Het prijsverschil van groente & fruit

Het prijsverschil van groente & fruit (Markt vs. Supermarkt)

Op dit moment is er in Nederland een overschot aan fruit en groente waardoor de prijzen erg laag liggen! Normaal gesproken is groente en fruit op de markt sowieso al goedkoper als je dit vergelijkt met een Albert Heijn, maar nu is het wel heel erg extreem. In het centrum van Rotterdam hebben we een enorme markt op dinsdag en zaterdag en gek genoeg was ik daar nog nooit geweest. Tijd om eens te onderzoeken of er echt zoveel prijsverschil zit tussen de markt en de Albert Heijn!

Boodschappenlijstje met groente en fruit

Eerder vertelde ik jullie al dat het dagelijks doen van boodschappen en elke keer weer opnieuw bedenken wat we moeten eten, enorm veel energie kost. Om ervoor te zorgen dat dit minder energie gaat kosten heb ik een receptenboekje gemaakt en op basis daarvan maak ik boodschappenlijstjes zodat ik voor meerdere dagen tegelijkertijd boodschappen kan doen! Samen met mijn boodschappenlijstje voor die week ging ik richting de markt. Ik vond het best spannend omdat het voor mij de eerste keer was dat ik zelf boodschappen ging doen op de markt!

De prijzen van groente en fruit van de markt

De prijzen lagen inderdaad enorm laag! Bij elk kraampje bekeek ik wat ze allemaal hadden en zo liep ik in een uurtje de markt rond en veranderde ik langzaam in een pakezeltje met drie zware tassen. Uiteindelijk had ik in totaal voor 15.5 kilo aan fruit en groente! Eenmaal thuis besloot ik om alles eens te bekijken en te gaan vergelijken. Wat betreft de kwaliteit, daar kan ik niet zoveel zinnigs over zeggen. Een prei is bij mij een prei en paprika’s zijn voor mij paprika’s. Het ging me meer om de prijs en het verschil daartussen is enorm.

Het prijsverschil van groente & fruit

Alles bij elkaar opgeteld heb ik op de markt €17,40 betaald voor het groente en fruit wat te zien is op de eerste en bovenstaande foto. Omdat ik een lijstjesmeisje ben en het leuk vind om alles uit te rekenen heb ik alle groente en fruit gewogen en heb ik een vergelijking gemaakt met Albert Heijn. Als je precies hetzelfde zou kopen bij de Albert Heijn, zou je €35.60 kwijt zijn, dat is meer dan het dubbele! Wat een verschil! Een aantal voorbeelden:

Rode paprika’s zijn 4.5 keer zo duur
Als je vijf rode paprika’s koopt op de markt betaal je €0,74.
Bij de Albert Heijn betaal je €3,45.

Grapefruits zijn 2 keer zo duur
Als je vijf grapefruits koopt op de markt betaal je €1,50.
Bij de Albert Heijn betaal je €3,11.

Mango’s zijn 3.5 keer zo duur
Als twee mango’s koopt op de markt betaal je €1,00.
Bij de Albert Heijn betaal je €3,58.

Avocado’s zijn 3 keer zo duur.
Als je drie avocado’s koopt op de markt betaal je €1.00.
Bij de Albert Heijn betaal je €2.97.

Lang verhaal kort. Het prijsverschil is enorm! Als je voortaan groente en fruit op de markt haalt bespaar je enorm veel geld. Mijn ogen zijn in ieder geval geopend, voor groente & fruit ga ik voortaan naar de markt en de rest haal ik gewoon bij de Albert Heijn (waar ik overigens met heel veel plezier mijn boodschappen haal!).

Waar kopen jullie groente & fruit? Op de markt of bij de supermarkt?