Stoppen met roken

Stoppen met roken; mijn ervaring met Champix

Vandaag is het precies vier maanden geleden dat ik gestopt ben met roken. En ik hoor het je denken. Huh? Roken? Jij? “Dat had ik nu nooit bij jou verwacht.” Het is de meest voorkomende reactie die ik kreeg wanneer ik gezien werd met een sigaret. Vier maanden geleden besloot ik na vele jaren dat het genoeg was geweest. Ik was nog nooit zo overtuigd geweest. Deels omdat ik deze keer écht de motivatie voelde om er een punt achter te zetten, maar ook omdat ik tijdens deze stoppoging hulp kreeg in de vorm van een pilletje: Champix.

Het ‘wondermiddel’ Champix

Twee (oud) collega’s waren een jaar geleden nog heilig overtuigd van ‘het feit’ dat ze niet op korte termijn zouden kunnen stoppen met roken. Ik deelde die visie. Na tientallen stoppogingen had ik de moed een beetje opgegeven en vond ik het wel best. Het stoppen met roken an sich was niet zo moeilijk. Je rookt je laatste sigaret op. Je bent klaar. En je rookt niet meer. Simpel toch? Het lukte mij altijd wel om dat een aantal dagen of een week vol te houden. En dan toch, gebeurde er iets waardoor ik weer begon met roken. Dus stoppen met roken? Nee, dat zag ik mezelf niet zo snel doen. 

Totdat, op een dag, die twee collega’s opeens gestopt waren met roken. Ik kon het niet geloven. Ze vertelde mij over het ‘wondermiddel’ Champix: een medicijn dat volwassenen kan helpen bij het stoppen met roken. Het bevat de actieve stof varenicline, wat je zou kunnen zien als een ontwenningsmiddel. Het vermindert de gevoeligheid van de hersenen voor nicotine, waardoor het verlangen naar nicotine afneemt. En daarmee verdwijnt dus ook het genot van het roken van een sigaret. Het is geen nicotinevervanger, maar een ‘nicotineontwenner’.

De verpakking van Champix

Het moment waarop ik stopte met roken

Ik had genoeg redenen en genoeg motivatie om te willen stoppen met roken. Maar toch gaf de komst van het coronavirus mij het laatste zetje. Dankzij het hebben van diabetes type 1, behoor ik al tot een risicogroep; en met het coronavirus op de loer besloot ik dat dit een extra goed moment was om wat beter voor mijzelf en mijn longen te gaan zorgen… Ik maakte gelijk een afspraak bij de huisarts. Als mijn twee collega’s kunnen stoppen met roken, dan kan ik het ook. 

Op mijn verjaardag nam ik het eerste pilletje. In de eerste week nam ik zowel in de ochtend als in de avond een pilletje van 0,5 mg. Dit werd in de tweede week verhoogd naar 1 mg. Het ‘fijne’ aan de eerste weken, is dat je gewoon door mag blijven roken. De hoge drempel van het stoppen met roken, waar je jezelf normaal gesproken overheen moet helpen, is er daardoor een stuk minder.

In de tweede week merkte ik dat ik roken minder lekker begon te vinden. Het fijne gevoel van een sigaret in de ochtend, was weg. Ik was daar blij mee, dit was nu eenmaal wat ik probeerde te bereiken, maar vond dat ook wel jammer. Elke dag begon ik het roken minder plezierig te vinden. En ondanks dat ik nog steeds regelmatig een sigaret opstak, maakte ik deze steeds vaker halverwege uit omdat ik het vies begon te vinden. Na tien dagen Champix gebruikt te hebben, stopte ik met roken.

De eerste paar weken met Champix

Het stoppen met roken ging deze keer door het gebruik van Champix dus eigenlijk vrij makkelijk. Ik had namelijk geen behoefte meer om te roken; ik vond het tenslotte niet meer lekker. Wel vond ik het nog lastig om de vaste ‘rookmomentjes’ te vergeten. Normaal gesproken rookte ik een sigaretje na mijn ontbijt, en dan twee uur later nog eentje en dan rond de lunch, etc. Op deze momenten dacht ik er nog steeds aan, en had ik soms ook wel zin om te roken, maar kon ik het gelukkig vrij makkelijk weer uit mijn hoofd zetten. 

Waar ik wel wat meer moeite mee had in de eerste paar weken, waren de bijwerkingen. Met de pilletjes van 0,5 mg ging het goed, en had ik nergens last van. Dit veranderde echter toen de dosering werd verhoogd naar 1 mg. Ik was erg misselijk, had hoofdpijn en sliep minder goed omdat ik mij onrustig voelde en meer droomde dan normaal. Deze bijwerkingen waren het best merkbaar in de uren na het innemen van het pilletje. 

Het halveren van een Champix pilletje

Toen ik in de derde week mijn huisarts belde en aangaf dat de bijwerkingen nu toch wel erg problematisch begonnen te worden, kreeg ik de suggestie om in dat geval dan maar voortijdig te stoppen met het gebruik van Champix. Daar was ik niet heel erg over te spreken. Ja, ik was dan misschien wel gestopt met roken. Maar dat was ik wel vaker… Ik bedacht mij dat ik de pilletjes ook doormidden kon snijden, zodat ik weer terug zou gaan naar de dosering van 0,5 mg. De dokter vond het goed. En uiteindelijk zorgde dat ervoor dat ik zonder bijwerkingen, toch nog effectief gebruik kon maken van Champix. 

Het bewijs dat Champix écht werkt

Al mijn eerdere stoppogingen zijn mislukt omdat ik op emotioneel zware momenten het roken van een sigaret als enige uitweg zag. En ondanks dat je dan maar één sigaret rookt, zit je vervolgens toch weer opgescheept met een pakje sigaretten en ben je weer terug bij af. Na drie maanden gestopt te zijn met roken, gebeurde er iets in mijn leven waar ik even niet zo gelukkig van werd, om het maar even zachtjes uit te drukken. Mijn vrienden vingen mij op. De glazen wijn werden achterovergeslagen en ondertussen zat ik als vanouds weer met een sigaret tussen mijn vingers.

Het vervelende, maar ook tegelijkertijd het fijne, was dat ik het roken écht heel erg smerig vond. Het voelde dus een beetje als een teleurstelling, maar zorgde er ook voor dat ik niet weer terug bij af was. In de dagen die volgden rookte ik na mijn cappuccino in de ochtend een sigaret, maar die maakte ik dan ook weer uit na twee hijsjes. Roken werkte niet meer voor mij. Het was voor mij een bevestiging dat Champix echt werkt, en ook dat ik écht gestopt was, ondanks dat aantal sigaretten waar ik echt helemaal niks aan vond.

Stoppen met roken, mijn tips!

Aan iedereen die zichzelf nog steeds in de strijd bevindt waarin ik mij ook jarenlang heb bevonden, hierbij twee tips, waardoor het jou hopelijk ook lukt om te stoppen met roken.

  • Lees het boek van Allen Carr: Stoppen met Roken. Zijn verhaal en inzichten hebben ervoor gezorgd dat ik de verslaving beter ben gaan begrijpen en op een bepaald punt zelfs ben gaan doorzien. Hij is medeverantwoordelijk voor mijn eerdere ‘succesvolle’ stoppogingen.
  • Stop met roken in combinatie met Champix. Het is nog steeds een lastig proces, maar het haalt de scherpe randjes ervanaf en geeft je net dat extra duwtje in de rug. 
Het boek van Allen Carr: Stoppen met Roken

Een niet roker, ook zonder pilletjes

In de afgelopen paar weken vergat ik steeds vaker om een pilletje te nemen, wat gelijk een mooi moment was om er gelijk helemaal mee te stoppen. Ergens was ik bang dat ik zonder de pilletjes weer een drang zou krijgen om toch weer te gaan roken, maar dat is gelukkig niet het geval. Vol trots kan ik zeggen dat ik ook zonder het innemen van de Champix pilletjes, nog steeds een niet roker ben! 🙂