Overstap van Diane pil naar hormoonspiraaltje

Omdat ik in de afgelopen jaren aardig wat ervaring heb opgedaan met verschillende anticonceptiepillen en vorige maand de keuze heb gemaakt om over te stappen op het hormoonspiraaltje, vind ik het fijn om daar een keer over vertellen. Misschien dat mensen zichzelf herkennen in mijn verhaal, dat een beetje lang is geworden, sorry! 😉

Hoe en waarom ik ben begonnen met de Diane pil

Iets meer dan vijf jaar geleden, halverwege 2010, begon ik met het slikken van de Diane pil. Achteraf gezien was dat een vreemde keuze. Omdat ik soms stemmingswisselingen had wilde ik een andere pil proberen en omdat de Diane pil toevallig als bijwerking heeft dat het goed werkt tegen acne, leek mij dat wel een handige bijkomstigheid. Was het nodig? Nee. Maar dat is makkelijk gezegd achteraf. Helaas kwam begin 2013 de Diane pil weer slecht in het nieuws en zorgde dat voor de nodige commotie.

Van de Diane pil naar de Microgynon pil

Laten we voorop stellen dat alle pillen gewoon rotzooi zijn. Geen enkele pil komt zonder bijwerkingen. Maar inderdaad, de Diane pil heeft laten zien dat er een groter risico bestaat op trombose en een longembolie. In Frankrijk is de Diane pil zelfs verboden! Persoonlijk ben ik van mening dat de media alles nogal opgeblazen heeft en het een beetje uit zijn verband is gerukt, maar dat terzijde. Omdat mijn huisarts door het hele mediagebeuren ook een beetje onder druk kwam te staan besloten we samen dat ik in maart 2013 over zou stappen op een andere pil, de Microgynon, die zo’n beetje door het grootste gedeelte van de Nederlandse vrouwen gebruikt wordt.

Huidklachten en overstap op de Yasmin pil

Niet lang daarna kreeg ik een hele onrustige huid, waar niks, maar dan ook niks aan te doen was. Ik voelde me een 13-jarige puber en werd daar erg onzeker door. Omdat ik de Microgynon pil toch een kans wilde geven heb ik deze uiteindelijk vijf maanden geslikt. Je lichaam heeft ongeveer drie maanden nodig om te wennen aan een andere pil, dus dan moet je je lichaam die tijd ook wel geven. Omdat het alleen maar erger werd ben ik toen overgestapt naar de Yasmin pil, die eigenlijk net zo slecht is als de Diane pil, maar het was het proberen waard. Ook met die pil werd mijn huid niet beter, wat opzich wel vreemd was, aangezien zowel de Diane als de Yasmin pil beide anti androgeen zijn en dus moeten zorgen voor een betere huid. In oktober was ik er helemaal klaar mee en ben ik na zeven maanden weer terug gegaan naar de Diane pil.

Overstap van Diane pil naar hormoonspiraaltje

Stemmingswisselingen en neerslachtigheid door de Diane pil?

Richting het einde van 2013 voelde ik me steeds minder goed. Ik kreeg zwaardere stemmingswisselingen, werd neerslachtig en zat helemaal niet lekker in mijn vel. Welkom quarterlifecrisis. Ik heb er regelmatig over geschreven op mijn blog en gelukkig kwam er aan deze periode ook weer een einde. Toch heb ik soms het gevoel dat die quarterlifecrisis aan mijn voetje zit te trekken om mij weer terug te krijgen in die donkere zwarte put. Maar zeker nu ik ook nog te maken heb met diabetes, vind ik het lastig om te achterhalen wat die somberheid op zo’n moment kan veroorzaken. Voel ik mij opeens zo somber omdat mijn bloedsuiker snel stijgt of daalt? Heb ik gewoon even een momentje? Zit het misschien gewoon in mijn aard dat ik soms enorme moodswings kan hebben? Of komt het misschien door die grote hoeveelheid hormonen die ik elke dag inneem? Zo’n twee a drie maanden geleden bedacht ik me opeens dat de Diane pil misschien wel een enorme invloed kan hebben…

In oktober 2013 begon ik na zeven maanden andere pillen geprobeerd te hebben weer met de Diane pil. Richting het einde van 2013 (nadat mijn lichaam er weer drie maanden aan heeft moeten wennen) begon ik me slechter te voelen en april 2014 ging het mis. Het klinkt dan wel alsof de Diane pil er iets mee te maken heeft toch? Kan nog steeds toeval zijn, maar het is interessant om een mogelijke factor uit te kunnen sluiten.

Het grote verschil tussen de pil en het hormoonspiraaltje

Ik besloot om een kort onderzoekje te doen naar de verschillende pillen die ik de afgelopen vijf jaar heb geslikt en om eerlijk te zijn schrok ik daar nogal van!

Microgynon Pil
150 microgram levonorgestrel (progesteron)
30 microgram ethinylestradiol (oestrogeen)

Yasmin Pil
3000 microgram drospirenon (progesteron & anti androgeen)
30 microgram ethinylestradiol (oestrogeen)

Diane Pil
2000 microgram cyproteronacetaat (progesteron & anti androgeen)
35 microgram ethinylestradiol (oestrogeen)

Mijn huisarts vertelde mij dat progesteron de boosdoener is. Oestrogeen is ook geen lieverdje, maar progesteron kan echt zorgen voor stemmingswisselingen, depressie, neerslachtigheid en meer van dat soort narigheid. Als je kijkt hoeveel progesteron de Diane pil bevat, vind ik het niet zo gek dat je stemming veranderd als je elke dag zo’n grote hoeveelheid binnen krijgt. Dan doet de Microgynon pil dat toch een stuk beter!

Het liefst wilde ik helemaal stoppen met de pil aangezien ik die hormonen meer dan zat ben en gelukkig kwam mijn huisarts met een mooi alternatief. Het hormoonspiraaltje. Omdat deze lokaal (heel weinig) hormonen afgeeft, doen deze verder niet zoveel met je omdat ze niet direct in de bloedbaan terecht komen. Daarnaast worden de hormonen geleidelijk afgegeven, iets wat de pil ook niet doet. Ter vergelijking:

Hormoonspiraaltje (Mirena)
20 microgram levonorgestrel (progestageen) per 24 uur

Overstap van Diane pil naar hormoonspiraaltje
Overstap van Diane pil naar hormoonspiraaltje

Van de Diane pil naar het Mirena hormoonspiraaltje

Van de huisarts had ik al te horen gekregen dat het plaatsen van het spiraaltje geen pretje was en een vriendinnetje kon dit bevestigen. Gelukkig zag ik er niet heel erg tegenop. Normaal gesproken heb ik al een week van tevoren buikpijn, maar dat kwam nu pas op de dag zelf. Als voorbereiding had ik twee naproxennatrium genomen (Aleve Feminax) in de hoop dat de eventuele pijn daardoor minder zou zijn.

Rond half twee liep ik de huisartsenpraktijk binnen. De huisarts legde uit wat ze precies zou gaan doen en daardoor stelde ze mij een beetje gerust. Als ik er nu achteraf aan terugdenk word ik er weer helemaal akelig van. Laat ik voorop stellen dat het gevoel enorm per persoon kan verschillen en dat geen mens hetzelfde is. Sowieso doet het veel minder tot geen pijn als je al kinderen hebt gehad, maar dat was bij mij natuurlijk niet het geval. Een pijn zoals deze had ik nog niet eerder ervaren. Het was geen kwestie van tandjes op elkaar, daar was de pijn veel te erg voor. Het duurde ongeveer 4 a 5 minuten. Achteraf belde ik huilend mijn vriend en liep ik zo snel mogelijk naar huis.

Dacht je er vanaf te zijn, krijg je ook nog even te maken met enorme krampen omdat je lichaam dat spiraaltje natuurlijk helemaal niet relaxt vindt. Ook dit schijnt heel erg per persoon te verschillen. De een heeft nergens last van en de ander ligt anderhalve week krom in bed. Uiteindelijk heb ik heel de vrijdagmiddag doorgebracht in bed met een lichte verhoging. Ook zaterdag heb ik mij behoorlijk ellendig gevoeld. Na het douchen en aankleden moest ik eerst weer een uur bijkomen van de pijn. Sinds het bezoek aan de huisarts heb ik de maximale hoeveelheid paracetamol en naproxennatrium genomen wat gelukkig een klein beetje helpt. De krampen zijn nog niet helemaal voorbij, maar worden gelukkig wel iets minder. Morgen ben ik vast weer de oude!

Wel ben ik erg bang dat ik weer dezelfde huidklachten krijg als de vorige keer toen ik stopte met de Diane pil. Maar deze keer heb ik met mijzelf, maar ook met de huisarts afgesproken dat ik niet nog eens terug ga naar de Diane pil. Zo’n hormoonspiraaltje kan vijf jaar blijven zitten en dat is voor nu in ieder geval wel het plan!

Wat is jullie ervaring met de pil en/of een spiraaltje?