De voor- en nadelen van een papieren of digitale agenda

Papieren agenda of digitale agenda?

Eind vorig jaar kocht ik bij de Bijenkorf een papieren agenda, met op de linkerbladzijde een weekoverzicht en op de rechterbladzijde ruimte voor notities. Dagelijks mijn positiviteitsdagboekje bijhouden was één van mijn goede voornemens dit jaar en hoewel mijn positiviteitsdagboekje vervangen werd door de papieren agenda heb ik het bijhouden van geluksmomentjes alleen in januari volgehouden. Stom eigenlijk.. Maar goed, dat was niet de enige reden waarom ik graag een papieren agenda wilde. Soms heb ik van die momenten dat het hele digitale tijdperk me even tegenstaat en dat ik dan heel recalcitrant vast probeer te houden aan het analoge tijdperk, want een papieren agenda is natuurlijk veel leuker en een digitale agenda is stom. Sinds januari heb ik alleen maar mijn papieren agenda gebruikt en is het jaar 2015 op mijn iPhone leeg. Inmiddels ben ik er achter dat zo’n papieren agenda ook een aantal nadelen heeft en dat zo’n digitale agenda nog niet eens zo’n gek idee is… 😉

Voordelen van een digitale agenda

  • Met een digitale agenda heb ik mijn agenda altijd bij de hand. Als ik mijn laptop niet bij me heb dan heb ik mijn telefoon bij me en andersom is dat precies hetzelfde. Alles staat tegenwoordig met elkaar in verbinding en dat is eigenlijk wel makkelijk.
  • Aangezien ik naast een privé agenda ook een agenda heb voor werk was het soms een beetje lastig om een goed overzicht te krijgen. Mijn werk agenda is namelijk digitaal en als je dan een overzicht probeert te creëren ben je al snel alle werkafspraken aan het overschrijven in je papieren agenda. Zonde van de tijd. Nu heb ik allebei de agenda’s digitaal toegevoegd en heb ik één overzicht met alle afspraken door elkaar heen!
  • Reminders! Ooh wat heb ik die gemist. Sommige dingetjes vergeet je gewoon, ook al staat het in je agenda. Gisteren is ons oude kastje opgehaald door het grofvuil. De eerste keer dat we zo’n afspraak hadden gemaakt waren we het helemaal vergeten. Je moet het namelijk de avond van tevoren alvast buiten zetten en mijn papieren agenda geeft helaas geen reminders.. De tweede keer waren we het weer bijna vergeten en dachten we er opeens aan toen we al bijna in bed lagen. De volgende keer zet ik zoiets dus gewoon in mijn digitale agenda, met een reminder!
Een kalender herinnering op een iPhone

Voordelen van een papieren agenda

  • Persoonlijk vind ik een papieren agenda een stuk leuker dan een digitale agenda. Het heeft meer karakter en is op een bepaalde manier toch een beetje nostalgisch!
  • Soms verbaas ik me over de hoeveelheid mensen die druk zijn met hun telefoon. Toen ik laatst stond te wachten op de metro stonden er minstens zes mensen naast elkaar naar hun telefoon te staren. Zoals ik eerder al zei heb ik onder andere daarom soms een kleine aversie tegen het digitale tijdperk en is een papieren agenda soms ook wel weer fijn! Die kan je namelijk lekker eens een dagje thuislaten als je een dagje weggaat, of als je op vakantie bent, wat met je telefoon toch iets lastiger is.
  • Het leuke van een papieren agenda vind ik dat je hem nog voor veel meer dingen kan gebruiken, zeker als je een agenda hebt met een notitie pagina. Als je gebruik maakt van de bullet journal techniek, is dat in een papieren agenda een stuk makkelijker bij te houden dan digitaal en je kan gelijk bij de juiste week je to-do’s, geluksmomentjes en belevenissen opschrijven. Zo is het niet alleen een bullet journal, maar ook nog een soort life journal! Super leuk om later dan nog eens een keer doorheen te bladeren.

Gebruiken jullie een papieren agenda of een digitale agenda?