Stemmingswisselingen; 3 Oorzaken

Stemmingswisselingen zijn irritant. There, I said it. Heel veel mooier kan ik het niet maken. Naar mijn mening zijn er twee type stemmingswisselingen. Het moment dat je je grote teen stoot, met windkracht 20 naar je werk moet fietsen of dat er een plensbui naar beneden komt, terwijl je je haar net perfect gestyled hebt. Op zo’n moment ga je misschien van vrolijk naar chagrijnig, maar heeft het een duidelijke reden/oorzaak.

Helaas heb je ook het type stemmingswisseling waar je op het moment zelf niet zoveel aan kan doen. Dat je bijvoorbeeld vrolijk wakker wordt en je een kwartier later zonder duidelijke reden super chagrijnig bent. Mega vervelend, zeker omdat je niet weet waardoor het komt. Waarom kan je niet gewoon vrolijk zijn?

Hoe ontstaan stemmingswisselingen?

Helaas is de échte oorzaak van stemmingswisselingen niet bekend, omdat het meestal een samenhang is van verschillende factoren. Zo hebben vrouwen een ingewikkelde hormoonhuishouding en kan een kleine schommeling in die huishouding ervoor zorgen dat je je enorm lamlendig voelt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een bepaalde stof tekort komt, waardoor er een klein proces in je lichaam stil valt en je bijvoorbeeld minder happy stofjes in je hersenen aanmaakt.

Er zijn natuurlijk heel veel mogelijke oorzaken, maar over drie mogelijke oorzaken wil ik graag iets meer vertellen, omdat je zo per oorzaak, kan bekijken of deze van toepassing is of niet en wat je er aan kan doen om je lichaam een beetje te helpen.

Vitaminetekort

Als je heel erg gezond en gevarieerd eet, is de kans klein dat je een vitaminetekort hebt. Maar als je, zoals ikzelf, van jezelf weet dat je té weinig groente en fruit eet, kan je je lichaam een handje helpen, om toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan je doen door alsnog gevarieerd te eten of door voedingssupplementen in te nemen.

Er zijn een aantal voedingsstoffen die een impact hebben op je humeur, namelijk;

  • Omega-3 vetzuren
  • Vitamine B (vooral B6, B11 en B12)
  • Vitamine D
  • Magnesium

Als je bovenstaande voedingsstoffen binnen wilt krijgen door een gevarieerde voeding, eet dan regelmatig vette vis (Omega-3 vetzuren en vitamine D), dierlijke producten (vitamine B12), graanproducten, aardappelen en groente (Magnesium en vitamine B6 en B11).

Anticonceptie-pil

Het hormoon oestrogeen, vermeerdert de hoeveelheid neurotransmitters serotine en endorfine in de hersenen. Als je een goede hoeveelheid van deze neurotransmitters hebt zal je je opgewekt en vrolijk voelen. Tijdens een normale menstruatiecyclus heb je halverwege een oestrogeenpiek, die daarna snel afneemt omdat je lichaam minder oestrogeen gaat aanmaken en inplaats daarvan progesteron gaat aanmaken. Op het moment dat je de anticonceptie-pil gebruikt, heb je zelf de regie over je hormonen.

In mijn geval slik ik de Diane-35 en slik ik deze zolang mogelijk door omdat ik een hekel heb aan hormoonschommelingen. De afgelopen tijd ben ik tot het besef gekomen dat ik niet voor of tijdens mijn menstruatie last heb van stemmingswisselingen, maar vooral daarna. Toen ik me in de hele hormoonhuishouding ging verdiepen werd me duidelijk waarom. Doordat mijn kunstmatige oestrogeenniveau enorm daalt tijdens de stopweek, heeft dit een grote impact op mijn humeur. Tegen de tijd dat het weer een ‘normaal’ niveau bereikt, merk ik dat direct!

Gebrek aan daglicht

Onder de invloed van UV-straling uit zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan. Helaas zien we in de wintermaanden een stuk minder zon en maakt ons lichaam ook minder vitamine D aan. Afgezien van de vitamine D die wordt aangemaakt, zijn we in de zomer ook van nature een stuk opgewekter en energieker. Dit komt door de blootstelling aan daglicht. Een tijdje terug vertelde ik dat ik aan het overwegen was om een energy light lamp te kopen om zo aan de hand van lichttherapie mijn lichaam wijs te maken dat het al zomer is. Door 20 a 30 minuten blootgesteld te worden aan intensief licht help je de hersenen met het regelen van de biologische klok en zorg je ervoor dat neurotransmitters (zoals serotine en endorfine) en slaaphormonen op het juiste moment worden aangemaakt. Inmiddels heb ik de energy light in huis, maar merk ik nog geen verschil. Waarschijnlijk heeft het wat tijd nodig voordat het effect heeft! Over een paar weken zal ik mijn bevindingen delen.

Zoals ik eerder al vertelde, zijn er verschillende oorzaken waardoor je zo nu en dan stemmingswisselingen kan ervaren. Ook als de bovenstaande factoren stabiel zijn, kan het zijn dat je je soms zonder reden neerslachtig voelt. Soms heb je gewoon mindere dagen of periodes. Maar misschien ligt het wel aan bovenstaande factoren en kan je daar zelf, tot op zekere hoogte, invloed op uitoefenen.

Wat zijn jullie tips tegen stemmingswisselingen?