Recept voor orzo met pompoen, spinazie en chorizo

Recept voor orzo met pompoen, spinazie en chorizo

Je komt thuis nadat een productieve hebt gehad op werk, ploft je tas neer op de grond en loopt naar de keuken om te kijken of daar nog iets van eten te vinden is. En dan soms heb je van die dagen dat je helemaal uitgeblust bent en eigenlijk geen zin meer hebt om te koken, en soms heb je juist dagen dat je wel zin hebt om even lekker te kokkerellen. Maar dan komt de grote vraag, wat ga je maken?

Lang leve het recepten todo lijstje

Als ik echt geen zin heb om iets te koken, pak ik een maaltijd uit de vriezer. Nu ik weer op mezelf woon kook ik eigenlijk nog steeds altijd voor 2 of 3 personen, waardoor ik na elke keer koken één of twee bakjes eten over heb die ik dan vervolgens in de vriezer bewaar. Deze warm ik dan weer op tijdens de avonden waarop ik geen zin heb om te koken of ik neem het mee voor tijdens de lunch op werk. Maar als ik wel zin heb om te koken en even geen zin heb in het standaard repertoire, open ik mijn recepten todo lijstje, met daarin talloze recepten die ik ooit nog eens wil proberen!

Op dat lijstje stond al een lange tijd een recept dat ik gevonden heb op de website van HelloFresh; Orzo met pompoen, spinazie en grana padano. Alleen wat mij regelmatig afschrikt aan recepten die ik online vind, is dat ik daar opeens allemaal ingrediënten voor in huis moet halen die ik waarschijnlijk maar één keer gebruik en waardoor ik vervolgens met een restant opgescheept zit, of dat ik een deel van de ingrediënten eigenlijk helemaal niet zo lekker vind, ondanks dat het eindresultaat er dan misschien wel mag zijn.

Daarom geef ik regelmatig mijn eigen draai aan de recepten die ik online vind, zo kom je zelf weer tot nieuwe gerechten en recepten, geïnspireerd op een al bestaand recept. En omdat ik best wel onder de indruk was van mijn experiment met dit recept, deel ik deze graag!

Ingrediënten voor orzo met pompoen, spinazie en chorizo

Voor ongeveer 2-3 personen.
Voedingswaarden per 100 gram: 18 koolhydraten
Bereidingstijd: 30 minuten, tenzij je de pompoen zelf snijdt
.

 • 350 gram groentebouillon
 • 25 gram pijnboompitten
 • 25 gram roomboter
 • 170 gram orzo
 • 250 gram pompoen
 • 200 gram spinazie
 • 4 takjes tijm
 • 50 gram geraspte grana padano
Het snijden van de pompoen

Pompoen snijden vs. pompoen uit de vriezer

Voordat je begint met koken, zorg je ervoor dat de pompoen in blokjes gesneden is. Ik was een beetje ambitieus en had een hele pompoen gekocht, waar ik vervolgens met geen mogelijkheid doorheen kwam. Na online wat research gedaan te hebben bleek dat het een goed idee was om de pompoen even in de magnetron te doen zodat deze wat zachter werd. Maar het kost je, zelfs als de pompoen iets zachter is, toch nog best wel wat tijd om deze zelf in stukjes te snijden. Ik heb het gerecht later nog een keer gemaakt met pompoen stukjes die je kant en klaar koopt uit de diepvries, maar ondanks dat het prima smaakt, geef ik toch de voorkeur aan een verse pompoen. Kost wat tijd, maar het is wel lekkerder!

De bereiding, het stappenplan!

 • Goed, zorg er dus voor dat je de pompoen in blokjes hebt gesneden. Daarna bereid je met het groentebouillon blokje 350 ml bouillon en rooster je tegelijkertijd in een koekenpan op hoog vuur de pijnboompitjes. Dit doe je zonder olie, voor een paar minuten totdat ze mooie geroosterde kleur hebben. Pas op, want het kan opeens heel snel gaan!
 • Verhit vervolgens de helft van de roomboter in een wok en roerbak de orzo voor ongeveer één minuut op middelmatig vuur. Voeg de groentebouillon toe aan de wok en kook de orzo met een deksel op de pan, op laag vuur, in 10 – 12 minuten droog. Vergeet niet om tussendoor af en toe te roeren, zodat de orzo niet aanbrandt.
 • Verhit de overige roomboter in een andere wok en bak de pompoen met een aantal takjes tijm en 2-3 eetlepels water voor ongeveer 6 tot 8 minuten. Na een paar minuten haal je de deksel even van de pan en voeg je de spinazie toe totdat alle spinazie geslonken is.
 • Als de orzo mooi droog is, roer je de helft van de grana padano erdoorheen en voeg je daarna de pompoen en spinazie toe. Omdat ik het gerecht iets meer een ‘bite’ wilde geven, heb ik een klein beetje chorizo toegevoegd. Dat maakt het net iets pittiger.
 • Vervolgens verdeel je de orzo over de borden en voeg je de overige grana padano en pijnboompitten toe als garnering! Enjoy, eet smakelijk! 😀
Recept voor orzo met pompoen, spinazie en chorizo

Waar haal jij je inspiratie vandaan als je geen idee hebt wat je wilt gaan koken?