Mijn favoriete vegetarische koolhydraatarme go-to pasta

Er zijn dagen dat ik graag een lekkere avondmaaltijd klaarmaak in goed gezelschap. En er zijn dagen dat ik alleen ben en gewoon iets wil eten zonder er al te veel moeite voor te doen. Op zulke dagen kies ik vaak voor één van mijn go-to maaltijden: een maaltijd die in een handomdraai klaar is en die ik met mijn ogen dicht kan bereiden. Het repertoire van mijn go-to maaltijden verandert zo nu en dan. Eerst was het gele rijst met kip, of woknoedels met groenten, en nu is het een vegetarische pasta, die ook nog eens koolhydraatarm is!

Lees meer

5x koolhydraatarm en diervrij broodbeleg

Iedereen heeft zijn eigen wensen en voorkeuren, ook als het gaat om wat we eten. In mijn geval geef ik de voorkeur aan koolhydraatarme en diervrije producten. Koolhydraatarm om mijn insulinebehoefte te verlagen en grote bloedglucosespiegel schommelingen te voorkomen, en diervrij omdat ik geloof dat dat beter is voor het menselijk lichaam en het milieu. In deze blog vertel ik over mijn zoektocht naar broodbeleg alternatieven.

Lees meer

Low carb bloemkool quinoa rösti rondjes

Op de dagen waarop ik relatief weinig koolhydraten eet, merk ik dat het managen van mijn bloedglucosewaarden mij makkelijker afgaat. Dat is reden genoeg om meer te experimenteren met low carb gerechten en om zo stapsgewijs mijn ‘koolhydraatarme avondeten’ repertoire uit te breiden. Soms lukt dit doordat ik een recept vind en dit dan probeer. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat ik zelf op basis van een ander recept een aantal ingrediënten vervang met low-carb alternatieven en zo tot hele nieuwe ontdekkingen kom. Zo ook met deze koolhydraatarme quinoa bloemkool rösti!

Lees meer

Mijn favoriete koolhydraatarme ontbijt

In theorie kan ik met diabetes alles eten wat ik wil. Zolang ik daar maar een aantal eenheden insuline tegenover zet. Toch merk ik dat ik, ondanks deze vrijheid, mij steeds bewuster ben van wat ik eet en van de hoeveelheid koolhydraten. Zo ook met mijn ontbijt. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn ontbijt in de afgelopen vijf jaar best wel veranderd is: van een koolhydraatrijk ontbijt, in een koolhydraatarm ontbijt!

Lees meer

Zweedse haverkoekjes met chocolade

Tijdens een van mijn Ikea bezoekjes werd ik getipt op de ‘KAFFEREP’ haverkoekjes. En dan niet de normale variant, maar de koekjes met een laagje chocolade ertussen. In Zweden is het een bekende delicatesse, die nu gelukkig ook in Nederland te koop is, of… zelf gemaakt kan worden! Toen de Ikea een tijdje terug nog gesloten was en ik erg hunkerde naar de koekjes, besloot ik het erop te wagen. Mijn eerste probeersel was redelijk geslaagd, maar nog niet helemaal naar mijn zin. Met hier en daar een aanpassing is het uiteindelijk gelukt om tot een recept te komen dat erg in de buurt komt van de originele oat cookies. En misschien zijn ze nog wel lekkerder ook! 😉

Lees meer

Zelf koolhydraatarme paprika-chilitortilla’s maken

Sinds ik weer op mezelf woon, probeer ik ‘slim te koken’. Hierdoor zet ik binnen no time toch een betaalbare, overheerlijke maaltijd op tafel! Koken vind ik namelijk erg leuk, maar niet als je voor jezelf een uur in de keuken staat. Daarom kook ik vaak voor twee à drie dagen tegelijk en bewaar ik dit in bakjes. Dit low-carb recept voor paprika-chilitortilla’s is makkelijk te bereiden, snel klaar en ook nog eens gezond! Het is één van de recepten uit mijn vorige artikel over low-carb alternatieven. En hoewel de tortilla’s niet koolhydraatarm zijn, bevatten ze wel minder koolhydraten dan ‘normale tortilla’s. Door de mais weg te laten of te vervangen met iets anders, kun je het recept koolhydraatarmer maken.

Lees meer

Recept om zelf snel en eenvoudig jam maken

Voor iedereen die denkt dat het zelf maken van jam uren tijd in beslag neemt, en het daarom niet doet. Laat me je uit die gedachten helpen, want dat is namelijk niet zo. Toen mijn bramenstruik vorig jaar zo’n beetje mijn hele achtertuin over begon te nemen, heb ik de bramen geplukt en de struik flink gesnoeid. Omdat ik in de veronderstelling was dat het een hele klus was om zelf jam te maken heb ik de bramen ingevroren. Hetzelfde deed ik toen ik een keer aardbeien over had, maar geen tijd had om ze op te eten. Lang leve het hebben van een vriezer!

Lees meer

Low carb alternatieven voor pasta, rijst en meer!

Om het managen van mijn bloedglucosewaarden ‘makkelijker’ te maken, probeer ik maximaal 30 gram koolhydraten per maaltijd te eten. Het vergt een beetje zelfdiscipline, maar het is een realistisch en haalbaar doel. Het wordt een stuk lastiger wanneer je veel pasta, rijst of andere koolhydraatrijke maaltijden eet. De basis van dit soort gerechten brengt de meeste koolhydraten met zich mee. Zo kom je met een simpele rijst- of pastamaaltijd al snel aan de 50-60 gram koolhydraten per maaltijd. Gelukkig zijn er tegenwoordig superveel low-carb alternatieven voor o.a. rijst en pasta.

Lees meer

Low carb spaghetti met chorizo en champignons

Mijn bloedglucosewaarden zijn ‘makkelijker’ te managen met een low-carbdieet. Hoewel ik mij hiervan bewust ben, ga ik toch vaak voor koolhydraatrijke producten, zoals brood, pasta en rijst. Of dit een speciale reden heeft? Nee, volgens mij niet. Als ik ‘honger’ heb, dan kies ik toch sneller voor een rijkgevulde pasta, in plaats van een salade of een maaltijd met veel groente. Omdat ik merk dat ik hier niet de enige in ben, deel ik vandaag één van mijn low carb recepten.

Lees meer

Chocolade koekjes met een vleugje koffie en zout

Zoet of zout… het blijft een lastige keuze voor mij. Meestal heb ik na het eten van iets zoets, enorme trek in iets zouts en heb ik daarna weer zin in iets zoets. Deze chocolade koekjes zijn daarom ideaal, want het is zoet en zout in één! Vaak wordt er in bakrecepten ‘gewone chocolade’ gebruikt, maar voor dit recept is het belangrijk dat je chocolade gebruikt die zo lekker is dat je het ook los zou eten. Zelf eet ik graag de gezouten chocolade van Lindt. Maar, ik ben dan ook wel echt een liefhebber van zout…

Lees meer