Onze tiendaagse vakantie naar Marrakech

Toen ik mijn omgeving vertelde dat ik tien dagen naar het Marokkaanse Marrakech zou gaan, werd ik nog net niet voor gek verklaard. “Tien dagen?! Ik werd na twee dagen al gillend gek!” Nu ik Marrakech zelf hebben mogen ervaren, begrijp ik die reactie. Het was een geweldige vakantie. Laat ik dat voorop stellen. Maar het was anders dan verwacht. Ergens had ik een duizend-en-één-nacht wereld verwacht, met kleurrijke lampjes, zoals je bijvoorbeeld ziet bij restaurant Bazar. Marrakech was veel, maar niet dat. Zoals ik eerder al vertelde heb ik het ervaren als een compleet andere wereld, want dat is het echt.

Is tien dagen naar Marrakech dan te lang?

Ja en nee. Voor ons was tien dagen perfect, maar het is maar net waar je naar op zoek bent en hoe je je vakantie wilt indelen. Voor een stedentrip naar Marrakech heb je aan een paar dagen genoeg. Je kunt een dagje door het oude gedeelte van Marrakech struinen en een dagje naar het nieuwe gedeelte en dan heb je Marrakech zelf wel zo’n beetje gezien. Als je voor langere tijd op vakantie wilt naar Marrakech raad ik aan op het op onze manier te doen.

Omdat wij tijdens onze zomervakanties graag aan het zwembad liggen en zo nu en dan een dagje weg willen, zochten we een mooi hotel uit waar we het in ieder geval tien dagen uit konden houden. Vanuit daar maakten we verschillende uitstapjes, maar hadden we in ieder geval een hele rustige thuisbasis, waar je niet continu in de drukte van Marrakech zelf zit.

Marrakech in vier minuten!

Ook dit jaar heb ik weer geprobeerd om onze vakantie samen te vatten in de vorm van een video! Als je geen tijd hebt om alle verhalen te lezen, ben je in vier minuten klaar! 😉

Het mooiste hotel van Marrakech

Het hotel waar wij verbleven, Tigmiza Suites & Pavillons, ligt op ongeveer dertig minuten rijden van Marrakech. Het hotel heeft drie zwembaden, verschillende eetgelegenheden en ontzettend vriendelijk personeel. Hoewel het misschien klinkt als een grootschalig hotel, is dat het juist niet! Met slechts een aantal suites en villa’s is het hotel erg kleinschalig en knus. Ondanks dat we de vakantie een week hebben moeten verplaatsen als resultaat van een overboeking, heeft het hotel er alles aan gedaan om dat goed te maken. We kregen zelfs een gratis upgrade naar een villa met een privézwembad! Het was écht een paradijs.

Hotel Tigmiza Suites & Pavillons MarrakechHotel Tigmiza Suites & Pavillons MarrakechHotel Tigmiza Suites & Pavillons MarrakechHotel Tigmiza Suites & Pavillons Marrakech

De medina van Marrakech

Nadat we op onze eerste dag in Marrakech heerlijk aan het zwembad hebben gelegen, besloten we ’s avonds een bezoek te brengen aan Marrakech zelf. Met het gratis pendelbusje van het hotel werden we naar Djemaa el Fna gebracht: een groot centraal plein in de medina van Marrakech. Nog geen tien minuten later hingen er ongevraagd twee slangen om de nek van mijn vriend en waren we tien euro lichter. De mensen op het plein doen alles om je zover te krijgen dat je een foto maakt, om vervolgens geld af te troggelen. Precies hetgeen waar we voor gewaarschuwd waren gebeurde. Maar goed, het was een wijze les; de rest van de vakantie zijn we met een grote boog om het plein heen gelopen.

Medina MarrakechMedina MarrakechMedina Marrakech

Wat we wél erg leuk vonden in de Medina van Marrakech, waren de zogenaamde souks. Als je vanaf het plein richting het noorden loopt, kom je langs allemaal kleine kraampjes en smalle straatjes; vol met souveniertjes, schoenen, lampen en vooral erg veel sjaaltjes! Zo’n sjaaltje kan overigens erg handig zijn. Ik had van tevoren gelezen dat het in Marrakech verstandig is om in ieder geval je schouders en knieën met kleding te bedekken, waardoor ik de juiste kleding bij me had. Maar als je alleen maar zomerse kleding bij je hebt, zijn er in ieder geval sjaaltjes in overvloed! We hadden verwacht dat de mensen net zo vervelend en opdringerig zouden zijn als op het plein, maar dat viel gelukkig reuze mee!

Eten en drinken in Marrakech

Wat betreft het eten waren mijn vriend en ik not amused. Niet alleen in de medina, maar eigenlijk in heel Marrakech was het een beetje viezig. De hygiënische standaarden liggen daar een flink stuk lager dan bij ons. Als je dan al geen al te makkelijke eter bent in het buitenland, maakt een onhygiënische omgeving dat er niet makkelijker op. Uiteindelijk hebben we het merendeel van onze maaltijden gegeten in het hotel, heerlijk!

Eten en drinken Hotel Tigmiza Suites & Pavillons MarrakechEten en drinken Hotel Tigmiza Suites & Pavillons Marrakech

Het moderne Marrakech

Toen we aan het hotel vroegen hoe we het beste een bezoekje konden brengen aan het moderne Marrakech, werd er meteen gevraagd of we naar de Zara wilde. Blijkbaar is de Zara, een winkel die voor ons in Nederland niet meer dan normaal is, daar heel erg bijzonder. Persoonlijk vond ik het moderne Marrakech niet heel erg bijzonder. Het was een stad, wel een stuk moderner dan de medina, maar meer dan dat ook niet.

Het hoogtepuntje was de Majorelletuin, beter bekend als de Jardin Majorelle Garden. Deze botanische tuin, middenin het moderne stadscentrum van Marrakech, is een oase van rust. In 1924 is de tuin ontworpen door Jacques Majorelle en in 1980 is deze gekocht door de bekende modeontwerper Yves Saint Laurent. We wandelden wat rond, genoten van een lunch op een gezellig binnenplaatsje en keken onze ogen uit!

Jardin Majorelle Garden MarrakechJardin Majorelle Garden MarrakechJardin Majorelle Garden MarrakechJardin Majorelle Garden Marrakech

De Ouzoud watervallen

Halverwege de vakantie brachten we een bezoek aan de Ouzoud watervallen: de hoogste watervallen van Noord Afrika! Het was nog een hele onderneming om daar te komen, aangezien de watervallen op drie en een half uur rijden liggen van Marrakech. Via de website van Get Your Guide (aanrader!) hadden we een transfer geboekt, waarmee we netjes met een luxe busje bij het hotel opgehaald werden.

Rond het middaguur kwamen we aan in Ouzoud en werden we geïntroduceerd aan onze gids. Hoewel we eigenlijk niet zo zaten te wachten op een gids en gewoon een paar uur bij de waterval wilden zwemmen, zijn we achteraf blij dat we met de gids mee zijn gegaan. Waar wij dachten een relaxte middag te hebben, begonnen we aan een drie uur durende hike; we hebben de watervallen vanuit alle hoeken gezien! De insteek van de hele dag was onverwacht, maar daardoor niet minder leuk. Mooi om eens geweest te zijn!

Ouzoud watervallen MarrakechOuzoud watervallen MarrakechOuzoud watervallen MarrakechOuzoud watervallen Marrakech

Quad rijden door de woestijn

Op een bewolkte dag (ja, die heb je ook in Marrakech) vroegen we aan de meneer bij de receptie of hij tips had voor een leuk uitje. Hij vertelde ons dat we op een quad door de woestijn konden rijden, mét privé gids! Zo gezegd, zo gedaan. Een uur later zaten we op onze quad. Omdat ik mijn camera niet wilde verzieken heb ik helaas niet veel foto’s van de trip zelf kunnen maken, alleen tijdens de stops die we hadden.

De eerste stop was middenin de woestijn, waar we begroet werden door een aantal jongetjes die een armbandje voor ons maakten van palmbladeren. In de omgeving was, afgezien van een huis en een paar palmbomen, helemaal niks. Bizar om te zien! Bij de tweede stop brachten we een bezoek aan een klein dorpje, waar we Marokkaanse thee dronken. Het huis waar we waren was erg mooi in vergelijking met de andere huizen in het dorpje. Het is hartverscheurend als je ziet waar de mensen daar van moeten leven. Het quad rijden was leuk, maar de confrontatie met zoveel armoede vond ik erg heftig.

Quad rijden MarrakechQuad rijden MarrakechQuad rijden Marrakech

De vakantie was heerlijk! Het hotel was in elk opzicht geweldig, daar zou ik zo weer naartoe willen! Naar Marrakech zelf zullen we op korte termijn niet zo snel teruggaan. Misschien dat we over tien jaar nog eens een bezoek brengen en dat we het combineren met een bezoek aan een andere Marokkaanse stad, who knows?!

Ben jij wel eens in Marrakech geweest?