Telefoongedrag; normaal of reden tot zorgen?

Tijd voor een korte pauze. Ik pak wat te drinken, plof op de bank en tover mijn telefoon tevoorschijn. Even kijken of er nog wat gebeurd is op deze wereld. Ik open Twitter, Instagram, reageer op een aantal chats, neem een kijkje op LinkedIn, doe een Spaanse les (met Duolingo), kijk nog een aantal stories op Instagram, scroll door mijn foto’s van de afgelopen maand en open Twitter nog een keer. Als ik weer op de klok kijk blijkt dat mijn korte pauze van tien minuten ruim een uur in beslag heeft genomen. Argh! Ik voel mij nutteloos; waarom gebeurt dit toch elke keer?

Is dat zo? Neemt die telefoon écht zoveel tijd in beslag?

Ja, het voelt niet alleen zo, het is ook écht zo. Sinds een tijdje is je telefoongedrag inzichtelijk en kun je zien hoeveel je je telefoon nu daadwerkelijk gebruikt. En als ik dan kijk naar de afgelopen twee weken, dan schrik ik daar behoorlijk van. Ik heb mezelf regelmatig de vraag gesteld: “Maar waarom dan? Waarom gebruik je je telefoon zoveel…?” En als ik die vraag eerlijk moet beantwoorden dan denk ik dat het een combinatie is van verveling en gebrek aan focus. Gelukkig is daar iets aan te doen!

Mijn huidige telefoongedrag

Voordat we in de cijfers van de afgelopen weken duiken, wil ik graag eerst een onderscheid maken in een aantal categorieën zoals ik deze nu zie. Ik vind het namelijk een beetje kort door de bocht om te zeggen: je zit zoveel zoveel uur per dag naar het scherm van je telefoon te kijken en dat is niet oké. De ene categorie is namelijk beter ’te verantwoorden’ dan de ander. 

Communicatie

Telegram, WhatsApp en het voeren van telefoongesprekken. Echter ben je tijdens een telefoongesprek niet actief met je scherm bezig en wordt dat dus niet meegenomen in deze cijfers. Het gaat hier echt alleen om ‘screen time’. 

Social Media

Twitter, Instagram, Facebook, Pinterest en LinkedIn; applicaties met een eindeloze stroom aan informatie waarin je kunt blijven refreshen, scrollen en verdwaald kunt raken. 

Educatie

Spaanse lessen via DuoLingo

Overig

Camera, foto’s, browser, todo’s, mail (werk en privé), etc.

Inventarisatie: de cijfertjes

Als ik kijk naar mijn telefoongebruik van de afgelopen paar weken, dan zie ik dat ik gemiddeld zo’n vijf á zes uur per dag besteed aan mijn telefoon. Ervan uitgaande dat ik elke nacht netjes acht uur slaap, en zestien uur wakker ben, zou je kunnen concluderen dat ik 38% van mijn tijd bezig ben met mijn telefoon! Bizar, toch? Als we dit onderverdelen in de eerder genoemde categorieën ziet dat er ongeveer als volgt uit:

  • Communicatie: 34%
  • Social Media: 25%
  • Educatie: 5%
  • Overig: 36%

Okay, leuk om te weten. En nu?

Tijd voor verandering. Want dit is niet oké. Er zijn heel veel dingen die ik graag wil doen, maar waar ik niet ‘aan toe kom’. Geen wonder, als je 38% van je tijd naar een beeldscherm kijkt en eigenlijk het merendeel van de tijd hersenloos aan het scrollen bent… Hoe ik hier precies verandering in ga brengen weet ik nog niet, maar dat ik ermee aan de slag ga is één ding dat zeker is! To be continued.

Hoe bewust ben jij je van je telefoongedrag?