Een infusieset op mijn buik

Het verwisselen van een infusieset

Sinds mijn overstap op de insulinepomp een paar maanden geleden, is mijn buik er niet mooier op geworden. Hoewel ik voorheen met een insulinepen meerdere keren per dag insuline in mijn buik injecteerde, richt zo’n infusieset van een insulinepomp toch wat meer schade aan; zeker als je een infusieset vier keer na elkaar moet plaatsen, of als je hem anderhalve week laat zitten.

Wat is een infusieset?

Een infusieset is de verbinding van de insulinepomp naar het lichaam. Deze verbinding bestaat uit een klein reservoir met insuline, een teflon slangetje en een canule. Hiermee wordt er 24/7 een constante hoeveelheid insuline afgegeven, vergelijkbaar met de langwerkende insuline voor als je nog een insulinepen gebruikt. Voor de maaltijd wordt er een extra hoeveelheid insuline toegediend, ook wel bekend als het geven van een bolus. Het reservoir en het slangetje zijn niet zo spannend, het zit hem vooral in de canule. Deze bestaat uit een pleister en een teflon slangetje (het ‘naaldje’) wat met een inbrenghulp op en in de huid geplaatst wordt. De lengte van de canule varieert tussen de 6 en 8 mm en deze wordt loodrecht ingebracht.

Het verwisselen van een infusieset

Tijdens de uitleg over de insulinepomp en het verwisselen van een infusieset kreeg ik een aantal tips. Net zoals dat je met een insulinepen moet variëren met je spuitplek, moet je met een insulinepomp ook variëren met de plek waarop je de canule inbrengt. Ook wordt er aangeraden om je infusieset om de twee à drie dagen te vervangen. Doe je dit niet: dan raakt je infusieset verstopt, krijg je hogere waarden, mogelijk onverwachte hypo’s doordat er opeens veel ‘verstopte’ insuline vrijkomt, of krijg je verdikkingen in je huid. Om dat te voorkomen wordt er voorgesteld om de infusieset te vervangen op maandag, woensdag en vrijdag zodat je in het weekend ook daadwerkelijk van je weekend kunt genieten en je niet meer bezig hoeft te zijn met je infusieset.

Alles wat je nodig hebt voor het verwisselen van een infusieset

Blij met de insulinepomp, maar…

Wat een tranen heeft het me al gekost zeg… Hoewel ik nog steeds erg enthousiast ben over mijn insulinepomp en nooit meer zonder wil, is het verwisselen van de infusieset echt een tijdje mijn grootste nachtmerrie geweest. Het heeft al zoveel gedoe opgeleverd… Doordat ik vrij slank gebouwd ben, heb ik weinig vet op mijn buik en is het plaatsen van een infusieset geen pretje. Torenhoge waardes als gevolg van een verstopping en/of verkeerde plaatsing; pijn doordat de canule te dicht in de buurt van een spiertje zat; dubbelgeklapte canules, etc.

Laten we het erop houden dat het niet fijn was (en eigenlijk nog steeds niet is). Struisvogelpolitiek leek op dat moment de uitkomst; waardoor ik mijn infusieset soms net zolang liet zitten totdat de sticker na ongeveer anderhalve week losliet. Nu heb ik het geluk dat mijn dagdosering van insuline vrij laag ligt en ik daardoor geen (eerder genoemde) problemen kreeg met de infusieset. Maar als je eigenlijk om de 2 à 3 dagen moet verwisselen, kun je je voorstellen dat 11 dagen niet ideaal is.

Na verschillende infusiesets (MiniMed Quick-Set, MiniMed Mio en de MiniMed Mio 30) op verschillende plekken (buik, been en billen) geprobeerd te hebben, weet ik niet meer zo goed wat handig is om te doen. Bij plaatsing op mijn been of billen klapt de canule negen van de tien keer om; terwijl ik bij plaatsing op mijn buik juist weer vaak tegen een spiertje aanzit. Inmiddels gaat het wel weer iets beter met de frequentie van het verwisselen. Dankzij een aantal verdikkingen op mijn huid heb ik nu in ieder geval weer wat motivatie om de infusieset wél te verwisselen. Het gaat nog steeds niet altijd goed, maar het belangrijkste is dat ik mijn hoofd (soms met hulp van mijn vriend) koel probeer te houden tijdens het verwisselen van de infusieset. Ik denk dat ik maar weer eens een lading infusiesets ga bestellen om te experimenteren; nu zit de infusieset altijd in mijn buik, maar misschien dat ik andere plekjes nog een kans moet geven.

Wat werkt voor jou? Welke infusieset gebruik jij, op welke plek?