Van vergelijken word je niet gelukkig

Een tijdje terug liep ik door de stad, onderweg naar de metro. Het was vroeg en terwijl ik daar liep kwam er opeens een meisje naast me lopen. Niet écht naast me, maar gewoon een paar meter verderop. De schoenmaker kwam ons tegemoet lopen, hij was waarschijnlijk ook onderweg naar werk. Terwijl het meisje en ik langs de schoenmaker liepen zag ik hoe hij naar haar keek. Uitgebreid bestudeerde hij haar en staarde hij nog wat na. Waarom keek hij naar haar, waarom niet naar mij? Wat heeft zij dat ik niet heb..?

Stomme gedachte natuurlijk, want ik zou het zelfs een beetje ongemakkelijk gevonden hebben als hij zo naar mij gekeken had. De gedachte kwam automatisch. Maar inmiddels weet ik dat ik niks moet aantrekken van zo’n gedachte en laat ik hem varen.

Don’t undermine your worth by comparing yourself to others. It is because we are different that each one of us are special.

Vroeger als er zo’n gedachte in mij op kwam was ik er echt mee bezig. “Waarom krijgt zij zoveel rozen met valentijn en ik helemaal niks, nada noppes..?” – Nou en daar ging ik hoor, ik was lelijk, niet leuk, zou nooit een vriendje krijgen enzovoorts. Door dat soort gedachten werd ik mega onzeker. Eerlijk gezegd durf ik niet zo goed te zeggen wanneer de omslag geweest is. Toen ik een puber was hadden zulke gedachten erg veel impact en tegenwoordig doet het me niet meer zoveel en ben ik het een minuut later vergeten.

Feit; Van vergelijken word je niet gelukkigLaatst had ik ook zo’n stomme gedachte! Ik was op werk en er werden chocoladekoekjes uitgedeeld. Omdat er in zo’n koekje enorm veel koolhydraten zitten bedankte ik vriendelijk. Vervolgens toen het meisje tegenover mij genoot van haar chocoladekoekje dacht ik: “Zij heeft wel een fatsoenlijk afweersysteem die haar eigen cellen tenminste niet vernietigd”. Mijn gedachte was gecombineerd met een klein beetje jaloezie, waarom zij wel en ik niet. Al snel verdween mijn gedachte weer, maar hij was er wel.

Stop met vergelijken

Dat ik zulke gedachtes kan loslaten ben ik erg blij mee, maar eigenlijk zouden ze er niet eens moeten zijn. Iedereen is bijzonder, heeft zijn eigen plus- en minpunten en niemand is hetzelfde! Waarom zou je jezelf dan vergelijken met een ander? Lindsey schreef een tijdje terug over hoe je je door anderen kan laten inspireren en toen kwam ik eigenlijk pas tot het besef dat er een groot verschil zit tussen vergelijken of iemand anders bewonderen. Bij dat eerste zal je waarschijnlijk jezelf ‘de mindere’ vinden, terwijl het bij bewonderen juist iets positiefs is. Je bent tevreden met jezelf, maar raakt wel geïnspireerd door een ander. Vanaf nu ga ik proberen om de gedachtes die ik soms heb om te zetten naar een inspiratie, zo worden de gedachtes een stuk positiever! 🙂

Vergelijken jullie jezelf wel eens met een ander?

Bron afbeeldingen: Dream Green DIY & Chibird