Pannenkoekplant; hoe stek je een pilea?

Pannenkoekplant; hoe stek je een pilea?

Het is één van de makkelijkste planten om te verzorgen: de pilea! Ook wel bekend als de pannenkoekplant of de Chinese money plant. Waarom? Het is maar net wat je erin ziet, de een ziet kleine pannenkoekjes terwijl de ander aan muntgeld moet denken. Een leuk plantje is het in ieder geval wel. Dankzij de populariteit is de pannenkoekplant zelfs een tijdje moeilijk verkrijgbaar geweest. Ja, en wat doe je dan? Dan ga je hem zelf maar vermenigvuldigen!

Het stekken van een pannenkoekplant

Planten vermenigvuldigen doe je door te stekken. Net zoals ik mijn muntplantjes stek, kun je dit ook met andere planten doen. Maar, bij een pannenkoekplant werkt het iets anders, eigenlijk mag je dat geen stekken noemen. Als je goed voor je pannenkoekplant zorgt, geeft hij namelijk vanzelf kleine baby’s! Het enige wat je dan zelf nog moet doen, is ervoor zorgen dat de kleine baby’s/stekjes genoeg ruimte hebben om verder te groeien.

Een pannenkoekplant in een pot

Dit heb je nodig voor het stekken van een pannenkoekplant:

  • Pannenkoekplant met een stekje/baby
  • Pot voor het stekje
  • Een mesje
  • Water

Stekjes van een pannenkoekplant kunnen naast de moederplant groeien, maar ook aan de stam. Als ze ernaast groeien, dan kun je het stekje er in sommige gevallen eenvoudig uittrekken. Als de wortels echter verweven zijn met de wortels van de moederplant gaat het iets minder makkelijk: haal de pannenkoekplant dan samen met de wortels en aarde in zijn geheel uit de pot. Zoals op de foto’s te zien is, zijn de wortels aardig met elkaar verweven. Je kunt de wortels voorzichtig losser proberen te maken met een mesje en/of water. De wortels van de pilea zijn erg kwetsbaar en breken snel, maar gelukkig is het een sterke plant en kan hij veel overwinnen.

Een baby pilea klaar om gestekt te worden

Voor het stekje is het belangrijk om zoveel mogelijk van de wortels te behouden. Als dit niet lukt, kun je het stekje een aantal dagen/weken in een glas water zetten. Dan krijgen de wortels de mogelijkheid om verder te groeien, zoals je bijvoorbeeld ook doet bij het stekken van een muntplant. Als de wortels lang genoeg zijn, kun je het stekje weer in een pot zetten. Als het stekje aan de stam van de moederplant groeit, dan kun je deze voorzichtig met een mesje lossnijden. Omdat er zo’n geval geen/weinig wortels zijn, moet je het stekje sowieso eerst laten wortelen in een glas water. Voor de grond kun je speciale stekgrond gebruiken; daar zitten extra voedingsstoffen in zodat het stekje een goede basis heeft om snel te kunnen groeien. Ook met normale potgrond zal het stekje groeien, alleen gaat het dan iets minder snel.

Een pannenkoekplant met stekjes

Zo verzorg je het stekje van een pannenkoekplant

Net zoals bij de pannenkoekplant zelf houdt het stekje van een lichte standplaats. Een klein beetje zon mag, maar zeker niet teveel! Als het stekje nog erg klein is, kun je deze het beste om de twee dagen een klein beetje water geven. De grond moet goed vochtig blijven, maar niet kletsnat. Als het stekje iets groter is, kun je overgaan op twee keer per week wateren.

Een pannenkoekplant met stekjes

Zo ga je van één pannenkoekplant naar een hele pannenkoekenfamilie! 😉
Heb jij een pannenkoekplant in huis?