Koolhydraatarm

10 artikelen

  Mijn favoriete vegetarische koolhydraatarme go-to pasta

  Er zijn dagen dat ik graag een lekkere avondmaaltijd klaarmaak in goed gezelschap. En er zijn dagen dat ik alleen ben en gewoon iets wil eten zonder er al te veel moeite voor te doen. Op zulke dagen kies ik vaak voor één van mijn go-to maaltijden: een maaltijd die in een handomdraai klaar is en die ik met mijn ogen dicht kan bereiden. Het repertoire van mijn go-to maaltijden verandert zo nu en dan. Eerst was het gele rijst met kip, of woknoedels met groenten, en nu is het een vegetarische pasta, die ook nog eens koolhydraatarm is!

  Lees meer

  5x koolhydraatarm en diervrij broodbeleg

  Iedereen heeft zijn eigen wensen en voorkeuren, ook als het gaat om wat we eten. In mijn geval geef ik de voorkeur aan koolhydraatarme en diervrije producten. Koolhydraatarm om mijn insulinebehoefte te verlagen en grote bloedglucosespiegel schommelingen te voorkomen, en diervrij omdat ik geloof dat dat beter is voor het menselijk lichaam en het milieu. In deze blog vertel ik over mijn zoektocht naar broodbeleg alternatieven.

  Lees meer

  Low carb bloemkool quinoa rösti rondjes

  Op de dagen waarop ik relatief weinig koolhydraten eet, merk ik dat het managen van mijn bloedglucosewaarden mij makkelijker afgaat. Dat is reden genoeg om meer te experimenteren met low carb gerechten en om zo stapsgewijs mijn ‘koolhydraatarme avondeten’ repertoire uit te breiden. Soms lukt dit doordat ik een recept vind en dit dan probeer. Maar het komt ook vaak genoeg voor dat ik zelf op basis van een ander recept een aantal ingrediënten vervang met low-carb alternatieven en zo tot hele nieuwe ontdekkingen kom. Zo ook met deze koolhydraatarme quinoa bloemkool rösti!

  Lees meer

  Mijn favoriete koolhydraatarme ontbijt

  In theorie kan ik met diabetes alles eten wat ik wil. Zolang ik daar maar een aantal eenheden insuline tegenover zet. Toch merk ik dat ik, ondanks deze vrijheid, mij steeds bewuster ben van wat ik eet en van de hoeveelheid koolhydraten. Zo ook met mijn ontbijt. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn ontbijt in de afgelopen vijf jaar best wel veranderd is: van een koolhydraatrijk ontbijt, in een koolhydraatarm ontbijt!

  Lees meer

  Zelf koolhydraatarme paprika-chilitortilla’s maken

  Sinds ik weer op mezelf woon, probeer ik ‘slim te koken’. Hierdoor zet ik binnen no time toch een betaalbare, overheerlijke maaltijd op tafel! Koken vind ik namelijk erg leuk, maar niet als je voor jezelf een uur in de keuken staat. Daarom kook ik vaak voor twee à drie dagen tegelijk en bewaar ik dit in bakjes. Dit low-carb recept voor paprika-chilitortilla’s is makkelijk te bereiden, snel klaar en ook nog eens gezond! Het is één van de recepten uit mijn vorige artikel over low-carb alternatieven. En hoewel de tortilla’s niet koolhydraatarm zijn, bevatten ze wel minder koolhydraten dan ‘normale tortilla’s. Door de mais weg te laten of te vervangen met iets anders, kun je het recept koolhydraatarmer maken.

  Lees meer

  Low carb alternatieven voor pasta, rijst en meer!

  Om het managen van mijn bloedglucosewaarden ‘makkelijker’ te maken, probeer ik maximaal 30 gram koolhydraten per maaltijd te eten. Het vergt een beetje zelfdiscipline, maar het is een realistisch en haalbaar doel. Het wordt een stuk lastiger wanneer je veel pasta, rijst of andere koolhydraatrijke maaltijden eet. De basis van dit soort gerechten brengt de meeste koolhydraten met zich mee. Zo kom je met een simpele rijst- of pastamaaltijd al snel aan de 50-60 gram koolhydraten per maaltijd. Gelukkig zijn er tegenwoordig superveel low-carb alternatieven voor o.a. rijst en pasta.

  Lees meer

  Low carb spaghetti met chorizo en champignons

  Mijn bloedglucosewaarden zijn ‘makkelijker’ te managen met een low-carbdieet. Hoewel ik mij hiervan bewust ben, ga ik toch vaak voor koolhydraatrijke producten, zoals brood, pasta en rijst. Of dit een speciale reden heeft? Nee, volgens mij niet. Als ik ‘honger’ heb, dan kies ik toch sneller voor een rijkgevulde pasta, in plaats van een salade of een maaltijd met veel groente. Omdat ik merk dat ik hier niet de enige in ben, deel ik vandaag één van mijn low carb recepten.

  Lees meer

  Koolhydraatarme courgette spaghetti met pesto

  Mensen vragen mij wel eens of ik nog alles mag eten, nu ik diabetes type 1 heb. Meestal antwoord ik dan op een nonchalante manier dat ik inderdaad alles nog mag eten, zolang ik daar maar insuline voor toedien. En dat is ook zo. Daarom eet ik nog gewoon pizza, pasta, pannenkoeken, zure matten, ijs, chips, snoep, etc. Ondanks dat het kan (en ik het dus ook doe), zorgt het eten van veel koolhydraten er wel voor dat het in balans houden van mijn bloedsuikerwaarden ietsjes lastiger is.

  Lees meer

  Zelf koolhydraatarme kruidnoten maken

  In het najaar eet ik bijna elke avond een bakje kruidnoten leeg, heerlijk! Normaal gesproken was dat nooit zo’n probleem, maar in combinatie met diabetes is het niet de meest verstandige keuze. Ik eet ze nu nog steeds hoor, maar moet daarvoor wel insuline spuiten. Wist je dat normale kruidnoten echte koolhydraatbommetjes zijn? Daardoor heb ik dus ook flink wat eenheden insuline nodig… Hoe mooi zou het zijn als er gewoon koolhydraatarme kruidnoten zouden bestaan die ook nog eens lekker zijn?!

  Lees meer

  Zelf koolhydraatarme monchoutaart maken

  Eergisteren is mijn vriend weer een jaartje ouder geworden! Omdat ik een dagje vrij was en mijn vriend graag wilde verrassen besloot ik om een taart te maken. Of anders gezegd, een poging te wagen tot het maken van een taart, aangezien het nog nooit eerder écht gelukt is. Omdat het voor mij iets lastiger geworden is om een aantal stukken taart naar binnen te werken, ging ik op zoek naar een alternatief waarmee ik mijn bloedglucose niet volledig in de war zou schoppen. Al snel kwam ik een paar prachtige monchoutaarten tegen online, maar daar zitten aardig wat koolhydraten in. Uiteindelijk is het gelukt om op basis van andere recepten mijn eigen koolhydraatarme monchoutaart variant te maken!

  Lees meer