Vijf tips om te reizen met alleen handbagage

Vijf tips om te reizen met alleen handbagage

Ongeveer een half jaar geleden is er een nieuwe wereld voor mij open gegaan: reizen met alleen handbagage. De keren dat ik dat had gedaan, waren op één hand te tellen. Gelukkig maar, want ik neem/nam altijd teveel mee. Of ik nu 15, 20 of 30 kilo mee mag nemen; het eindigde altijd in een situatie waarin ik spartelend op mijn koffer lig om hem dicht te krijgen of toch nog stiekem met een extra tas aan kom zetten. Sinds ik voor mijn werk elke zes weken een aantal dagen naar Spanje ga, ben ik erachter gekomen dat ik toch echt een manier moest vinden om mij aan de handbagage regels te houden. Je maakt de hele reis anders niet alleen stressvol voor jezelf, maar er komt ook een keer een moment waarop ze zeggen: “Jammer, maar dat gaat dus mooi de cabine van het vliegtuig niet in.”

Waarom zou je reizen met alleen handbagage?

Heel simpel! Je bespaart geld, en tijd. Als je je koffer moet inchecken sta je voor vertrek te wachten voor de incheckbalie en sta je na aankomst weer te wachten bij de bagageband. Als je reist met alleen handbagage, kun je deze twee wachtmomenten gewoon overslaan, mits je ervoor zorgt dat je van tevoren ingecheckt bent. Tegenwoordig betaal je voor een ingecheckte koffer rond de 25 euro per enkele reis. Mooi als je dat kunt besparen, want voor 50 euro kun je veel leuke dingen doen! En, laten we eerlijk zijn: voor vier à vijf dagen heb je eigenlijk helemaal geen grotere koffer nodig. Het is een kwestie van selectief inpakken, én je dus aan de regeltjes houden.

Vijf tips om te reizen met alleen handbagage

Tip 1: koop een koffer met de juiste afmetingen

Gek genoeg verschillen de toegestane afmetingen per luchtvaartmaatschappij. Bekijk dus goed met welke luchtvaartmaatschappijen je meestal vliegt en leg de handbagage richtlijnen naast elkaar. Kijk niet alleen naar de afmetingen, maar ook naar het gewicht. Bij de meeste maatschappijen hanteren ze een maximum gewicht van tien kilo; als je dan een handbagage koffer koopt die van zichzelf al vier kilo weegt, is dat niet handig. Begin dit jaar kreeg ik voor mijn verjaardag een mooi handbagage koffertje met de afmetingen: 55 x 40 x 20 cm. In principe prima afmetingen, tenzij je met KLM vliegt. Daar kwam ik pas later achter. Goed om daar de volgende keer dus rekening mee te houden! Om je een idee te geven van de handbagage richtlijnen per luchtvaartmaatschappij:

Transavia

 • 45 x 40 x 25 cm mag gegarandeerd mee in de cabine.
 • 55 x 40 x 25 cm mag mee zolang er genoeg ruimte is in de cabine.
 • Het is niet toegestaan om een extra accessoire mee te nemen.
 • De handbagage mag maximaal 10 kilo wegen.
 • Meer informatie over handbagage bij Transavia.

KLM

 • 55 x 35 x 25 cm mag gegarandeerd mee in de cabine.
 • Het is toegestaan om een extra accessoire mee te nemen van 40 x 30 x 15.
 • De handbagage, incl. accessoire, mag maximaal 12 kilo wegen.
 • Meer informatie over handbagage bij KLM.

Vueling

 • 55 x 40 x 20 cm mag gegarandeerd mee in de cabine.
 • Het is toegestaan om een extra accessoire mee te nemen van 35 x 20 x 20.
 • De handbagage mag maximaal 10 kilo wegen.
 • Meer informatie over handbagage bij Vueling.
Vijf tips om te reizen met alleen handbagage

Tip 2: controleer of je een extra accessoire mee mag nemen

Bij sommige maatschappijen mag je naast een tas/koffer die voldoet aan de handbagage richtlijnen, ook nog een accessoire meenemen. Een extra tas betekent extra ruimte en daardoor kon ik aardig goed mijn handbagage inrichten! Totdat ik een keer met Transavia vloog, waarbij het (blijkbaar) niet toegestaan is om een extra accessoire mee te nemen. Je voelt hem misschien al aankomen: mijn rugtas paste niet meer bij de inhoud van mijn koffertje. Op de heenweg heb ik een plastic See Buy Fly tasje gekocht, om daar mijn rugtas in te doen, maar op de terugreis werden de tassen eerder gecontroleerd en moest ik een gedeelte van mijn spullen in de koffer van een collega doen. Goed opgelost, maar wat een gedoe! Voor de volgende keer: goed opletten of je een accessoire mee mag nemen, ja of nee. Dan kun je daar met het inpakken van je handbagage rekening mee houden.

Tip 3: zorg dat je goed voorbereid bent

Je kunt als je op reis gaat ALLES meenemen zodat je zeker weet dat je op elke situatie goed voorbereid bent, maar dat gaat een uitdaging worden als je alleen met handbagage reist. Zorg er daarom dat je op een andere manier voorbereid bent: wat ga je doen? Ga je zwemmen? Ga je sporten? Wat wordt het weer? In het ergste geval kun je ter plekke altijd nog zwem- en/of sportkleding kopen. Zolang je je pinpas en paspoort maar niet vergeet, dat is eigenlijk het belangrijkste.

Vijf tips om te reizen met alleen handbagage

Tip 4: maak overzichtelijke groepen in je koffer

Als ik mijn koffer inpak, verdeel ik alles in groepen. Vanzelfsprekend zorg ik ervoor dat de spullen die je bij de douane moet laten zien binnen handbereik zijn, zoals apparatuur en vloeistoffen. Bij het inpakken van mijn kleding probeer ik ruimte te besparen door de kleding op te rollen, zo heb je ook gelijk minder kans op gekreukte kleding! Naast de kleding die ik meeneem heb ik verschillende tasjes met daarin: diabetes spullen, vloeistoffen, toiletspullen en ‘in case of emergency’ spulletjes. Een aantal weken terug heb ik een nieuw tasje voor mijn diabetes spullen gekocht, die een stuk groter is dan degene die ik had! Zo heb ik altijd alles bij elkaar en is het makkelijk terug te vinden. Ook voor mijn vloeistoffen heb ik recent een nieuw tasje gekocht. De plastic ziplock zakjes propte ik altijd veel te vol waardoor het qua formaat niet meer goed in mijn handbagage koffertje paste; met dit tasje heb ik overzicht én word ik gedwongen om minder mee te nemen!

Vijf tips om te reizen met alleen handbagage

Tip 5: maak een lijstje met alles wat je mee wilt nemen

Als ik mijn koffer moet inpakken ren ik altijd van hot naar her. Omdat ik daar langzaam een beetje gestoord van werd, ben ik een lijstje gaan bijhouden met alles wat ik in mijn koffer deed. Eenmaal weer thuis, kon ik datzelfde lijstje weer langs, om te beoordelen of ik het echt nodig had gehad. Zo bleek dat als je voor drie dagen weg gaat, niet vier paar schoenen mee hoeft te nemen (dat had ik zonder lijstje ook kunnen bedenken) en dat het ook niet nodig is om een halve drogisterij aan spullen mee te nemen. Door het lijstje bij te houden, wordt de hoeveelheid spullen die ik meeneem steeds minder en heb ik tijdens het inpakken veel minder stress omdat ik alles kan afvinken!

Reis jij weleens met alleen handbagage?