Op vakantie met diabetes en wat er allemaal bij komt kijken

Op vakantie met diabetes; dit komt er allemaal bij kijken

Op vakantie naar de zon! Lekker zwemmen, uit eten en cultuur snuiven. Of misschien ga je wel op een actieve vakantie: skiën, surfen, you name it. Ondanks dat op reis gaan voor de meeste mensen één groot feest is, komt er als je diabetes hebt nog aardig wat bij kijken.

Op vakantie met diabetes

Waar je thuis al bezig bent met alles wat diabetes te maken heeft, is dat op vakantie niet heel veel anders. Gelukkig zijn er weinig/geen beperkingen als je op reis gaat; alleen vergt het zeker de eerste paar keer wat extra voorbereiding en oefening. Denk aan het verzamelen van alle hulpmiddelen zoals teststrips, sensoren, nieuwe infusiesets etc. Maar ook omstandigheden op bestemming spelen een belangrijke rol; hoe is het weer? Ben je veel actief bezig? En dan hebben we natuurlijk nog de security check/douane, waar ze in elk land weer anders reageren op alle materialen in je koffertje of misschien de insulinepomp die je met je meedraagt.

Ga goed voorbereid op reis

Met de juiste tools in je koffer kom je op bestemming niet voor verrassingen te staan. Naast je standaard hulpmiddelen, met een hoeveelheid die afgestemd is op de reisduur, is het handig om tijdens een vakantie ook een aantal back-up materialen te hebben. Als pompgebruiker neem ik bijvoorbeeld ook een insulinepen mee, voor het geval dat mijn pomp ermee ophoudt. Als je voor langere tijd op vakantie gaat, is het zelfs raadzaam om een reservepomp mee te nemen.

Dit neem ik als iemand met diabetes type 1 mee als ik op vakantie ga

Mijn vakantie checklist

Ook als ik slechts voor vier dagen naar het buitenland ga, zoals de afgelopen tijd voor mijn werk regelmatig gebeurt, neem ik een hele toilettas vol mee met hulpmiddelen. Better safe than sorry!

Standaard benodigdheden

 • Doktersverklaring/douaneverklaring
 • Frio koeltasje voor het koel houden van insuline
 • Dextro
 • Tussendoortjes (zoals bijvoorbeeld liga/sultana)

Benodigdheden voor mijn insulinepomp en sensor

 • Kortwerkende insuline
 • Infusiesets
 • Reservoirs
 • Inbrengapparaat voor het inbrengen van het infusieset
 • Reservebatterijen voor mijn pomp
 • Alcohol doekjes
 • Extra sensor
 • USB kabel voor het opladen van de sensor

Back-up voor als mijn insulinepomp en sensor ermee ophouden

 • Pen met langwerkende insuline
 • Pen met kortwerkende insuline
 • Injectienaaldjes
 • Bloedglucosemeter
 • Teststrips
 • Prikpen met daarin een volle cartridge

De security check/douane

Voor mijn overstap op de insulinepomp ging de security check voor mij net zoals ieder ander persoon. Stiekem stond ik daar wel een beetje van te kijken, want met zo’n grote hoeveelheid naaldjes kun je ook zomaar aangezien worden als een drugsgebruiker. Sinds ik de MiniMed 640G bij mij draag, is de security check iets minder eenvoudig geworden. Met deze insulinepomp mag je namelijk niet door de body scan, omdat deze scan de apparatuur kan beschadigen. Dat ik niet door de body scan mag hoort geen probleem te zijn, tenzij je een verkeerde douane medewerker treft.

Met mijn insulinepomp mag ik niet door de body scan; mag ik gefouilleerd worden?
Je mag er wél doorheen, maar je wilt gewoon niet.

Een beetje van mijn stuk, antwoordde ik met: “Als ik niet door de body scan wilde had ik dat wel gezegd. Ik MAG er niet doorheen; je kunt me gewoon fouilleren, toch?”. Met veel tegenzin deed ze vervolgens haar werk, maar van harte ging het niet. Het kan gebeuren dat ze bij de security check vragen om je doktersverklaring/douaneverklaring waarop staat dat je diabetes type 1 hebt. In principe mag je alles meenemen in je handbagage; het wordt zelfs aangeraden om insuline in je handbagage mee te nemen omdat deze in het bagageruim mogelijk kan bevriezen.

Het klimaat en mate van activiteit

Er zit een groot verschil tussen een zonvakantie en een skivakantie. Niet alleen qua klimaat en weersomstandigheden, maar ook als je kijkt naar de hoeveelheid lichaamsactiviteit. Op een bestemming met warmere temperaturen ligt je insulinegevoeligheid een stuk hoger waardoor je sneller hypo’s kunt krijgen. In zo’n geval kun je je basaal verlagen, maar moet je er ook rekening mee houden dat je bij de maaltijden minder insuline nodig hebt. Bij een skivakantie is dat precies andersom omdat het kouder is, maar (!!) daar heb je natuurlijk weer te maken met lichaamsactiviteit waardoor je ook weer gevoeliger bent voor insuline en ook moet waken voor hypo’s.

Over het algemeen heb je minder insuline nodig bij:

 • Warm weer
 • Veel lichaamsactiviteit

Over het algemeen heb je meer insuline nodig bij:

 • Koud weer
 • Weinig lichaamsactiviteit

Onverwachte gebeurtenissen

Als je iets niet wilt, is het wakker worden met een verstopping in je infusieset, terwijl je weet dat je vliegtuig over een aantal uur vertrekt. Het gebeurde mij de afgelopen twee maanden regelmatig. De avond voordat ik op reis ga plaats ik meestal een nieuw infusieset, zodat deze een aantal dagen meekan. Als ik een verstopping krijg is dat meestal binnen de eerste 24 uur na het plaatsen van een nieuw infusieset. Sinds ik erachter ben dat een hoog bloedglucose + verstopt infusieset + vliegtuig dat niet wacht geen geslaagde combinatie is, laat ik mijn oude infusieset zitten, totdat ik honderd procent zeker ben dat mijn nieuwe goed werkt. Daardoor kan ik eenvoudig switchen naar de oude, mocht de nieuwe verstopt raken. Dan kan ik op een rustiger moment een nieuw setje plaatsen.

Een hoog bloedglucose op een Freestyle Libre

Uit eten; het inschatten van koolhydraten

De grootste uitdaging op reis is het inschatten van koolhydraten. Waar ik thuis alles netjes afweeg en de voedingswaarden bekijk, is dat op vakantie toch een stuk lastiger als je een bord vol eten voor je neus hebt staan. Je kunt een schatting maken van de koolhydraten op basis van alles wat je thuis hebt afgewogen, maar het blijft een schatting. Op zo’n moment ben ik extra blij met mijn sensor; daarmee kan ik goed in de gaten houden wat er gebeurt, zodat ik daar weer van kan leren.

Wat zijn jouw tips en tricks voor een ‘zorgeloze’ vakantie met diabetes?