Waarom het belangrijk is om lief te zijn voor jezelf

Januari. De maand waarin McDonald’s en New York pizza naar verwachting de minste omzet draaien, de maand waarin de trappen van de metro- en treinstations fanatiek bewandeld worden en de maand waarin de minste sigaretten verkocht worden. Want januari staat voor een nieuwe start, een beter leven, een nieuwe kans.

Inmiddels zijn we bijna op de helft van januari. Hoe gaat het met de goede voornemens? Lukt het een beetje? Of ben je stiekem lichtelijk gefrustreerd omdat je jezelf weer tientallen goede voornemens opgelegd hebt? Persoonlijk vind ik het hebben van goede voornemens mooi, zeker als het realistische voornemens zijn. Maar van de fanatiek sporten, detoxen, ik gooi heel mijn leven om voornemens word ik een beetje kriebelig. Wees een beetje lief voor jezelf! Je bent goed zoals je bent.

Het jaar 2014 begon ik met een hele lijst aan goede voornemens. Sporten, veel lezen en eigenlijk meer van hetgeen waar ik kriebelig van word. Dat jaar kreeg ik te maken met mijn quarterlife crisis en hoeveel ik daar veel van geleerd heb, was het geen top jaar. Vervolgens begon ik 2015 met een tweede poging om mijn goede voornemens van 2014 waar te maken. Dat jaar kreeg ik diabetes type 1 en ondanks dat, was het eigenlijk een prima jaar! Dit jaar doen we het anders. Geen goede voornemens.

Als je jezelf veel doelen stelt, en dan heb ik het over de onrealistische en niet haalbare doelen, is de kans groot dat je jezelf teleurstelt. Het is dan misschien simpel gedacht om helemaal geen doelen te stellen, maar dat is gelijk weer het andere uiterste. Er is ook een tussenweg. Waarom zou je met ingang van het nieuwe jaar alles omgooien? Waarom leef je niet gewoon je leven en probeer je stap voor stap naar mooie, en misschien nog wel belangrijker, haalbare doelen toe te werken; Dat is toch veel leuker? Met één maand detoxen ben je niet opeens ‘gezond’ en met iedere week verplicht een boek te moeten lezen van jezelf ga je er echt niet meer plezier aan beleven.

Wees lief voor jezelf. We don’t have to do it all.