Toeristische prullen met een verhaal

Afgelopen zaterdag stond in het teken van een bezoekje aan oma. Omdat wij in het westen van het land wonen en mijn oma in het oosten, zien we elkaar niet vaak. Jammer, want als de reisafstand minder was geweest zouden we vanzelfsprekend vaker langsgaan voor een kopje thee of koffie. Nu neemt zo’n bezoekje gelijk een hele dag in beslag. Dat is niet erg, maar daardoor gebeurt het niet vaak dat we ‘even’ op en neer rijden naar oma.

Een toeristisch prulletje uit Volendam

Nadat we ons appeltaartje opgegeten hadden vroeg ik hoe mijn oma het had gehad in Volendam. Met haar 82-jaar maakt ze niet meer zoveel uitstapjes, maar het is mijn oom en tante twee weken geleden gelukt om haar een dagje mee te krijgen naar Volendam. Na het hele verhaal over het dagje in Volendam verteld te hebben stond ze op. Met een brede grijns vertelde ze dat ze iets voor mij had gekocht. Voordat ik het kleine pakketje open had gemaakt wist ik eigenlijk al wat het zou zijn; Een toeristisch prulletje uit Volendam!

Ik had nooit gedacht dat ik zo gelukkig kon worden van een klein keramieken potje met daarin vijf plastic tulpjes. Mét magneetje aan de achterkant, dat ook nog eens. Handig voor aan de koelkast. “Wat jij kan, kan ik ook”, zei ze trots. Over lichtpuntjes gesproken, ik ben nog steeds helemaal in de gloria dankzij dit mooie cadeautje.

Hoe het allemaal begon

Tijdens een studiereis naar Shanghai (2010) kocht ik voor mijn oma een klein souveniertje. Het was een houten poppetje in klederdracht. Inmiddels is het poppetje gesneuveld, maar dit was wel de eerste in de reeks van vele souveniertjes. De Eiffeltoren uit Parijs volgde en werd toegevoegd aan het toen nog kleine rijtje. Daarna is er een kleine pauze geweest in het meenemen van souveniertjes, het was toen nog geen ‘ding’ zoals dat het nu wel is.

Toeristische prullen met een verhaalInmiddels zes jaar later staat er bij mijn oma thuis voor de televisie een flinke rij met toeristische prullen uit Venetië, Parijs, Kreta, Lissabon, Sicilië, Kusadasi, Londen en New York. Iedere vakantie/reis probeer ik een klein, onzinnig, maar typerend souveniertje mee te nemen, precies in het juiste formaat zodat het goed in het rijtje past. Het kleine bloempotje uit Volendam is één van de meest waardevolle cadeautjes die ik ooit heb gekregen. Niet door de waarde of het cadeautje zelf, maar door het hele verhaal wat er achter zit. Ik hoop dat ik nog veel souverniertjes voor mijn oma mee mag nemen! <3

Neem jij toeristische prullen mee als je op reis bent?