Slechte gewoontes; het veranderen van je gedrag

Slechte gewoontes; we hebben ze allemaal. Ondanks dat we onszelf bewust zijn van onze slechte gewoontes is het meestal niet makkelijk om er vanaf te komen. Of het nu gaat om het roken van een aantal sigaretten per dag, het in een verkeerde houding zitten of het continu uitstellen van die hele belangrijke opdracht die je eigenlijk nog moet uitvoeren; we vallen vaak weer terug in ons oude patroon, ondanks dat we wel de wil en motivatie hebben om te veranderen.

Vertrouwd gedrag

Niet zo gek, want we zijn nu eenmaal gewoontedieren. Je hebt een bepaalde routine en die voelt veilig, want je weet wat je kunt verwachten en komt daarmee niet voor verrassingen te staan. Het voelt alsof het onderdeel is van hoe je bent en soms kan alleen het idee van verandering er al voor zorgen dat je angstig wordt en er als een berg tegenop ziet om je (slechte) gewoontes af te leren.

Bij slechte gewoontes die getransformeerd zijn naar een verslaving is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen, maar voor de meeste ietwat onschuldige slechte gewoontes, is het prima mogelijk om deze zelf uit je systeem te krijgen. Het is nog steeds niet makkelijk, maar door het veranderen van je gedrag kun je zelf al hele grote stappen maken!

Motivatie

Het belangrijkste is dat je een goede motivatie hebt. Je moet zelf écht je slechte gewoonte af willen leren, want zonder motivatie ben je nergens. Zo ben ik een aantal keer gestopt met roken zonder goede motivatie, waardoor ik diezelfde week alweer een nieuw pakje kocht. Ja, waarom ook niet?! Het was niet alsof ik op dat moment een goede reden had om te willen stoppen.

Knop om, of stap voor stap

Het verschilt heel erg per persoon in welke mate je een verandering het beste door kunt voeren. Voor de één werkt het goed om de knop gelijk om te zetten: in een fractie van een seconde van slechte gewoonte naar nieuw gedrag. Terwijl het voor de ander juist beter werkt als de slechte gewoonte geleidelijk afgebouwd wordt. Het omzetten van die knop werkt in mijn geval het beste omdat er dan (voor mijn gevoel) geen weg meer terug is. Als ik stap voor stap afscheid wil nemen van een slechte gewoonte, neem ik stiekem ook weer wat stapjes terug en/of stel ik het allemaal wat langer uit. Voor sommige mensen werkt dat, voor mij is het een valkuil.

Ken je valkuilen!

Zelfkennis is enorm waardevol als je jezelf nieuw gedrag aan wilt leren. Door bijvoorbeeld bewust te zijn van je valkuilen, kun je er ‘makkelijker’ voor zorgen dat je op het rechte pad blijft. Als jij bijvoorbeeld minder wilt snoepen, maar van jezelf weet dat je de halve supermarkt leegkoopt op het moment dat je honger hebt, is het misschien beter om op een ander tijdstip boodschappen te doen en/of misschien van tevoren nog iets te eten.

Vraag om hulp

Ondanks dat je zelf sterk genoeg bent, kan het een fijne gedachte zijn om de verandering samen met iemand aan te gaan. Zo heb ik bijvoorbeeld de laatste keer dat ik gestopt ben met roken aan mijn vriend gevraagd of hij een motiverend berichtje voor mij wilde opschrijven. Gewoon iets in de trant van: “Je kan het, ik geloof in je. Hou vol!” Als je het dan een keer lastig hebt, kan zo’n boodschap ervoor zorgen dat je weer het volste vertrouwen hebt in je eigen kunnen!

Zelfdiscipline

Het allerbelangrijkste is het hebben van zelfdiscipline. Bij elke keer dat je vasthoudt aan je nieuwe gedrag en wegblijft van je slechte gewoonte, is dat een kleine overwinning. Zo heb ik tijdens de jaarwisseling van 2015/2016 met mijzelf afgesproken dat ik achter mijn bureau niet meer met mijn benen over elkaar zou zitten. Hoewel het een hele onschuldige slechte gewoonte lijkt, zorgde het er wel voor dat mijn ‘scheefgroei‘ verergerde. Van de een op de andere dag corrigeerde ik mijzelf steeds als ik met mijn benen over elkaar wilde zitten. De post-it aan mijn computerscherm herinnerde mij er ook nog aan. De eerste paar maanden was ik continu bezig met het corrigeren van mezelf, maar elke keer dat ik dat deed, was het eigenlijk een kleine overwinning!

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat we gemiddeld 21 dagen nodig hebben voor het aanleren van nieuw gedrag; ernstige verslavingen uitgezonderd. Als je dus vandaag die knop omzet én een goede motivatie hebt, kun je over 21 dagen al verlost zijn van je slechte gewoonte! Nogmaals: het is niet makkelijk, maar zodra je gewend bent geraakt aan je nieuwe gedrag weet je niet meer beter!

Van welke slechte gewoonte zou jij graag afscheid willen nemen?Disclaimer