Passie Projecten

91 artikelen

Als bezige bij komt het niet vaak voor dat ik me verveel. In mijn vrije tijd is er altijd wel iets waar ik me volledig op kan storten. Van hardlopen, tot het bakken van brood, het schrijven van een boek, het knutselen van dingen in mijn huis of het leren van een nieuwe taal. Ik noem het mijn passie projecten.

Mijn favoriete vegetarische koolhydraatarme go-to pasta

Er zijn dagen dat ik graag een lekkere avondmaaltijd klaarmaak in goed gezelschap. En er zijn dagen dat ik alleen ben en gewoon iets wil eten zonder er al te veel moeite voor te doen. Op zulke dagen kies ik vaak voor één van mijn go-to maaltijden: een maaltijd die in een handomdraai klaar is en die ik met mijn ogen dicht kan bereiden. Het repertoire van mijn go-to maaltijden verandert zo nu en dan. Eerst was het gele rijst met kip, of woknoedels met groenten, en nu is het een vegetarische pasta, die ook nog eens koolhydraatarm is!

Lees meer

5x koolhydraatarm en diervrij broodbeleg

Iedereen heeft zijn eigen wensen en voorkeuren, ook als het gaat om wat we eten. In mijn geval geef ik de voorkeur aan koolhydraatarme en diervrije producten. Koolhydraatarm om mijn insulinebehoefte te verlagen en grote bloedglucosespiegel schommelingen te voorkomen, en diervrij omdat ik geloof dat dat beter is voor het menselijk lichaam en het milieu. In deze blog vertel ik over mijn zoektocht naar broodbeleg alternatieven.

Lees meer

Low carb bloemkool quinoa rösti rondjes

Op de dagen waarop ik relatief weinig koolhydraten eet, merk ik dat het managen van mijn bloedglucosewaarden mij makkelijker afgaat. Dat is reden genoeg om meer te experimenteren met low carb gerechten en om zo stapsgewijs mijn ‘koolhydraatarme avondeten’ repertoire uit te breiden. Soms lukt dit doordat ik een recept vind en dit dan probeer. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat ik zelf op basis van een ander recept een aantal ingrediënten vervang met low-carb alternatieven en zo tot hele nieuwe ontdekkingen kom. Zo ook met deze koolhydraatarme quinoa bloemkool rösti!

Lees meer

Mijn favoriete koolhydraatarme ontbijt

In theorie kan ik met diabetes alles eten wat ik wil. Zolang ik daar maar een aantal eenheden insuline tegenover zet. Toch merk ik dat ik, ondanks deze vrijheid, mij steeds bewuster ben van wat ik eet en van de hoeveelheid koolhydraten. Zo ook met mijn ontbijt. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn ontbijt in de afgelopen vijf jaar best wel veranderd is: van een koolhydraatrijk ontbijt, in een koolhydraatarm ontbijt!

Lees meer

Zelf een prikbordwand van kurk maken

“Ooit, heb ik een werkplekje met een prikbordwand.” Dit zei ik zo’n vijf jaar geleden, nadat ik online een foto had gezien van een creatieve werkplek, mét een wand die bestond uit kurk. Nu heb ik wel vaker van dit soort ideeën; maar de ene keer blijft zo’n idee hangen en de andere keer ben ik het na een uur alweer vergeten. Dit was nu typisch zo’n idee dat altijd in mijn achterhoofd bleef hangen. Zo wist ik precies waar en hoe ik in het nieuwbouwhuis een prikbordwand wilde maken. Helaas moest dat nog even wachten. En nu, jaren later, heb ik eindelijk een prikbordwand in mijn eigen huisje!

Lees meer

Zo maak je hardlopen met diabetes minder stressvol

Voordat ik gediagnostiseerd werd met diabetes type 1, ruim vijf jaar geleden, behoorde hardlopen tot mijn wekelijkse routine. Na de diagnose was dat opeens anders. Ik vond hardlopen in combinatie met het hebben van diabetes lastig. Onmogelijk zelfs. Gelukkig is het goed gekomen en heb ik een manier gevonden om hardlopen met diabetes minder stressvol te maken.

Lees meer

In beweging blijven in en om het huis

Sporten en in beweging blijven; het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ook niet als je diabetes hebt. Waar het ‘vroeger’ de standaard was om lid te zijn van een sportvereniging, is het tegenwoordig vrij normaal om vanuit huis te sporten. Of in ieder geval dicht bij huis, wanneer jij dat wilt. Het biedt een hele hoop voordelen en de mogelijkheden zijn eindeloos!

Lees meer

Zweedse haverkoekjes met chocolade

Tijdens een van mijn Ikea bezoekjes werd ik getipt op de ‘KAFFEREP’ haverkoekjes. En dan niet de normale variant, maar de koekjes met een laagje chocolade ertussen. In Zweden is het een bekende delicatesse, die nu gelukkig ook in Nederland te koop is, of… zelf gemaakt kan worden! Toen de Ikea een tijdje terug nog gesloten was en ik erg hunkerde naar de koekjes, besloot ik het erop te wagen. Mijn eerste probeersel was redelijk geslaagd, maar nog niet helemaal naar mijn zin. Met hier en daar een aanpassing is het uiteindelijk gelukt om tot een recept te komen dat erg in de buurt komt van de originele oat cookies. En misschien zijn ze nog wel lekkerder ook! 😉

Lees meer

De inrichting van mijn hal; klein, maar fijn!

Tegen de tijd dat zo’n beetje alles in mijn huis ‘klaar’ was, trof ik elke keer als ik de hal inliep een grote bende aan. Mijn slaapkamer, woonkamer en bijbehorende werkplek kregen de hoogste prioriteit. De hal bleef over en werd eigenlijk vooral als opslagruimte gebruikt. Totdat ik opeens de kolder kreeg en de kast, die een tijdelijk plekje in de hal had gekregen, op Marktplaats zette en dezelfde dag nog opgehaald werd. Het was hoog tijd om iets met de inrichting van mijn hal te gaan doen!

Lees meer

Zelf koolhydraatarme paprika-chilitortilla’s maken

Sinds ik weer op mezelf woon, probeer ik ‘slim te koken’. Hierdoor zet ik binnen no time toch een betaalbare, overheerlijke maaltijd op tafel! Koken vind ik namelijk erg leuk, maar niet als je voor jezelf een uur in de keuken staat. Daarom kook ik vaak voor twee à drie dagen tegelijk en bewaar ik dit in bakjes. Dit low-carb recept voor paprika-chilitortilla’s is makkelijk te bereiden, snel klaar en ook nog eens gezond! Het is één van de recepten uit mijn vorige artikel over low-carb alternatieven. En hoewel de tortilla’s niet koolhydraatarm zijn, bevatten ze wel minder koolhydraten dan ‘normale tortilla’s. Door de mais weg te laten of te vervangen met iets anders, kun je het recept koolhydraatarmer maken.

Lees meer