Vijf tips om werk los te laten op vakantie

Als je elke dag met veel plezier naar werk gaat kan het soms lastig zijn om tijdens een welverdiende vakantie je werk los te laten. Op mijn parttime vrije vrijdag betrap ik mezelf er regelmatig op. Onbewust ben ik dan op sommige momenten toch nog met werk bezig. Als ik dan vervolgens ‘even’ mijn e-mail wil checken, ben ik soms zo een uur verder… Tijdens je vakantie is dat natuurlijk niet de bedoeling. Daar wil je genieten van je vrije tijd en even niet met werk bezig zijn; of je nu thuis bent of in het buitenland.

Werk loslaten: hoe doe je dat?

Laat ik voorop stellen dat het loslaten van werk op vakantie voor iedereen anders is. Zo heb ik net zoals twee miljoen andere Nederlanders een kantoorbaan; wat erg verschilt met iemand die bijvoorbeeld op freelance basis werkzaamheden verricht. Onderstaande tips zullen daarom ook niet voor iedereen toepasbaar zijn, maar in mijn geval is het tot op heden elke keer gelukt om werk los te laten op vakantie. Dat betekent niet dat ik helemaal niet bezig ben met werk; het verloop is ongeveer gelijk aan de onderstaande grafiek.. 😉

Vijf tips om werk los te laten op vakantie

Maak je inbox leeg

Niks geeft meer rust dan een lege inbox, heerlijk! Zorg ervoor dat je alles ‘afgerond’ hebt voordat je op vakantie gaat. Tot op zekere hoogte natuurlijk. Werkzaamheden zullen er altijd zijn, dus helemaal afronden zal in de meeste gevallen niet mogelijk zijn. Maar probeer in ieder geval alle lopende zaken en openstaande e-mails af te ronden, zodat niemand op jou hoeft te wachten terwijl jij geniet van de zon.

Zorg voor een goede back-up

Er zullen ongetwijfeld momenten zijn dat je gemist wordt op werk. Als je zorgt voor een goede back-up, als in iemand die verstand heeft van jouw werkzaamheden en in noodgevallen het één en ander kan overnemen, geeft dat een geruststellend gevoel.

Plan wat extra vrije dagen in

Als je vanuit kantoor direct het vliegtuig inhopt, duurt het over het algemeen iets langer voordat je het echte vakantiegevoel te pakken hebt. In de afgelopen jaren ben ik erachter gekomen dat het erg fijn is om voor en na je vakantie een aantal extra vrije dagen in te plannen. Zo kan je een beetje wennen aan de vrije tijd en zal je steeds minder aan werk denken. Vervolgens kun je met een gerust gevoel het vliegtuig instappen.

Zet alle werkgerelateerde notificaties uit

De één kan prima genieten van zijn of haar vakantie met zo nu en dan een werkgerelateerde e-mail tussendoor, terwijl de ander dat totaal niet kan. In mijn geval is het onmogelijk om werk los te laten als ik er continu aan herinnerd word. Om een goede balans tussen werk & privé te houden, één van mijn persoonlijke waarden, zet ik daarom al mijn werkgerelateerde notificaties uit en lees ik alle e-mails en andere berichtjes pas op mijn eerste dag na de vakantie.

Schrijf het op

Denk je stiekem toch aan werk? Het kan goed zijn dat je op vakantie de meest briljante ideeën bedenkt. Maak gebruik van het moment, schrijf het op en stuur het op naar jezelf. Zo zorg je ervoor dat het briljante idee niet verloren gaat en je er op een later moment alsnog iets mee kan doen. Je hebt wel weer een extra e-mail in je inbox, maar het is dan in ieder geval weer uit je hoofd. Zo kun je onbezorgd verder genieten van je vakantie!

Wat is jouw tip op werk los te laten op vakantie?