Recept om zelf snel en eenvoudig jam maken

Recept om zelf snel en eenvoudig jam maken

Voor iedereen die denkt dat het zelf maken van jam uren tijd in beslag neemt, en het daarom niet doet. Laat me je uit die gedachten helpen, want dat is namelijk niet zo. Toen mijn bramenstruik vorig jaar zo’n beetje mijn hele achtertuin over begon te nemen, heb ik de bramen geplukt en de struik flink gesnoeid. Omdat ik in de veronderstelling was dat het een hele klus was om zelf jam te maken heb ik de bramen ingevroren. Hetzelfde deed ik toen ik een keer aardbeien over had, maar geen tijd had om ze op te eten. Lang leve het hebben van een vriezer!

Het is niet ingewikkeld!

Toen ik erachter kwam dat het zelf maken van jam helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn, waagde ik het erop. En voordat ik het wist had ik twee potjes met jam. Een potje met bramenjam en een potje met aarbeienjam. Met onderstaand recept maak jij zelf ook in een handomdraai je eigen jam!

Geleisuiker vs. geleipoeder

Voor het zelf maken van jam heb je naast een basis van fruit, ook gelei nodig. Dit is te verkrijgen als geleisuiker en geleipoeder. Het principe is hetzelfde, maar het grote voordeel van geleipoeder is dat je op die manier veel minder suiker / koolhydraten toevoegt aan de jam.

Als we als basis 1 kilo fruit gebruiken en naar het verschil tussen geleisuiker en geleipoeder kijken, dan zie je dat je bij de geleisuiker ongeveer 388 gram koolhydraten toevoegt. Als je geleipoeder gebruikt, dan bevat de poeder zelf 9 gram koolhydraten en wordt er geadviseerd om zelf nog 250 gram suiker toe te voegen. Het is sowieso minder, en je kunt eenvoudiger spelen met de extra hoeveelheid suiker die je zelf nog toe wilt voegen. 

Een schaaltje met bramen en aardbeien

Recept voor het zelf maken van jam

Voor 1 potje jam.
Bereidingstijd: 10 minuten.

Ingrediënten

  • 200 gram fruit (bramen, aardbeien, etc.)
  • half zakje / 14 gram geleipoeder
  • 25 gram kristalsuiker
De ingrediënten om zelf jam te maken

Zorg ervoor dat het fruit ontdooid is, indien het uit de vriezer komt. Pureer het fruit vervolgens met bijvoorbeeld het gebruik van een staafmixer. Doe de fruitpuree vervolgens samen met de geleipoeder en eventueel wat suiker in een pan en breng het geheel aan de kook. Het mag best een paar minuutjes koken, zolang het maar niet aankoekt! In principe is één minuut koken al genoeg, maar zelf heb ik het vijf minuutjes laten koken. 

Giet vervolgens de nog hete jam in een potje, draai de dop erop en zet het potje voor minstens vijf minuten even op zijn kop. Zodra het potje helemaal afgekoeld is, kun je genieten van je zelf gemaakte jam. Dat was snel en eenvoudig, toch? Geniet ervan!

Heb jij wel eens zelf jam gemaakt?