn vriend en ik een weekendje naar het mooie Luxemburg geweest! Hoewel we er maar 2 à 3 dagen waren, voelde het als een week. Kijk, dat zijn de betere weekendjes weg! 😉 Ideaal om even het gevoel van vakantie te ervaren. Om weer uitgerust aan het werk te kunnen gaan hadden we nog een extra dagje vrij genomen, voor de boodschappen, wasjes etc. Je kent het wel. Gisteren zijn we weer aan het werk gegaan en kunnen we terugblikken op ons weekendje in Luxemburg!

Weekendje naar Luxemburg

Vrijdagochtend om half negen ging de wekker. Omdat het ‘vakantie’ was bleven we iets langer liggen. Na onze ochtendrituelen op vakantie-tempo werd het toch maar eens tijd om onze spullen te pakken. Zoals gewoonlijk dacht ik dat ik met een kleine weekendtas wel goed zou zitten, uiteindelijk werden het er drie… Nadat we de auto ingepakt hadden konden we vertrekken, op naar Luxemburg! Via een ontzettend omslachtige route kwamen we aan het einde van de dag aan bij ons hotel, gelegen in Echternach.

Het dorpje Echternach; Onze eerste indruk van Luxemburg

Als het lekker weer was geweest waren we gaan lopen, maar dankzij de donker uitziende wolken hebben we de auto gepakt naar de dorpsstraat van Echternach. Van het hotel wandel je in ongeveer 30 minuten naar het dorpscentrum van het oudste plaatsje van Luxemburg. Na wat rondgewandeld te hebben in het dorpje vonden we een pizzeria met een mooi terras. De temperatuur was nog aangenaam, zolang we buiten kunnen eten doen we dat natuurlijk! We aten één van de lekkerste pizza’s ooit, bij Restaurant Oktav Amadeus. Terwijl we terug wandelden naar de auto haalden we nog een ijsje, waarna we vervolgens met een goed gevuld buikje in slaap zijn gevallen.

Op onze eerste avond hebben we Luxemburg leren kennen als een echte mengelmoes. Bij de pizzeria en ijssalon werd het interessant toen we Engels, Nederlands, Italiaans, Frans en Duits door elkaar gingen spreken. Can I have zwei kugeln per favore? Ah, merci, dankjewel! Je begint in het Engels of Duits, gaat over op Nederlands en vervolgens eindig je ergens halverwege. Leuk is het wel, maar het is ook wel een beetje verwarrend! 😉

Luxemburg Stad

De volgende ochtend schoven we rond tien uur aan bij het ontbijt. Het uitzicht was fenomenaal; Kun je het je voorstellen? Heerlijk in het zonnetje met een royaal ontbijt, terwijl je uitkijkt op de groene heuvels. Prachtig! Net zoals met ons avontuurlijke uitstapje naar Zeeland hadden we voor ons weekendje in Luxemburg vrijwel niets voorbereid. Lekker rondrijden en zien waar we terecht komen met slechts een aantal aanknopingspunten. Vandaag op het programma, Luxemburg Stad! Na een autorit van ongeveer 30 minuten kwamen we aan in het laaggelegen gedeelte van Luxemburg Stad, Barrio Grund.

Ontbijten bij Hotel Eden Au Lac in Luxemburg

Na de auto geparkeerd te hebben wandelden we wat rond. Als we naar het centrum wilden moesten we een stuk omhoog! What to do..? Per toeval kwamen we in een klein steegje een lift tegen die ons naar het centrum bracht. In de ochtend was het uitgestorven maar in de middag stond er een flinke rij bij de lift. Eenmaal boven wandelden we naar het uitzichtpunt bij de straat Montée de Clausen, waar je een mooi uitzicht hebt over het laaggelegen gedeelte van Luxemburg Stad en de kerk St Jean du Grund.

Luxemburg Stad is vele male kleiner dan verwacht. Met zijn 100.000 inwoners is het vergelijkbaar met een stad zoals Delft. De bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand en de winkelstraten heb je vrij snel gezien. Het is een hele mooie stad, zeker met al zijn sprookjesachtige torentjes, maar het is niet zo bijzonder als dat ik in eerste instantie had verwacht. Na een snelle lunch besloten we om weer terug te rijden naar het hotel. Het was stralend mooi weer en ons hotel had ’toevallig’ een buitenzwembad. Daar moesten we natuurlijk wel even gebruik van maken!

Hotel Eden Au Lac

Bij het uitzoeken van een hotel heb ik een aantal vaste criteria; Locatie, zeker voor een citytrip of een weekendje weg is de ligging van het hotel heel erg belangrijk. In dit geval hebben we een auto en is Luxemburg ook nog heel erg klein, waardoor de ligging eigenlijk niet zoveel uitmaakte. Ontbijt, op vakanties zoals deze heb ik geen zin om zelf mijn ontbijt en/of avondeten te verzorgen, daarom kies ik in 99% van de gevallen voor een verblijf mét ontbijt. Zwembad, vroeger was ik altijd al een kleine waterrat, de aanwezigheid van een zwembad heeft bij mij altijd de voorkeur. Dat doet toch iets extra’s voor het vakantiegevoel! Last but not least, de beoordelingen. Ik hecht heel veel waarden aan de ervaringen van anderen, vandaar dat we terecht kwamen bij Hotel Eden Au Lac. Afgezien van een aantal kleine verbeterpuntjes hebben we erg genoten van ons verblijf. Zeker als je op zoek bent naar een rustige uitvalsbasis voor een weekendje in Luxemburg, is Hotel Eden Au Lac ideaal.

Waterval de Schiessentümpel

Tijd om uit te checken! Na het ontbijt reden we naar het Müllerthal, waar de Schiessentumpel waterval te vinden is. Veertien jaar geleden ben ik hier ook al eens geweest, samen met mijn ouders. Na zo’n 15 minuten rijden kwamen we aan in het Müllerthal. We vonden een plekje voor de auto en zijn langs een prachtig wandelpad van ongeveer een halve kilometer langs de rotsen en de rivier naar de waterval gelopen. Mooi hoe de natuur veertien jaar later nog precies hetzelfde is, zoek de verschillen! 😉

De parkeerplaats bij Waterval de Schiessentümpel

Het dorpje Vianden

Als laatste stop wilden we Kasteel Vianden bezoeken. Het kasteel midden op de groene heuvel ziet er zo sprookjesachtig uit! Nadat we eindelijk een parkeerplekje hadden gevonden kwamen we terecht in een enorme mensenmassa, wat was het hier druk! Eenmaal in de rij bij het kasteel voor een toegangskaartje viel het kwartje dat we hier eigenlijk helemaal niet zo’n zin in hadden. Het deed ons een beetje denken aan de mensenmassa in Sintra, Portugal. Hop, terug naar de auto.

We besloten om naar beneden te rijden. Weg bij het kasteel, dan maar kijken of het in het dorpje Vianden zelf wat rustiger is. Dat bleek gelukkig het geval! We hebben op een terrasje heerlijk genoten van onze laatste paar uurtjes in Luxemburg, voordat we weer begonnen aan de rit naar huis. Het was een geslaagd weekendje, 48 uur is misschien kort, maar we hebben een goede indruk gekregen van het prachtige Luxemburg.

Het dorpje Vianden in Luxemburg

Ben jij wel eens in Luxemburg geweest?