Unfu*k Yourself: voor als je er even doorheen zit

Dat dit jaar anders loopt dan verwacht, moge inmiddels duidelijk zijn. De afgelopen maanden zijn, als gevolg van verschillende redenen, erg challenging geweest. En dan is dat nog zachtjes uitgedrukt. Over het algemeen ging het prima en voelde ik mij behoorlijk wendbaar. Maar dat ging wel met ups en downs. Elke paar goede dagen werden gevolgd door 1 à 2 dagen waarop ik er even helemaal doorheen zat en moeite had om overeind te blijven staan; zeker op het moment dat het voelt alsof alles mis lijkt te gaan.

Vrienden, familie en mijn eigen vastberadenheid hebben mij er uiteindelijk doorheen geloodst, maar ook Gary John Bishop heeft een grote rol gespeeld. Hij is de schrijver van het boek ‘Unfu*k Yourself’. Het is een titel die je aandacht trekt, en dat is ook precies wat het boek doet. Lezen vind ik fijn, maar geboeid blijven vind ik vaak een uitdaging. Dat was bij dit boek geen probleem; ik heb het in één maand tijd drie keer gelezen en ik zou het zo nog een keer lezen.

Stap uit je hoofd en in je leven

Als iets makkelijk is, dan is het wel om in moeilijke tijden jezelf als een klein hoopje op te rollen en niet meer van de bank af te komen. Verdrinken in zelfmedelijden. Boos zijn op de wereld. Alles en iedereen de schuld geven van de situatie waarin je je op dat moment begeeft. Nu zit ik (gelukkig) niet zo in elkaar, maar kan ik soms wel vast komen te zitten in mijn verdriet waardoor ik daardoor de wilskracht om vooruit te gaan soms even niet meer kan vinden.

Vijf overtuigingen voor als je er even doorheen zit

Het boek van Gary heeft mij enorm geholpen op de momenten dat ik er even doorheen zat. Hij is direct, eerlijk, houdt je een spiegel voor en geeft je eigenlijk een spreekwoordelijke schop onder je hol. Veel van wat hij vertelde was niet nieuw, maar soms moet je het gewoon even horen, of lezen in dit geval. De vijf overtuigingen waar ik in deze periode het meeste aan heb (gehad), deel ik graag met je.

Hoe je ergens mee omgaat is een keuze

Je hebt zelf een enorme zeggenschap over de gedachten en emoties die je aan een bepaalde gebeurtenis hangt. Veel van deze gedachten komen automatisch, maar je hebt het in eigen hand om daar iets mee te doen. Tegenslag overkomt je, maar hoe je vervolgens met deze tegenslag omgaat is een keuze. Je kan het je emoties laten beïnvloeden en het je omlaag laten halen, of je kan je gedachten zo omvormen waardoor je juist extra gemotiveerd raakt om de tegenslag te overwinnen. Wees lief voor jezelf, dat helpt.

Je hebt het (meestal) zelf in eigen hand

Het is jouw leven. Wat is het dat jij wilt? Of juist niet? Zodra je dat voor jezelf duidelijk hebt, kan je twee dingen doen. Erover na blijven denken, of vervolgstappen zetten. Vervang je gevoelens van afgunst, frustratie en verlangen met de bereidheid om iets aan de situatie te veranderen. Wil je graag meer sociaal contact? Maak dan een plan om vaker met vrienden af te spreken, of om op zoek te gaan naar nieuwe contacten. Wil je graag weer met plezier naar je werk en belemmert het gedrag van je manager je daarin? Ga dan op zoek naar een nieuwe baan.

Je doet er altijd (onbewust) alles aan om te slagen

Veel van wat we denken en doen, is onbewust. En onze hersenen werken op zo’n manier dat we er altijd alles aan doen om iets te laten slagen. Als jij er dus (onbewust) van overtuigd bent dat jij nooit succesvol gaat zijn in je relatie, werk, of iets anders, dan zal je waarschijnlijk een patroon bij jezelf herkennen waarin je continu op zoek bent naar bevestiging van deze overtuiging. Ik geloof niet in de ‘Law of attraction’, maar denk wel dat de (onbewuste) overtuigingen die we hebben over onszelf, een grote impact hebben op ons doen en laten, en uiteindelijk ons slagen.

Je bent niet je gedachten

Laat je gedachten voor wat ze zijn en ga wat doen. Blijf niet wachten totdat je gedachten je weer met rust laten en je je weer beter voelt. Soms is iets doen, de beste oplossing. Ken je het gevoel van ‘Flow’, dat wanneer je volledig gefocust bent op iets, al je problemen en gedachten opeens lijken te verdwijnen? Dat is wat je wilt. Je moet jezelf een klein zetje geven; maar het is vaak het begin om jezelf weer wat beter te gaan voelen. 

Ook dit gaat weer voorbij

Soms gaat het vanzelf. Soms ook niet; in dat geval moet je er zelf iets voor doen. Kijk eens van een afstandje naar je situatie en denk dan aan alle andere vervelende situaties die je ooit overwonnen hebt. Zijn er gelijkenissen? Is er iets wat je doet geloven dat je dit niet zal of kan overwinnen? Als je alle vorige situaties hebt overwonnen, dan zal je deze ook overwinnen. Ga de confrontatie aan. Zet je tanden erin, geef het je volledige aandacht en vecht jezelf erdoorheen. Ook dit gaat uiteindelijk weer voorbij. Echt.

Get out of your head, and into your life. Kop op, je kan het! 🙂