Van een stuk grond tot een nieuwbouwhuis

In het najaar van 2015 maakten we de eerste foto van de bouwplaats waar hopelijk ooit ons droomhuis zou staan. Helaas werden we uitgeloot en ook de keer daarop werd het ons niet gegund. Tijdens onze vakantie naar Marrakech, september vorig jaar, schreven we ons voor de derde keer in. En jawel; deze keer behoorden we tot één van de gelukkigen! We gingen door een mallemolen van contracten, financieel advies, showrooms, badkamers en keukens. Inmiddels is de bouw gestart en is er de afgelopen maanden op de bouwplaats aardig wat activiteit geweest en zien we een transformatie van een stuk grond tot een nieuwbouwhuis!

Het bouwen van een prefab nieuwbouwhuis

Bij het bouwen van een nieuwbouwhuis kan er gebruik gemaakt worden van verschillende bouwtechnieken. In ons geval wordt er een prefab huis gebouwd, wat een groot aantal voordelen heeft. Prefab staat voor geprefabriceerd; wat betekent dat het huis grotendeels in een fabriek wordt gemaakt en op de bouwplaats ‘alleen nog maar’ in elkaar gezet hoeft te worden. Klein nadeel is dat je al vrij vroeg in het proces keuzes moet maken, terwijl dat bij traditionele bouw op een later moment nog kan. Zo moesten wij een paar maanden na de aankoop al het gewenste meerwerk doorgeven zoals een uitbouw en dakkapel. Maar ook de lichtpunten, loze leidingen en aansluitpunten voor de keuken en badkamer moesten we al vast laten leggen. Het allergrootste voordeel: de bouw gaat, zeker in de huidige fase, als een trein!

Van een stuk grond tot een nieuwbouwhuis

Begin mei; de eerste heipalen gaan de grond in!

Hoewel ze in eerste instantie in maart zouden starten met de bouw, was er vertraging in de heistelling en werd de start uitgesteld tot april/mei. Gelukkig werden we gerustgesteld met de mededeling dat dit geen impact zou hebben op de verdere planning; heel fijn! Met de komst van de heipalen werd het grote stuk grond opeens onderverdeeld in ‘huizen’ en konden we alvast even ‘in ons huis’ staan. Zo konden we ook alvast zien wat ons uitzicht zou worden. In de week daarop werd het raamwerk voor de fundering gevlochten, zodat ze daarna het beton konden storten.

Van een stuk grond tot een nieuwbouwhuisVan een stuk grond tot een nieuwbouwhuis

Fundering, begane grondvloer en de eerste wanden

Nadat de fundering aangebracht was, werden de eerste leidingen gelegd. Interessant om te volgen, want zo weten we bijvoorbeeld dat de hemelwaterafvoer onder ons huis doorloopt; wat niet bij alle huizen het geval is. Veel foto’s maken dus, dan kunnen we dat later allemaal nog terugvinden, mocht dat nodig zijn. Het aanzicht van gekleurde buizen was van korte duur, want de week daarop werd de begane grondvloer gelegd. En daarna ging het pas écht snel! In vier dagen (!!) tijd gingen we van begane grondvloer naar een eerste verdieping. Als de fundering ligt en de elementen gefabriceerd zijn in de fabriek is het een kwestie van in elkaar zetten. De bouw ging opeens zo snel dat we vorige week om de dag zijn gaan kijken. Op dinsdag hadden we een voordeur en openslaande deuren naar de achtertuin. Op donderdag hadden we een eerste verdieping en op vrijdag aan het einde van de dag hadden we opeens (bijna) een tweede verdieping!

Van een stuk grond tot een nieuwbouwhuisVan een stuk grond tot een nieuwbouwhuisWaar het hele proces van het kopen van een nieuwbouw eerst nog erg spannend was, is het nu vooral erg leuk om te zien hoe snel de bouw gaat en je opeens een huis hebt! Ondanks dat het nog wel even duurt voordat het huis opgeleverd wordt, zijn we op dit moment druk bezig met het opvragen van offertes voor de afwerking, want dat is ook nog een hele klus! 😉

Heb jij ervaring met het laten bouwen van een nieuwbouwhuis?