Het verschil tussen koolhydraten en suikers uitgelegd

Koolhydraten en suikers uitgelegd in Jip en Janneke taal

Toen ik twee dagen geleden de reacties las op het artikel over mijn geliefde slowjuicer viel mij op dat er best wel wat onwetendheid is over koolhydraten en suikers. Hoewel ik over een aantal reacties oprecht een beetje verbaasd was, besef ik mij maar al te goed dat het voor mij een paar maanden geleden niet heel veel anders was. Omdat er op mijn artikel over diabetes in Jip en Janneke taal erg positief gereageerd is, leek het mij interessant om zo’n zelfde artikel te schrijven over koolhydraten en suikers! Binnenkort wil ik ook een artikel schrijven waarin ik uitleg hoe het precies werkt met koolhydraten en suikers in relatie tot dranken zoals vruchtensap en cola, maar laten we bij het begin beginnen!

Wat is het verschil tussen koolhydraten en suikers?

“Ja maar op de verpakking staat dat het suikervrij is! Dan kan je dat nu toch gewoon als tussendoortje eten?!” – Dit is een logische vraag en iets wat ik de laatste tijd regelmatig heb gehoord. Maar helaas is suikervrij iets anders dan koolhydraatvrij.

Suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.

Koolhydraten bestaan uit allemaal kleine bouwsteentjes en heb je in veel verschillende soorten. Zo heb je hele simpele koolhydraten (monosachariden) zoals glucose en fructose maar ook hele ingewikkelde (polysachariden), zoals zetmeel, pectine en cellulose die zijn opgebouwd uit monosachariden. Doordat er zoveel verschillende soorten koolhydraten zijn (bouwsteentjes) is het mogelijk om meer dan duizend verschillende combinaties te maken. Vaak zie je op de voedingswaardetabel van een verpakking het volgende staan: Koolhydraten, waarvan suikers. Laten we een Liga Milkbreak biscuitje als voorbeeld nemen. Dit biscuitje bevat 12,5 gram koolhydraten, waarvan 4,1 gram suikers.

De voedingswaarden van een Liga milkbreak duo met melk en chocolade

Koolhydraten met minder dan vijf bouwsteentjes worden suikers genoemd. Deze zijn namelijk makkelijk af te breken en worden snel opgenomen door het lichaam. Maar naast de 4,1 gram eenvoudige koolhydraten zijn er nog 8,4 gram koolhydraten die meerdere bouwsteentjes hebben en geen suikers meer genoemd worden, maar gewoon koolhydraten.

Diabetes (suikerziekte) wekt de indruk dat er gekeken moet worden naar de suikers, maar aangezien het lichaam koolhydraten omzet in suikers, is het bij diabetes belangrijk om te kijken naar de koolhydraten.

Uiteindelijk worden alle koolhydraten door het lichaam afgebroken tot glucose, wat dan vervolgens wél weer suiker genoemd wordt. Moraal van dit verhaal; Als je diabetes hebt moet er gekeken worden naar de hoeveelheid koolhydraten van een product aangezien het lichaam dit afbreekt tot glucose en het lichaam de insuline die vervolgens nodig is om de glucose op te nemen niet zelf aanmaakt. Als een product suikervrij is, betekent dit dus niet automatisch dat het product ook koolhydraatvrij is.

Hoewel het uiteindelijk erg logisch is, vind ik het persoonlijk niet zo gek dat er zoveel onduidelijkheid over is. Begrijpen jullie verschil tussen koolhydraten en suikers?