Op vakantie naar de zon! Lekker zwemmen, uit eten en cultuur snuiven. Of misschien ga je wel op een actieve vakantie: skiën, surfen, you name it. Ondanks dat op reis gaan voor de meeste mensen één groot feest is, komt er als je diabetes hebt nog aardig wat bij kijken.
Op vakantie met diabetes
Waar je thuis al bezig bent met alles wat diabetes te maken heeft, is dat op vakantie niet heel veel anders. Gelukkig zijn er weinig/geen beperkingen als je op reis gaat; alleen vergt het zeker de eerste paar keer wat extra voorbereiding en oefening. Denk aan het verzamelen van alle hulpmiddelen zoals teststrips, sensoren, nieuwe infusiesets etc. Maar ook omstandigheden op bestemming spelen een belangrijke rol; hoe is het weer? Ben je veel actief bezig? En dan hebben we natuurlijk nog de security check/douane, waar ze in elk land weer anders reageren op alle materialen in je koffertje of misschien de insulinepomp die je met je meedraagt.
Ga goed voorbereid op reis
Met de juiste tools in je koffer kom je op bestemming niet voor verrassingen te staan. Naast je standaard hulpmiddelen, met een hoeveelheid die afgestemd is op de reisduur, is het handig om tijdens een vakantie ook een aantal back-up materialen te hebben. Als pompgebruiker neem ik bijvoorbeeld ook een insulinepen mee, voor het geval dat mijn pomp ermee ophoudt. Als je voor langere tijd op vakantie gaat, is het zelfs raadzaam om een reservepomp mee te nemen.
Mijn vakantie checklist
Ook als ik slechts voor vier dagen naar het buitenland ga, zoals de afgelopen tijd voor mijn werk regelmatig gebeurt, neem ik een hele toilettas vol mee met hulpmiddelen. Better safe than sorry!
Standaard benodigdheden
- Doktersverklaring/douaneverklaring
- Frio koeltasje voor het koel houden van insuline
- Dextro
- Tussendoortjes (zoals bijvoorbeeld liga/sultana)
Benodigdheden voor mijn insulinepomp en sensor
- Kortwerkende insuline
- Infusiesets
- Reservoirs
- Inbrengapparaat voor het inbrengen van het infusieset
- Reservebatterijen voor mijn pomp
- Alcohol doekjes
- Extra sensor
- USB kabel voor het opladen van de sensor
Back-up voor als mijn insulinepomp en sensor ermee ophouden
- Pen met langwerkende insuline
- Pen met kortwerkende insuline
- Injectienaaldjes
- Bloedglucosemeter
- Teststrips
- Prikpen met daarin een volle cartridge
De security check/douane
Voor mijn overstap op de insulinepomp ging de security check voor mij net zoals ieder ander persoon. Stiekem stond ik daar wel een beetje van te kijken, want met zo’n grote hoeveelheid naaldjes kun je ook zomaar aangezien worden als een drugsgebruiker. Sinds ik de MiniMed 640G bij mij draag, is de security check iets minder eenvoudig geworden. Met deze insulinepomp mag je namelijk niet door de body scan, omdat deze scan de apparatuur kan beschadigen. Dat ik niet door de body scan mag hoort geen probleem te zijn, tenzij je een verkeerde douane medewerker treft.
Met mijn insulinepomp mag ik niet door de body scan; mag ik gefouilleerd worden?
Je mag er wél doorheen, maar je wilt gewoon niet.
Een beetje van mijn stuk, antwoordde ik met: “Als ik niet door de body scan wilde had ik dat wel gezegd. Ik MAG er niet doorheen; je kunt me gewoon fouilleren, toch?”. Met veel tegenzin deed ze vervolgens haar werk, maar van harte ging het niet. Het kan gebeuren dat ze bij de security check vragen om je doktersverklaring/douaneverklaring waarop staat dat je diabetes type 1 hebt. In principe mag je alles meenemen in je handbagage; het wordt zelfs aangeraden om insuline in je handbagage mee te nemen omdat deze in het bagageruim mogelijk kan bevriezen.
Het klimaat en mate van activiteit
Er zit een groot verschil tussen een zonvakantie en een skivakantie. Niet alleen qua klimaat en weersomstandigheden, maar ook als je kijkt naar de hoeveelheid lichaamsactiviteit. Op een bestemming met warmere temperaturen ligt je insulinegevoeligheid een stuk hoger waardoor je sneller hypo’s kunt krijgen. In zo’n geval kun je je basaal verlagen, maar moet je er ook rekening mee houden dat je bij de maaltijden minder insuline nodig hebt. Bij een skivakantie is dat precies andersom omdat het kouder is, maar (!!) daar heb je natuurlijk weer te maken met lichaamsactiviteit waardoor je ook weer gevoeliger bent voor insuline en ook moet waken voor hypo’s.
Over het algemeen heb je minder insuline nodig bij:
- Warm weer
- Veel lichaamsactiviteit
Over het algemeen heb je meer insuline nodig bij:
- Koud weer
- Weinig lichaamsactiviteit
Onverwachte gebeurtenissen
Als je iets niet wilt, is het wakker worden met een verstopping in je infusieset, terwijl je weet dat je vliegtuig over een aantal uur vertrekt. Het gebeurde mij de afgelopen twee maanden regelmatig. De avond voordat ik op reis ga plaats ik meestal een nieuw infusieset, zodat deze een aantal dagen meekan. Als ik een verstopping krijg is dat meestal binnen de eerste 24 uur na het plaatsen van een nieuw infusieset. Sinds ik erachter ben dat een hoog bloedglucose + verstopt infusieset + vliegtuig dat niet wacht geen geslaagde combinatie is, laat ik mijn oude infusieset zitten, totdat ik honderd procent zeker ben dat mijn nieuwe goed werkt. Daardoor kan ik eenvoudig switchen naar de oude, mocht de nieuwe verstopt raken. Dan kan ik op een rustiger moment een nieuw setje plaatsen.
Uit eten; het inschatten van koolhydraten
De grootste uitdaging op reis is het inschatten van koolhydraten. Waar ik thuis alles netjes afweeg en de voedingswaarden bekijk, is dat op vakantie toch een stuk lastiger als je een bord vol eten voor je neus hebt staan. Je kunt een schatting maken van de koolhydraten op basis van alles wat je thuis hebt afgewogen, maar het blijft een schatting. Op zo’n moment ben ik extra blij met mijn sensor; daarmee kan ik goed in de gaten houden wat er gebeurt, zodat ik daar weer van kan leren.
Wat zijn jouw tips en tricks voor een ‘zorgeloze’ vakantie met diabetes?
interessant om te lezen! Ik heb zelf geen diabetes maar wel verpleegkundige in spe. Ik vind het zeer interessant hoe je met je diabetes om gaat. Natuurlijk denk ik er wel aan dat jij op vakantie gaat of een paar dagen weg maar dat je daar zoveel voor moest meenemen (en niet door de body scan heen mag) wist ik niet! Wel een beetje raar van die douane medewerker. Lijkt me toch dat die er ook voor geschoold zijn dat sommige mensen wel en niet door die scans heen mogen?
Ja, dat zou je wel denken he? Denk dat de verwarring vooral ontstaan is door de verschillende soorten insulinepompen. De ene pomp kan er probleemloos doorheen, maar die van mij net toevallig niet 🙁
Het gekke is dat je in landen buiten Europa over het algemeen moeiteloos alle bodyscans kan omzeilen. Rustig uitleggen dat je een pomp draagt dat deze niet door de bodyscan mag. Ik heb oom altijd het verhaaltje vertaald via Google translatie naar de taal van het land waar ik naar toe ga of een tussen stop heb.
Geen enkel probleem. Zelfs in China kon ik overal langs de bodyscans lopen. Maar binnen Europa doen ze vaak heel moeilijk. Zo kwam ik op de luchthaven van Wenen er niet onderuit om met de pomp door de bodyscan te gaan. Uiteindelijk de gok genomen. Wetende dat ik een uur later op Schiphol zou landen. Mocht mijn pomp stuk gaan dan was ik weer in Nederland en kon ik een andere regelen.
Maar wat een stress leverde dat op zeg.