De voorraden in het huis van iemand met diabetes

De voorraden in het huis van iemand met diabetes

Omdat je met het hebben van diabetes continu je eigen bloedglucose moet monitoren en in balans moet houden is het belangrijk om altijd de juiste spulletjes bij je te hebben. Op een normale dag gebruik ik gemiddeld acht teststrips, een cartridge met zes lancetten, vijf naaldjes en zo’n vijfentwintig eenheden insuline. Op het eerste gezicht niet heel indrukwekkend. Maar als je deze hoeveelheden voor drie maanden in huis hebt liggen is het toch een flinke voorraad.

Teststrips, naaldjes en lancetten

Waar bestaat die voorraad uit?

Reken maar uit. Vijf naaldjes per dag voor drie maanden, dan kom je uit op zo’n 450 naaldjes. Dan heb je al snel een laatje vol! 😉 Op bovenstaande foto zie je van links naar rechts; Een 4 mm naaldje voor op mijn insulinepen, een teststrip voor in mijn bloedglucosemeter en een cartridge met daarin zes lancetten voor mijn prikpen. Dit alles bewaar ik tegenwoordig in één lade. Voorheen had ik nog iets meer voorraad omdat de leveringen toen een beetje door elkaar liepen, maar inmiddels heb ik gewoon één ladeblokje met daarin al mijn spulletjes.

Teststrips, naaldjes en lancetten

Naast de verschillende hulpmiddelen krijg ik ook eens per drie maanden een voorraad insuline thuisbezorgd. Natuurlijk heb ik altijd een pen kortwerkende en langwerkende insuline bij me, maar de voorraden insuline worden netjes bewaard in de koelkast. Voor de langwerkende insuline gebruik ik de lantus wegwerppennen en voor de kortwerkende insuline gebruik ik de novorapid penvullingen. Deze kan ik in mijn insulinepen doen waar ik ook halve eenheden mee kan spuiten. Nog steeds heel erg blij met die insulinepen! Ook heb ik nog een aantal novorapid wegwerppennen liggen, maar die liggen er vooral als backup.

Om de koelkast nog iets voller te maken ligt er ook nog een glucagon-injectie die ik hopelijk nooit nodig zal hebben. Mocht ik ooit door een laag bloedglucose buiten bewustzijn raken zorgt de glucagon-injectie ervoor dat er razendsnel glucose vrij wordt gemaakt, waardoor je weer bij bewustzijn komt.

Insuline in de koelkast

Last but not least, hypovoer! Natuurlijk heb ik een grote voorraad koekjes in huis, maar het allerbelangrijkste is toch wel dextro. Als ik een hypo krijg kan ik koekjes eten, maar daardoor blijft een hypo veel langer hangen. Als ik gelijk een paar tabletten dextro naar binnen werk, voel ik mij veel sneller weer goed! Tegenwoordig probeer ik slim dextro in te kopen als het weer eens in de aanbieding is bij de Kruidvat. Dat scheelt toch een beetje in de kosten.

Een voorraad dextro

Moet je dat allemaal zelf betalen?

Daar kan ik heel kort in zijn; Nee, gelukkig niet! Als ik alles zelf zou moeten betalen had ik een bijbaantje moeten zoeken! 😉 Haha, neehoor. Zo erg is het nu ook weer niet, maar het gaat wel om serieuze bedragen. Het enige wat ik zelf moet betalen is het hypovoer. Verder wordt alles gewoon vergoed, afgezien van het eigen risico dat er sowieso ieder jaar standaard doorheen gaat. Om misverstanden te voorkomen; Omdat ik (nog) geen insulinepomp heb en zelf insuline injecteer met een insulinepen zijn al mijn voorraden in huis daarop gebaseerd. Ieder persoon met diabetes is natuurlijk verschillend, maar een voorraad teststrips en dextro zal in ieder huis van iemand met diabetes wel te vinden zijn 😉