Slapen op zolder of op de eerste verdieping?

Slapen op zolder of op de eerste verdieping?

Met het verhuizen naar een groter huis krijg je vanzelfsprekend meer keuzemogelijkheden. Waar we in ons huidige appartement kunnen kiezen uit twee kamers voor de slaapkamer, kunnen we in ons toekomstige nieuwbouwhuis kiezen uit vier à vijf kamers. Omdat we met zijn tweetjes zijn, hebben we dus zeeën van ruimte! In ons toekomstige huis is het mogelijk om de zolder zo in de delen dat er een slaapkamer, inloopkast en technische ruimte (ook wel bekend als washok) ontstaat. Maar willen we dat? Is het niet logischer om op de eerste verdieping te slapen? En wat als we een kindje mogen krijgen? Is het dan nog steeds zo handig?

De voor- en nadelen op een rijtje

Slapen op zolder heeft, net zoals slapen op de eerste verdieping, zowel voor- als nadelen. Waar je voorkeur naar uitgaat, is natuurlijk deels afhankelijk van wat je gewend bent. Na het lezen en horen van andermans ervaringen ben ik tot de conclusie gekomen dat er geen eenduidig antwoord is. Wat doe je dan? Juist; een lijstje maken met alle voor- en nadelen!

Inspiratie voor een slaapkamer op zolder

De voordelen van slapen op zolder

De zolder is vaak een mooie grote, maar ook hoge ruimte; zeker als je een dakkapel hebt! Ondanks de grote ruimte voelt het toch knus aan door het schuine dak. Als je de wasmachine en droger op zolder hebt staan (en nog geen kinderen hebt) hoef je nooit trappen te lopen als je de was wilt doen. Je kunt zo vanuit het washok je inloopkast binnen wandelen.

Als je gezegend bent om een kindje te mogen krijgen, heb je ruimte om het ledikantje de eerste weken bij je op de slaapkamer te zetten. Als de baby naar de babykamer op de eerste verdieping verhuist, hoef je niet allebei slapeloze nachten te hebben. Terwijl de één de baby in slaap wiegt kan de ander rustig op zolder doorslapen. Ook met oudere kinderen is het fijn om de slaapkamer op zolder te hebben. Of ze nu in het weekend om 7:00 naast hun bed staan te stuiteren of zondagochtend om 5:00 binnen komen strompelen: zij kunnen lekker hun gang gaan, zonder dat je er wakker van wordt.

De nadelen van slapen op zolder

Door het schuine dak op zolder is het lastiger om de ruimte in te richten. Je moet er rekening mee houden dat je niet overal kunt staan en dat je niet overal een kast neer kunt zetten. Op zolder kan je zeker in de zomer te maken krijgen met flinke temperatuurverschillen. Warme lucht stijgt op, waardoor het in de zomer snikheet kan worden. Doordat je op de bovenste verdieping slaapt heb je logischerwijs ook meer last van geluiden. Bij regen en wind is dit allebei goed te horen op zolder. De één vindt dat juist fijn en knus, de ander juist niet. Als je midden in de nacht naar de toilet wilt, moet je (tenzij je op zolder een badkamer/toilet laat bouwen) een verdieping naar beneden. Hetzelfde geldt als je net onder de warme douche vandaan komt. Je moet eerst een trap op, voordat je bij je inloopkast bent. Last but not least: je slaapt niet direct naast je kinderen, wat zowel een voordeel als nadeel kan zijn.

Hebben we een winnaar? Nee he? Slapen op zolder of op de eerste verdieping kan allebei, ook als je de voor- en nadelen op een rijtje zet is er geen winnaar aan te wijzen.

Toch hebben wij onze keuze inmiddels gemaakt, maar ik ben erg benieuwd naar jouw mening!
Wat zou jij doen, slapen op zolder of op de eerste verdieping?