Vijf tips voor het opnieuw installeren van je computer

Vijf tips voor het opnieuw installeren van je computer

Helemaal opnieuw beginnen, een schone lei, heerlijk! Bij een nieuwe telefoon of computer kan je natuurlijk snel en eenvoudig een back-up terugzetten, maar dan voelt het meestal toch iets minder ‘nieuw’. Als er een nieuw Mac OS uitkomt herinstalleer ik mijn macbook altijd, een zogenaamde ‘clean install’. Dan voelt mijn inmiddels twee jaar oude macbookje weer helemaal als nieuw terwijl dat helemaal niet het geval is!

Waarom zou je je computer herinstalleren?

Door de jaren heen installeer je meestal een hele hoop troep en dan kan je computer ongemerkt een stuk langzamer en voller worden. Zo was er op mijn SSD nog maar 190 gigabyte beschikbaar. In principe genoeg om nog even mee vooruit te gaan, maar na het herinstalleren had ik nog 270 gigabyte vrije ruimte! Dat is toch een groot verschil! Naast het ruimteverschil merkte ik dat mijn macbook na het herinstalleren weer een stuk sneller was. Als ik mijn macbook opnieuw wilde opstarten duurde dat toch vaak een paar minuten maar na het herinstalleren nog maar een paar seconden!

Vijf tips voor het opnieuw installeren van je computer

Vijf tips voor het herinstalleren van je computer

De afgelopen jaren heb ik geleerd dat je dingen zoals een herinstallatie rustig en georganiseerd moet uitvoeren. Je wilt natuurlijk niet dat je straks al je belangrijke bestanden kwijt bent.. Daarom bij deze vijf tips voor het herinstalleren van je computer!

 • Herinstalleer je computer op een handig moment
  Als je op maandagochtend een belangrijk verslag moet inleveren dat nog niet af is en je op zondagavond besluit om je computer te herinstalleren is dat misschien niet het meest slimme idee. Het is belangrijk om een goed moment te kiezen waarin je ook rekening houdt met een mogelijk rampscenario, wat hopelijk na dit artikel niet meer kan gebeuren! Meestal reserveer ik op een zaterdagmiddag ruimte om mijn macbook te herinstalleren. Mocht er dan iets mis gaan qua hardware kan ik nog snel naar de winkel (om bijvoorbeeld een grotere USB stick o.i.d. te kopen) en heb ik zondag alle tijd om alles weer opnieuw in te richten!
 • Zorg ervoor dat je bestanden niet verloren gaan
  Het is heel erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je bestanden niet verloren gaan. Het idee alleen al dat ik tientallen jaren aan foto’s kwijt raak zorgt voor een paniekerig gevoel. Zorg er dus voor dat je je bestanden geback-upt hebt of dat ze in de cloud staan. ‘Vroeger’ kopieerde ik elke maand al mijn bestanden naar een externe harde schijf maar omdat ik dat ook een beetje spannend vond (wat als er ingebroken wordt of je huis afbrand?!) heb ik een betaald lidmaatschap bij Dropbox afgesloten en kan ik maar liefst één terabyte data in de cloud opslaan! Vergeet niet alle mapjes langs te lopen, dan weet je zeker dat je alles hebt! Qua planning handig om rekening mee te houden; Als je op zaterdagmiddag je computer gaat herinstalleren, kan je zaterdagnacht al je bestanden kopiëren of downloaden vanuit Dropbox, dat duurt meestal ook nog wel een paar uur!
 • Exporteer je bookmarks
  Zorg ervoor dat je bookmarks geëxporteerd of gekoppeld zijn aan een account! Dit soort data kan je snel over het hoofd zien omdat het onderdeel is van een programma. Bij Google Chrome worden je bookmarks automatisch gekoppeld aan je account, maar daarbij is het wel belangrijk om te controleren of je account nog goed gekoppeld is aan de browser. Als dit niet het geval is ben je dus al je bookmarks kwijt.. Geen pretje kan ik je vertellen! 😉
 • Maak een lijstje van applicaties die je nodig hebt
  Zoals ik eerder ook al vertelde kan het zo zijn dat je je computer de afgelopen jaren volgestouwd hebt met verschillende software! Gelukkig is je computer straks na het herinstalleren weer helemaal leeg, maar heb je ongetwijfeld toch een aantal van die programma’s weer nodig. Het is handig om een lijstje van de benodigde applicaties te maken voordat je je computer gaat herinstalleren. Open het overzicht met je applicaties en bekijk welke programma’s je daarvan niet meer nodig hebt en natuurlijk welke je wel nodig hebt! Zo heb je een handige checklist die je langs kan lopen na het herinstalleren en weet je zeker dat je niks vergeet! Zo voorkom je dat je straks gestrest op zoek bent naar een applicatie en je er dan pas achterkomt dat je die nog moet installeren..
 • Maak een screenshot van benodigde programma instellingen
  Sommige applicaties hebben écht de meest onmogelijke instellingen. Welke poort ik daarvoor had ingesteld? Geen idee. Mijn IMAP incoming mail server, euhm..? Als ik een lijstje heb gemaakt van alle applicaties die ik nodig heb, ga ik daarna de applicaties met specifieke instellingen langs en maak ik een screenshot van de belangrijke gegevens en instellingen. Zo voorkom je ook weer een hele hoop frustratie en kan je straks gewoon in één keer alles overnemen!

Als je klaar bent met het herinstalleren, al je bestanden weer terug hebt en alle applicaties weer geïnstalleerd hebt mét de juiste instellingen is het net alsof je een nieuwe computer hebt! Super fijn als je computer weer lekker snel is. Hoe beter de voorbereiding, des te makkelijker en sneller het uiteindelijk gaat!

Herinstalleren jullie je computer wel eens?