Zet een bos bloemen neer om je huis meer als thuis te laten voelen

Vijf tips om je (tijdelijke) huis meer als thuis te laten voelen

In mijn eigen huisje voel ik mij veilig en vertrouwd. Het is er knus en comfortabel en daardoor is het mogelijk om tot rust te komen, weer op te laden en om de dingen te doen waar ik gelukkig van word. Maar ondanks dat het gevoel van ‘thuis’ heel erg belangrijk voor mij is, heb ik in de afgelopen jaren in best veel verschillende huizen gewoond. Het staat haaks op mijn behoefte aan  stabiliteit, maar het is wat het is. Zo’n twee jaar geleden vond ik in mijn eigen jaren dertighuisje het huiselijke gevoel waar ik zo naar verlangde. Waarmee ik ook hoopte om stabiliteit te vinden.

Het gevoel van thuis en stabiliteit

Enerzijds is die stabiliteit er. Ik heb een mooi huis, dat weinig zorgen met zich meebrengt en ik voel mij er helemaal thuis. Het enige probleem is dat ik er niet zoveel ben de laatste tijd. En dat vind ik soms best lastig. Want ik hou van mijn huis, het gevoel van thuis en ik mis dat enorm op de momenten die ik er niet ben.

Begin februari heb ik de keuze gemaakt om voor een wat langere tijd in Ibiza te blijven, om het hebben van een lange afstandsrelatie in tijden van corona iets makkelijker te maken. En daar heb ik in twee maanden tijd aardig mijn best gedaan om een aantal tijdelijke woningen toch een beetje als thuis te laten voelen. Dat ging met ups en downs. Zo heb ik meerdere huilbuien gehad omdat ik mijn eigen thuis zo miste. Maar gelukkig is het ook gelukt om met kleine dingetjes een gevoel van thuis te creëren. Dit zijn de vijf dingen die ik heb gedaan, die mij het meest gebracht hebben.

5 dingen die je kunt doen om een huis meer als thuis te laten voelen

Hang foto’s op

Als je een huis meer als je eigen thuis wilt laten voelen, helpt het enorm om het persoonlijker te maken. Het zal veel vertrouwder aanvoelen als je naar foto’s van je familie en vrienden kijkt, in plaats van naar foto’s of kunstwerken waarmee je je niet verbonden voelt. Voordat ik naar Spanje vertrok, had ik foto’s van leuke momenten met mijn familie en vrienden afgedrukt en samen met wat magneetjes in mijn koffer gestopt. Eenmaal in mijn tijdelijke studio hingen deze foto’s al snel op de koelkast. Daardoor kon ik iedere dag de mensen zien, om wie ik geef.

Zet spulletjes van (je vorige) thuis neer

Wat je met foto’s kunt bereiken, kun je ook met persoonlijke spullen bereiken. Als bepaalde spullen een verhaal hebben, dan vind ik het leuk om ze een mooi plekje te geven. In mijn huisje in Rotterdam heb ik aardig wat souvenirs die ik in de loop der jaren heb verzameld. Als ik deze zie, denk ik regelmatig terug aan mijn reizen en de herinneringen die daaraan verbonden zijn. Een tijdje geleden heb ik van mijn ouders een symbolische beschermengel gekregen, die ze tijdens een van hun vakanties voor mij hadden gekocht. En als je dan ineens tijdelijk 2.000 kilometer verderop gaat wonen, is het, ondanks het feit dat het allemaal symbolisch is, toch een fijn gevoel om dit soort spullen bij je te hebben.

Koop (bekende) producten waar jij gelukkig van wordt

Koop (bekende) producten waar jij gelukkig van wordt

In mijn ideale wereld zouden supermarkten in Spanje hetzelfde assortiment hebben als Albert Heijn en Picnic, en andersom. Het is voor mij heel vervelend dat ik in Spanje niet dezelfde producten kan kopen als in Nederland. Voornamelijk omdat dit invloed heeft op het managen van mijn bloedglucose, maar ook omdat ik in de Spaanse supermarkt niet veel koolhydraatarme en diervrije producten kan vinden. Op het moment dat ik een van ‘mijn producten’ in een supermarkt zie liggen, kan ik daar heel blij van worden. Ik was bijvoorbeeld helemaal in mijn nopjes toen ik in een Spaanse supermarkt een gangpad vond met een grote selectie van ‘mijn pasta’. Het kan soms een beetje lastig zijn om ‘jouw producten’ te vinden, maar het geeft een hoop blijdschap wanneer het lukt.

Steek kaarsjes aan

Wat mij het meest thuis laat voelen is warmte. En dan heb ik het niet over warmte in de vorm van temperatuur, hoewel die ook een rol speelt, maar warmte in de bredere zin van het woord. Het soort warmte dat je een gevoel van geborgenheid geeft. Sinds vorig jaar heb ik een lichte verslaving ontwikkeld aan kaarsen. Elke avond steek ik er zo’n 10-12 aan. De meeste in de woonkamer, en een paar in mijn slaapkamer. Het is een vrij eenvoudige manier om een kamer warm, gezellig en huiselijk te laten aanvoelen.

Steek kaarsjes aan voor een knus gevoel

Zet een bos bloemen neer

Wat voor kaarsen geldt, geldt ook voor bloemen. Ze zijn kleurrijk, fleuren de boel een beetje op en dragen bij aan het thuisgevoel. Zo heb ik tijdens een van de wandelingen in het weekend een mooi boeket gemaakt van de bloemen die ik onderweg vond. Daarna kon ik nog wekenlang genieten van de bloemen en terugdenken aan dat fijne weekend. Dit soort dingen, hoe klein ze soms ook zijn, hebben mij enorm geholpen om mij steeds meer en meer thuis te voelen.