Stemmingswisselingen zijn irritant. There, I said it. Heel veel mooier kan ik het niet maken. Naar mijn mening zijn er twee type stemmingswisselingen. Het moment dat je je grote teen stoot, met windkracht 20 naar je werk moet fietsen of dat er een plensbui naar beneden komt, terwijl je je haar net perfect gestyled hebt. Op zo’n moment ga je misschien van vrolijk naar chagrijnig, maar heeft het een duidelijke reden/oorzaak.
Helaas heb je ook het type stemmingswisseling waar je op het moment zelf niet zoveel aan kan doen. Dat je bijvoorbeeld vrolijk wakker wordt en je een kwartier later zonder duidelijke reden super chagrijnig bent. Mega vervelend, zeker omdat je niet weet waardoor het komt. Waarom kan je niet gewoon vrolijk zijn?
Hoe ontstaan stemmingswisselingen?
Helaas is de échte oorzaak van stemmingswisselingen niet bekend, omdat het meestal een samenhang is van verschillende factoren. Zo hebben vrouwen een ingewikkelde hormoonhuishouding en kan een kleine schommeling in die huishouding ervoor zorgen dat je je enorm lamlendig voelt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je een bepaalde stof tekort komt, waardoor er een klein proces in je lichaam stil valt en je bijvoorbeeld minder happy stofjes in je hersenen aanmaakt.
Er zijn natuurlijk heel veel mogelijke oorzaken, maar over drie mogelijke oorzaken wil ik graag iets meer vertellen, omdat je zo per oorzaak, kan bekijken of deze van toepassing is of niet en wat je er aan kan doen om je lichaam een beetje te helpen.
Vitaminetekort
Als je heel erg gezond en gevarieerd eet, is de kans klein dat je een vitaminetekort hebt. Maar als je, zoals ikzelf, van jezelf weet dat je té weinig groente en fruit eet, kan je je lichaam een handje helpen, om toch de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kan je doen door alsnog gevarieerd te eten of door voedingssupplementen in te nemen.
Er zijn een aantal voedingsstoffen die een impact hebben op je humeur, namelijk;
- Omega-3 vetzuren
- Vitamine B (vooral B6, B11 en B12)
- Vitamine D
- Magnesium
Als je bovenstaande voedingsstoffen binnen wilt krijgen door een gevarieerde voeding, eet dan regelmatig vette vis (Omega-3 vetzuren en vitamine D), dierlijke producten (vitamine B12), graanproducten, aardappelen en groente (Magnesium en vitamine B6 en B11).
Anticonceptie-pil
Het hormoon oestrogeen, vermeerdert de hoeveelheid neurotransmitters serotine en endorfine in de hersenen. Als je een goede hoeveelheid van deze neurotransmitters hebt zal je je opgewekt en vrolijk voelen. Tijdens een normale menstruatiecyclus heb je halverwege een oestrogeenpiek, die daarna snel afneemt omdat je lichaam minder oestrogeen gaat aanmaken en inplaats daarvan progesteron gaat aanmaken. Op het moment dat je de anticonceptie-pil gebruikt, heb je zelf de regie over je hormonen.
In mijn geval slik ik de Diane-35 en slik ik deze zolang mogelijk door omdat ik een hekel heb aan hormoonschommelingen. De afgelopen tijd ben ik tot het besef gekomen dat ik niet voor of tijdens mijn menstruatie last heb van stemmingswisselingen, maar vooral daarna. Toen ik me in de hele hormoonhuishouding ging verdiepen werd me duidelijk waarom. Doordat mijn kunstmatige oestrogeenniveau enorm daalt tijdens de stopweek, heeft dit een grote impact op mijn humeur. Tegen de tijd dat het weer een ‘normaal’ niveau bereikt, merk ik dat direct!
Gebrek aan daglicht
Onder de invloed van UV-straling uit zonlicht maakt je lichaam vitamine D aan. Helaas zien we in de wintermaanden een stuk minder zon en maakt ons lichaam ook minder vitamine D aan. Afgezien van de vitamine D die wordt aangemaakt, zijn we in de zomer ook van nature een stuk opgewekter en energieker. Dit komt door de blootstelling aan daglicht. Een tijdje terug vertelde ik dat ik aan het overwegen was om een energy light lamp te kopen om zo aan de hand van lichttherapie mijn lichaam wijs te maken dat het al zomer is. Door 20 a 30 minuten blootgesteld te worden aan intensief licht help je de hersenen met het regelen van de biologische klok en zorg je ervoor dat neurotransmitters (zoals serotine en endorfine) en slaaphormonen op het juiste moment worden aangemaakt. Inmiddels heb ik de energy light in huis, maar merk ik nog geen verschil. Waarschijnlijk heeft het wat tijd nodig voordat het effect heeft! Over een paar weken zal ik mijn bevindingen delen.
Zoals ik eerder al vertelde, zijn er verschillende oorzaken waardoor je zo nu en dan stemmingswisselingen kan ervaren. Ook als de bovenstaande factoren stabiel zijn, kan het zijn dat je je soms zonder reden neerslachtig voelt. Soms heb je gewoon mindere dagen of periodes. Maar misschien ligt het wel aan bovenstaande factoren en kan je daar zelf, tot op zekere hoogte, invloed op uitoefenen.
Wat zijn jullie tips tegen stemmingswisselingen?
Wat een interessant onderwerp om over te lezen (give me moooore)! De pil kan inderdaad heel goed helpen tegen die hormoonschommelingen, dat merk ik zelf ook. Ik ben een paar jaar geleden eens gaan kijken wat het met mij en mijn lichaam zou doen als ik zou stoppen met de anticonceptiepil. Ik werd daar qua emoties veel rustiger van, alleen dat je altijd er op moet letten wanneer het feestweek is, vond ik heel erg stom (dus toen ben ik na ongeveer een half jaar weer begonnen).
Het liefst zou ik ook gewoon willen stoppen met de pil, omdat ik ook heel erg benieuwd ben hoe ik zonder functioneer. Ik heb geen idee hoe ik me zonder de anticonceptiepil zou voelen, dat je dan echt ‘jezelf’ bent. Maar inderdaad, het feit dat je zelf geen invloed meer hebt op je feestweek is wel iets wat mij ook tegenhoud.
Je kan eens googlen op oestrogeendominantie. Er is best een hoop aan te doen namelijk, zodat je je beter voelt dan met pil.
Hi Janneke, bedankt voor je reactie! Inmiddels ben ik over op het spiraaltje! 🙂
Om even door te gaan op je gesprekje met Dina hierboven: Ik slik ook de Diane 35 pil en ben daar anderhalf jaar terug ook mee gestopt. Ik was ook echt benieuwd hoe het zou zijn om echt mezelf te zijn. Ik wist niet hoe snel ik weer moest beginnen. Ik werd dus depri zonder de pil (en met pil ben ik al depri, dus mijn god… hou op schei uit). Toch ben ik wel blij dat ik het geprobeerd heb. Ik wilde het gewoon echt graag weten. Maar ik slik nu ook AD, dus ik kan die extra serotonine gewoon goed gebruiken.
Verder luister ik veel naar muziek als ik me minder voel. En dan niet speciaal naar Happy van Pharrell, want blij worden gaat niet in ene. Ik luister naar muziek waar ik me rustig, kalm en tevreden van ga voelen. Die tevredenheid zorgt dan vanzelf dat ik me weer wat blijer ga voelen.
Fijn artikel. 🙂
Toch vind ik het wel schrikbarend om te horen dat de pil zo’n enorme invloed heeft, dat is toch eng? Heb je een paar voorbeelden van dat soort muziek? Het klinkt als hele rustige muziek, waardoor ik dan juist altijd nog wat extra emotionele wordt. Dankjewel Marion! 🙂 x
Heel fijn artikel dit. Ik ben zelf eigenlijk heel snel moe..ik heb het al jaren dus echt pffeifer zal het waarschijnlijk niet zijn. Ik merk wel dat, nu inderdaad de zon weer wat schijnt, ik mij wat meer energiek voel. Ik word er blij van en ik kan echt beter mijn bed uit komen! Ik vind het een interessant stuk om te lezen, zou er zeker meer over willen lezen.
Bedankt voor je reactie Iris! Denk inderdaad dat het geen pfeiffer is, tenzij het allemaal begonnen is met een heftige griep. Laten we hopen dat het zulk mooi weer blijft, dan voelt iedereen zich weer wat fijner! 🙂
Ik ben er van overtuigd dat alle vormen van anticonceptie stemmingswisselingen kunnen geven. Bij de pil heb ik het niet zo opgemerkt, maar toen ik het Mirena spiraaltje had, was ik eigenlijk niet te genieten. Toen ik dat ding eruit liet halen, viel er ook letterlijk een druk van mijn schouders af. Ik merk wel dat het goede weer van de afgelopen dagen mij vrolijker laat maken. Veel vitamine D op doen dus! Mooi artikel, zet mij in ieder geval weer aan het nadenken!
Dankjewel Cindy! Minder prettig voor jou, maar fijn om te horen dat het spiraaltje ook niet de oplossing is, daar heb ik ook wel eens over nagedacht. Jay voor de lente, x!
Mh ja, die pil.. Ik slik zelf een hele lichte, maar mijn beste vriendinnetje heeft ook last van hele erge stemmingswisselingen dankzij de diane 35 (maar weer heel erg last van acne zonder), eigenlijk maar raar dat we al die hormonen slikken!
Ja gek is dat he als je er over nadenkt? Ik ben ook een tijdje gestopt met de Diane, maar inderdaad door de acne weer begonnen.
Ik ben er ook heilig van overtuigd dat de pil superveel invloed heeft op m’n stemming. Zit er ook over te denken om een tijdje te stoppen om te kijken hoeveel verandering dat brengt. Maarja, is misschien ook weer zo’n gedoe waar ik dan tegen op zie…
Het nadeel van ‘even’ stoppen is dat je na 3-4 maanden pas verschil begint te merken en het daarna weer precies hetzelfde is als je toch weer begint.
Fijn en goed geschreven artikel Lauriette! Ik ben erg benieuwd naar de daglicht lamp die je hebt gekocht!
Zal ik binnenkort een stukje over schrijven! Bedankt voor je compliment 🙂
Helaas heb ik geen tips, sinds ik geen pil meer gebruik heb ik nog even meer wisselingen. Mijn lichaam moet nog in balans komen geloof ik…
Ben je al lang gestopt? Het duurt even voordat je lichaam daar weer aan gewend is.
Interessant! Ik heb hier eigenlijk nooit zo’n last van!
Al merk ik wel dat ik extra blij ben en meer energie heb nu de zon schijnt.
Lucky you! Mag je echt heel erg blij mee zijn! 😀
Ik heb ook last van stemmingswisselingen en dit komt door een vitaminetekort. 🙂
Gelukkig is dat dan eenvoudig op te lossen met wat vitaminesupplementen! 🙂
Wat een ontzettend interessant onderwerp zeg Lauriëtte. Bij mij komen stemmingswisselingen meestal voort door gebrek aan daglicht. In de winter voel ik mij ook een stuk minder prettig, terwijl in de lente / zomer ik veel meer energie heb. Ik ben trouwens ook heel erg benieuwd naar dat licht of dat werkt of niet. Zou anders wel mooie oplossing kunnen zijn haha 😉 X
Zeker! Ik ben er nog steeds niet helemaal over uit, maar als ik het nog iets meer tijd heb gegeven zal ik mijn bevindingen delen! Eigenlijk moeten we gewoon verhuizen naar een land waar het altijd mooi weer is! 😉
Hi Lauriëtte, wat een interessant artikel! En het is heel herkenbaar die stemmingswisselingen uit het niets. Bij mij komt het voornamelijk voort uit een gebrek aan daglicht. Dus zodra het zonnetje er even is, geniet ik gelijk met volle teugen! Sowieso ben ik dagelijks buiten, omdat ik merk dat mij dat erg goed doet. Zelf heb ik in het verleden lichttherapie overwogen, maar dat is er eigenlijk nooit van gekomen. 😉
Wat een handige en interessante post! Ik heb er zelf ook echt last van en ik heb me nooit bedacht dat de pil er mee te maken heeft..
Ik let op mijn voeding, gebruik wat supplementen, heb twee daglichtlampen in huis – niet die lichttherapielampen. Gebruik voor de hormonen progesteroncrème en nauwelijks meer een dip voor de menstruatie. Nog wel wat prikkelbaar maar ja.