Prestatiedruk; Doelen & Challenges

Zoals ik twee weken geleden schreef in mijn artikel over mindfulness, zijn we continu bezig met het stellen van doelen, het aangaan van challenges en altijd maar bezig met het creëren van nog hogere verwachtingen van onszelf. Het is vermoeiend. We leven op dit moment in een maatschappij met een enorme prestatiedruk en vooral generatie Y heeft hier veel mee te maken. Bij mezelf merk ik dat het een enorme druk geeft; zelfs als het leuke doelen en challenges zijn. Je creëert een verwachting en vervolgens moet je daar aan voldoen. Lukt het niet? Dan ben je teleurgesteld en teleurgesteld zijn is niet leuk.

In het algemeen stel ik best wel hoge eisen aan mezelf en ik merk dat het een beetje teveel wordt soms. Daarom heb ik besloten om mijn doelen en challenges te beëindigen, of er op een andere manier mee om te gaan, zodat het minder voelt als een verplichting.

100 Happy Days

Eind maart schreef ik over de 100 Happy Days challenge. Vol enthousiasme begon ik aan deze challenge en ik vond het ook heel erg leuk! Tot het moment kwam waarop het als een verplichting begon te voelen, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Het hele idee van de 100 Happy Days challenge is om stil te staan bij kleine geluksmomentjes en dat wil ik ook gewoon blijven doen! Ik wil alleen niet meer de verplichting voelen om het elke dag vast te leggen.

Ik wil aankomen

Begin dit jaar besloot ik om aan te gaan komen! Ik schreef een artikel over afvallen vs aankomen en deelde eind maart mijn eerste voortgang met jullie. Aankomen is, in mijn geval, niet eenvoudig en daar komen ook aardig wat extra ‘verplichtingen’ bij kijken. Veel eten, sporten, altijd meer eten dan waar je eigenlijk zin in hebt en vervolgens ben je de hele dag bezig met eten. Toen ik begon had ik een BMI van 17.8, inmiddels heb ik een BMI van 18.1. Woeptiedoep, wat een verschil, niet echt. Toch ben ik twee kilo aangekomen en daar ben ik blij mee. Voor nu ga ik even niet meer focussen op mijn gewicht. Ik ben er inmiddels achter dat het belangrijker is om gewoon goed in mijn vel te zitten en zowel mentaal als fysiek fit te zijn. Uiteraard blijf ik wel gewoon goed eten en sporten, maar laat ik de weegschaal even voor wat het is.

Een leven zonder suiker

Dit is nu precies zo’n voorbeeld van wat ik dan interessant vind, me helemaal obsessief in ga verdiepen en vervolgens tot de conclusie kom dat ik enorm veel van mezelf verwacht. Ik wil wel leven zonder suiker, maar het is praktisch onmogelijk aangezien echt overal suiker inzit. Het is een fulltime baan om suikervrij te leven. Komt ook nog bij dat ik een enorm dubio voor mezelf creëerde; want aankomen zit er volgens mij niet meer in op het moment dat je volledig suikervrij gaat leven. Daarom heb ik besloten om niet meer suikervrij te willen leven, maar gewoon iets bewuster met suiker om te gaan. Zo laat ik bijvoorbeeld de onwijs zoete ice tea staan en maak ik mijn eigen ice tea, zonder suiker of met enkel een zoetje.

Het is goed om doelen te hebben en hier naar toe te werken maar ik ben vervolgens iets te perfectionistisch waardoor de doelen veranderen in lasten. Ik wil proberen (ojee, dit klinkt weer als een doel) om meer te leven aan de hand van mindfulness technieken. Tevreden zijn met wat ik heb en hoe het nu is. Niet constant de behoefte hebben om alles anders of beter te willen.

Stellen jullie ook altijd zoveel doelen voor jezelf?