Pins inplannen op Pinterest; drie handige tools!

De ene maand heb je veel tijd en lijkt er geen eind te komen aan de inspiratie op je pinterest account, maar soms heb je ook wel eens geen tijd en staat het stil. Voor jou geen probleem, maar voor je volgers misschien wel. Het liefst worden zij continu gevoed met jouw inspiratie. Het is daarom ook één van de grootste ergernissen rondom Pinterest: het niet kunnen inplannen van pins. Het zou Pinterest niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven een stuk interessanter maken als het mogelijk zou zijn om pins in te plannen. Zo kun je je content verspreid delen, in plaats van allemaal in één keer. Op veel andere sociale media, zoals bijvoorbeeld Facebook en Tumblr, is het niet meer dan normaal om content in te plannen.

Waarom zou je pins willen inplannen?

Voordat ik overstapte op Pinterest maakte ik gebruik van Tumblr. Daar bestaat een zogenaamde ‘queue’ waarin alle foto’s in de wacht staan en hiervan dagelijks twaalf foto’s verspreid over de dag gedeeld worden. Met de overstap naar Pinterest miste ik dit. Naast dat je graag dagelijks je volgers wilt voorzien met inspiratie, wil je mogelijk ook internationaal volgers aantrekken. Als je een Amerikaanse doelgroep wilt bereiken zul je pins moeten inplannen of ’s nachts je wekker zetten. Your choice! 😉

In mijn zoektocht naar tools om pins mee in te plannen, kwam ik vanalles tegen. Tools die voor geen meter werken, maar ook tools die hun beloftes waarmaken! Belangrijk is om voor jezelf te bepalen op welke manier je content wilt inplannen. Wil je een pin delen op een specifieke datum en tijd? Of wil je een queue waarin alle pins die je wilt delen in de wacht worden gezet? Wil je dat alles automatisch gaat, of wil je net zoals je bij Instagram nu veel ziet, dat je een reminder krijgt en de pin dan alsof handmatig moet plaatsen? De drie tools voor het inplannen van pins waar ik het meest enthousiast over ben, deel ik graag met je! Sommige van de tools hebben meerdere functies, maar in dit artikel focus ik alleen op het inplannen van pins.

Pins inplannen met Viraltag

Viraltag is te gebruiken voor bloggers en kleinere bedrijven, maar zou door de vele mogelijkheden ook gebruikt kunnen worden door grote bedrijven. De tool is te koppelen met verschillende social media kanalen en is daarmee een stuk uitgebreider. Je betaald er dan wel 24 dollar per maand voor, maar dan heb je wel een tool die je kunt gebruiken voor al je kanalen. Repinnen doe je net zo makkelijk als op Pinterest zelf dankzij de browser extensie. De pins komen terecht in een queue, waarvan je de tijden zelf kunt instellen.

Viraltag samengevat:

 • Ingeplande pins worden toegevoegd aan de queue, waarvan je de tijden zelf instelt
 • Het plaatsen van de ingeplande pins gaat automatisch
 • Viraltag is te gebruiken voor Instagram, Pinterest, Tumblr, Facebook, Twitter en Linkedin
 • Je kunt een onbeperkt aantal pins per maand inplannen
 • De kosten zijn 24 dollar per maand
 • Viraltag is te gebruiken op desktop
 • Met de trial kun je 14 dagen gebruik maken van Viraltag

Pins inplannen op Pinterest; Tool Viraltag

Pins inplannen met Tailwind

Tailwind is een gebruiksvriendelijke en overzichtelijke tool, waarmee het mogelijk is om pins toe te voegen aan een queue. De tijden waarop de pins vanuit de queue geplaatst worden bepaald op basis van de activiteit van jouw volgers, maar als je zelf andere timeslots wilt toevoegen kan dat ook. Door gebruik te maken van een browser extensie kun je pins repinnen zoals je dat gewend bent op Pinterest. Als je een pin wilt repinnen word je naar de website van Tailwind gestuurd, waar je een board kunt kiezen en de pin automatisch toegevoegd wordt aan je queue. Op dit moment is Tailwind alleen te gebruiken in combinatie met Pinterest, maar ze werken hard aan een manier om ook posts in te kunnen plannen voor Instagram.

Tailwind samengevat:

 • Ingeplande pins worden toegevoegd aan de queue en worden geplaatst op basis van de activiteit van je volgers
 • Het plaatsen van de ingeplande pins gaat automatisch
 • Tailwind is alleen te gebruiken voor Pinterest
 • Je kunt 400 pins per maand inplannen (bij een jaarabonnement is dit onbeperkt)
 • De kosten zijn 10 dollar per maand
 • Tailwind is te gebruiken op desktop, iPad en iPhone
 • Met de trial kun je honderd pins inplannen

Pins inplannen op Pinterest; Tool Tailwind

Pins inplannen met Viralwoot

De tool Viralwoot is wat user experience betreft niet de beste keus. Het is erg onduidelijk hoe het allemaal in zijn werk gaat. Met Viralwoot is het niet mogelijk om op een eenvoudige manier pins te repinnen. Door gebruik te maken van een zogenaamde bookmarklet krijg je een overzicht van afbeeldingen te zien die kunt pinnen, maar dit is dus anders dan het repinnen zoals we gewend zijn op Pinterest. Het voordeel is echter wel, dat Viralwoot zegt de pins uit de queue te zullen plaatsen op de meest gunstige momenten, dat is dan weer een voordeel.

Viralwoot samengevat:

 • Ingeplande pins worden toegevoegd aan de queue en worden geplaatst op basis van de activiteit van je volgers
 • Het plaatsen van de ingeplande pins gaat automatisch
 • Viraltag is te gebruiken voor Instagram en Pinterest
 • Je kunt 500 pins per maand inplannen
 • De kosten zijn 15 dollar per maand
 • Viraltag is te gebruiken op desktop, iPad en iPhone
 • Met de gratis trial kun je gelimiteerd gebruik maken van de functies van Viralwoot

Pins inplannen op Pinterest; Tool Viralwoot

De beste tool om pins mee in te plannen

Na alledrie de tools de volledige trialperiode gebruikt te hebben, komt Tailwind als grote winnaar uit de bus. De tool is makkelijk in gebruik en beïnvloed je normale pingedrag niet. Het is misschien niet de mooiste tool qua looks, maar wel degene die zijn beloften waarmaakt. Het repinnen en pinnen vanaf websites gaat eenvoudig, de queue is gekoppeld aan het pingedrag van je volgers en qua kosten is Tailwind het meest voordelig, zeker als je kijkt wat je ervoor terugkrijgt! Aanmelden voor Tailwind gaat heel erg eenvoudig: als je naar deze link gaat, kun je je pinterest account koppelen en kun je daarna gelijk aan de slag met het inplannen van pins!

Zou jij gebruik maken van een tool waarmee je pins kunt inplannen?