Tips om te doen in Kusadasi #2 (+ Samos!)

Laatst vertelde ik jullie dat mijn vriend en ik dit jaar voor de derde keer naar Kusadasi gaan! In het eerste artikel deelde ik een aantal tips voor een bezoekje aan Kusadasi zoals de Efeze en Pamukkale! In dit tweede artikel geef ik wat tips op basis van onze tweede vakantie, met onder andere een bezoekje aan het Griekse eiland Samos en een bezoekje aan een Turks badhuis! Uiteraard zal er ook een derde artikel komen nadat we er weer geweest zijn.

Tijdens het schrijven van deze artikelen begin ik steeds meer zin te krijgen in ons derde bezoekje aan Kusadasi! Het is daar altijd zo fijn! Het is misschien wat vreemd dat we voor een derde keer gaan, maar juist omdat we weten hoe fijn de voorgaande vakanties waren kijken we er nu extra naar uit om weer lekker te genieten van de Turkse zon, op een luxe strandbedje!

De boulevard van Kusadasi

Het hotel waar wij verblijven, Charisma de Luxe, ligt net iets buiten het centrum van Kusadasi. Dat is eigenlijk ook wel fijn, omdat je dan elke keer over de prachtige boulevard mag wandelen als je richting het stadje gaat! Het is een vrij rustige boulevard, zeker in vergelijking met Scheveningen. Je kijkt uit over de haven en er ligt bijna elke dag een enorm cruiseschip om te bewonderen!

Tips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en Samos

Gewassen worden in een hamam

Een hamam, beter bekend als een Turks badhuis, is een plek waar mensen zich kunnen laten wassen. Omdat we van iedereen hoorden dat het een hele aparte ervaring zou zijn, besloten we om naar een Turks badhuis te gaan om gewassen te worden. Het was best wel vreemd om door een oude Turkse man gewassen te worden, ik had dan wel mijn bikini aan, maar toch voelde het wat ongemakkelijk. Misschien dat het wat minder ongemakkelijk is als je met een groepje bent. Het is hoe dan ook, ongemakkelijk of gemakkelijk, een hele ervaring om eens meegemaakt te hebben!

Tips om te doen in Kusadasi en Samos

Dagje weg: Samos

Niet ver van Kusadasi vind je het Griekse eiland Samos. In anderhalf a twee uur vaar je met een ferry naar het eiland. Eenmaal aangekomen kan je ervoor kiezen om een stukje te gaan wandelen, of om een scooter of auto te huren, zoals wij hebben gedaan. Met de auto kan je bijvoorbeeld de stadjes Pythagorion en Kokkari bezoeken.

Tips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en Samos

Dagje weg: Samos – Pythagorion

Pythagorion is een klein schattig dorpje aan het water en heeft zijn naam te danken aan de wiskundige Pythagoras. In het haventje van Pythagorion kan je lekker een hapje eten en een drankje drinken. Ik weet helaas niet meer hoe het restaurantje heet, maar toen wij er waren kwamen we een hele gezellige vrouw tegen uit Australië die daar haar eigen restaurantje was begonnen en een overheerlijke lunch voor ons klaarmaakte. Iets buiten Pythagorion vind je het Panagia Spyliani klooster, een klein kerkje in een grot. Best wel spannend om naar binnen te gaan, maar heel erg bijzonder om eens gezien te hebben.

Nog een stukje verder heb je de Tunnel van Eupalinos. Dit is een super smal tunneltje, waar we uiteindelijk wel entree voor hadden betaald maar niet in zijn gegaan. Naar mijn mening was het allemaal net iets te smal en waren er iets teveel spinnenwebben. Als je niet zo’n angsthaas bent als ik, is het leuk om dit te bezoeken.

Tips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en Samos

Dagje weg: Samos – Kokkari

Aan de andere kant van het eiland vind je het plaatsje Kokkari, waar ik al eens eerder over schreef toen ik aan de slag ging met acrylverf! Dit is het meest schattige strandje dat ik ooit heb gezien. Verder is er niet zoveel te doen, maar als je even wilt genieten van de rust, het prachtige uitzicht en de zee, is dit de perfecte plek.

Tips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en Samos

Winkelen

Turkije staat bekend om zijn winkeltje vol met namaakproducten en toeristische spulletjes. Maar gelukkig zijn er in Kusadasi ook een aantal unieke winkeltjes te vinden, zoals de Kusadasi Leather winkel en de Hacivat Shop. Toen we voor het eerst in Kusadasi waren ontmoetten we Harry. Een vriendelijke Turkse meneer die vloeiend Belgisch spreekt, zonder dat hij ooit in België is geweest. Bij hem kocht ik mijn eerste echte leren jasje. Het jaar daarna kocht mijn vriend ook een leren jas bij hem! In vergelijking met Nederland zijn de leerprijzen van Turkije een stuk lager en is de kwaliteit erg goed! Als je een mooie leren jas of tas op je verlanglijstje hebt staan en je binnenkort naar Turkije gaat is het verstandig om het daar te kopen!

Als je een groot fan bent van mooi aardewerk, serviezen en vaasjes is het leuk om een bezoekje te brengen aan de Hacivat Shop! In deze winkel vind je de mooiste handgemaakte spulletjes!

Tips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en Samos

Turkse thee

De kans is groot dat je tijdens een bezoek aan Kusadasi ergens Turkse thee aangeboden krijgt. Het is even wennen, maar als je het eenmaal een keer gedronken hebt wil je niets anders meer! Ze verkopen het op elke hoek van de straat, leuk om mee te nemen naar Nederland om het vakantiegevoel nog iets langer vast te houden!

Tips om te doen in Kusadasi en SamosTips om te doen in Kusadasi en Samos

Gelukkig duurt het niet zo lang meer en mogen we binnenkort weer richting de Turkse zon! Hebben jullie inmiddels ook al een reisje naar Kusadasi geboekt? 😉