Zorg voor een fijne werkplek

Thuiswerken; zó maak je het een stuk plezieriger

Waar thuiswerken voor de één een droom is, kan het voor de ander de grootste nachtmerrie zijn. Helaas hebben we het niet altijd in eigen hand en worden we soms noodgedwongen ‘verplicht’ om thuis te werken. Zoals nu in tijden van het coronavirus.

Niet iedereen is goed in thuiswerken

Laten we eerlijk zijn. Niet iedereen is goed in thuiswerken. Voor mij hangt het erg af van de dag en van de situatie en natuurlijk van de baan die je hebt. Op sommige dagen kan thuiswerken me veel energie geven en kan ik veel werk gedaan krijgen. Maar op andere dagen voel ik me moe en rusteloos, vooral op dagen waarop ik veel meetings heb.

In de afgelopen jaren heb ik redelijk wat ervaring opgedaan met thuiswerken. Daardoor heb ik een aantal manieren gevonden die ervoor kunnen zorgen dat thuiswerken voor jezelf een stuk plezieriger kan zijn. Ieder persoon en iedere situatie is natuurlijk anders; maar misschien dat we elkaar kunnen helpen met een aantal tips en tricks!

Douche, kleed je aan, ontbijt en… werk thuis

De grootste valkuil voor mij is om uit bed te rollen en om vervolgens in pyjama op de bank te gaan werken. Na een uur besluit je eens te gaan douchen, dan realiseer je je dat je nog moet ontbijten en daardoor is de focus ver te vinden. Als ik thuiswerk dan zet ik mijn wekker ietsjes later omdat ik minder reistijd heb. Maar de rest van mijn ochtendritueel is precies hetzelfde. Als ik uit bed stap, dan spring ik onder de douche, kleed ik me aan en maak ik een ontbijtje voor mezelf klaar. En in plaats van dat ik dan daarna richting het kantoor ga, blijf ik thuis. Door mijn ochtendritueel hetzelfde te houden voel ik me gedurende de dag een stuk prettiger en minder lamlendig. 

Blijf in beweging

Of het nu een vrije dag, het weekend of een thuiswerkdag is; voor mij is het een gegeven dat ik op deze dagen minder beweeg. Tijdens een normale werkdag op kantoor zet ik aardig wat stappen gedurende de dag. Zo wandel ik tijdens de heen- en terugreis, na de lunch een rondje met collega’s en grijp ik elke mogelijkheid aan om een geplande meeting al wandelend buiten te hebben. Op een thuiswerkdag kom ik soms de deur niet eens uit en krijgt mijn stappenteller weinig te verduren. Daarom dwing ik mezelf vaak om naar buiten te gaan. Een rondje wandelen na mijn ontbijt, een rondje wandelen na de lunch en een rondje wandelen voor of na het avondeten. Zo krijg je toch wat beweging, en wandelen doet je goed!

Geniet van je pauzemomenten

Waar je op werk misschien social media opent of een kopje koffie gaat drinken met een collega, kun je als je thuis werkt hele andere pauzemomenten creëren. Zo kun je een lekkere lunch voor jezelf klaarmaken. Even een yogalesje tussendoor doen. Of even een hoofdstuk lezen uit het boek dat eigenlijk al veel te lang onaangeraakt op je nachtkastje ligt. Wat ik zelf vaak doe, is dat ik mezelf een aantal doelen stel en dan van dat pauzemomentje kan en mag genieten, als een soort beloning. Het klinkt misschien kinderachtig, maar gek genoeg kan dit enorm motiveren! 

Geniet van je pauzemomenten met bijvoorbeeld een lekkere lunch

Zorg voor een fijne werkplek

Het klinkt heel leuk: werken vanaf de bank of vanuit je bed. Mijn ervaring is dat het misschien de eerste dag leuk is, maar daarna niet meer. Om die reden heb ik een fijne werkplek voor mezelf gecreëerd. Deze gebruik ik soms om thuis te werken, maar soms ook om ’s avonds aan mijn eigen projectjes te werken. Het is een kleine investering als je een scherm, toetsenbord en muis koopt. Maar uiteindelijk levert het je niet alleen meer productiviteit op, maar ook een betere werkhouding!

Blijf in contact met elkaar

Wat ik het lastigste vind aan thuiswerken is dat je langzaam in een soort sociaal isolement terecht komt. Geen gesprekken meer over het weer, wat we vanavond gaan eten, wat we dit weekend gaan doen, etc. Daarom: blijf in contact met elkaar! Deel een foto van een vers gezet kopje koffie in een whatsapp groep. Vraag aan een collega of hij of zij zin heeft om even tien minuutjes te bellen. Thuiswerken kan eenzaam voelen, maar het kan ook een gevoel van saamhorigheid creëren op het moment dat je allemaal in hetzelfde schuitje zit. Maar, je moet misschien wel zelf de eerste stap zetten.

Vind jij het plezierig om thuis te werken? Of juist niet?