Vervelend; Het gaat even niet zoals ik wil

Dat je enorme dorst hebt, veel naar de toilet moet en vervolgens te horen krijgt dat je diabetes hebt is vervelend. Maar het grote voordeel van zo’n diagnose is dat je weet waar je aan toe bent en dat je vervolgens op basis daarvan weet wat je moet doen om je klachten te verminderen. Geluk bij een ongeluk noemen we het maar. Op dit moment heb ik last van vage klachten, die ik al langer dan twee jaar heb (ik moest het even opzoeken, kan het zelf eigenlijk niet geloven), maar die de laatste tijd weer heel erg aanwezig zijn.

Vervelend? Ja, erg vervelend.

Maar vooral erg frustrerend. Ik loop al jaren te sukkelen met onverklaarbare buikpijn. Soms een paar weken niet, soms elke dag. Wanneer het precies begonnen is weet ik eigenlijk niet, het enige dat ik nog kan terugvinden is dat ik begin 2013 een echo heb laten maken en dat er onderzocht is of ik een maagbacterie heb. Niks aan het handje, mevrouw is helemaal gezond. In de tussentijd heb ik er minder last van gehad, tot begin dit jaar, toen ik weer regelmatig buikpijn aanvallen kreeg.

Omdat ik knettergestoord werd/word van het nare gevoel ging ik weer naar de huisarts en werd ik doorgestuurd naar de internist. Vervolgens ging ik met buikpijn naar de internist en kwam ik vervolgens een paar weken later thuis met diabetes. Vervelende samenloop van omstandigheden, want daardoor is het hele buikpijn verhaal naar de achtergrond verplaatst. “Misschien wordt dat dan vanzelf minder en heeft het te maken met je diabetes”. Okay, dat is natuurlijk een mogelijkheid en het proberen waard.

Inmiddels drie maanden later ben ik er een beetje klaar mee. De ene dag voel ik me perfect, ren ik 5 kilometer, sta ik te stuiteren van de energie en de volgende dag voelt het alsof ik overreden ben door vijf vrachtwagens. Omdat ik graag zelf de touwtjes in handen heb ga ik vervolgens weer eigen doktertje spelen wat super vermoeiend is. Het is goed om waakzaam te zijn en de artsen soms een beetje te helpen, maar de manier waarop ik alle mogelijke scenario’s probeer uit te denken zie ik echt als negatieve eigenschap.

Vervelend; Het gaat even niet zoals ik wil

Control freak

Om eerlijk te zijn ben ik altijd al wel een control freak geweest, maar sinds de internist niet zelf kon bedenken dat ik diabetes had terwijl ik alle symptomen netjes stuk voor stuk opnoemde en vervolgens nog een maand heb rondgelopen met een sky high bloedglucose, heeft dat mijn achterdochtigheid alleen maar bevestigd.

Buikpijn, de dokters zeggen al twee jaar dat het niks is, dan moeten we het zelf maar uitzoeken. Glutenintolerantie was een mogelijkheid aangezien ik regelmatig gluten eet en het regelmatig voorkomt in combinatie met diabetes. Maar volgens de zelftest (die redelijk betrouwbaar is) was dat niet het geval. Chronische alvleesklierontsteking, ja dat klinkt super logisch! Dat zou direct verklaren waarom ik hier al zolang mee rondloop en waarom ik diabetes heb gekregen. Maar volgens het ziekenhuis is in mijn eerdere bloeduitslagen niks terug te vinden en moet ik me vooral geen zorgen maken.

Inmiddels heb ik het vermoeden dat ik misschien overgevoelig ben voor specifieke voedingsmiddelen. Alle heftige buikpijn aanvallen van de afgelopen maand waren na een maaltijd waar soja inzat. It’s worth a try. Voorlopig eet ik geen soja meer.

Weet je wat ik het meest vervelend vind? Dat je bijna gaat hopen dat het zoiets is als een chronische alvleesklierontsteking. Gewoon omdat het dan allemaal een reden heeft, dat je het kan verklaren en het vervolgens kan oplossen. Onwetendheid gecombineerd met het nare gevoel op de meest onhandige momenten is écht heel vervelend.

Excuses voor het lage positiviteits gehalte van dit artikel. Soms vind ik het fijn om gewoon even mijn hersenspinsels te delen en die zijn nu eenmaal niet altijd even vrolijk. Volgende week ga ik weer naar het ziekenhuis voor mijn eerste Hba1c uitslag en gaan we als het goed is ook weer verder met het hele buikpijn verhaal.