Wat ik geleerd heb dankzij regelmatig vliegen

In de afgelopen jaren heb ik mede dankzij mijn werk redelijk wat ‘vliegervaring’ opgedaan. Gemiddeld genomen vlieg ik elke maand wel een keertje op en neer naar Spanje en is het daardoor aardig onderdeel van mijn routine geworden.

Ik kan mij nog goed herinneren dat eerste paar keer best wel gestrest was en dat het uren duurde voordat mijn koffer ingepakt was. Niet per se omdat het nu zoveel werk was; maar meer omdat ik constant dacht aan alles wat ik vooral niet moest vergeten! Ook plande ik altijd een paar dagen van tevoren al hoe laat ik richting het vliegveld moest. Vanzelfsprekend was ik vanzelfsprekend ruim op tijd, als in: meer dan twee uur van tevoren. Want: ’Wat nu als ik mijn vlucht mis?’ Dat het nergens voor nodig is om écht zo vroeg op het vliegveld te zijn of om gestresst te zijn over het inpakken van mijn koffer zijn twee van de dingen die ik heb geleerd, maar er is meer! 

Check vertrekinformatie van meerdere bronnen

Zo ben ik er ook achter gekomen dat het belangrijk is om altijd meerdere informatiebronnen in de gaten te houden. Ruim twee jaar geleden miste ik voor het eerst (en vooralsnog ook voor het laatst) mijn vlucht. Volgens de mobiele app van de airline had de vlucht vertraging, waarop mijn collega’s en ik volledig vertrouwden. Toen we eenmaal aankwamen bij de gate was het vliegtuig al vertrokken. De geplande vertrektijd was inderdaad ge-update op de schermen met vertrekinformatie, maar niet in de mobiele app van de airline… Dus in dit geval: check, check en dubbel check. Dit gaat mij hopelijk geen tweede keer overkomen! 😉

Vertraging of geannuleerde vlucht, claim je compensatie!

Het is super vervelend als je vlucht vertraagd is, of zelfs geannuleerd wordt. Maar dat kan nu eenmaal gebeuren. Begin vorig jaar had ik een avondvlucht vanuit Berlijn; ik had express een vlucht geboekt waarmee ik de hele dag nog kon genieten van mijn tijd in Berlijn, maar toch redelijk op tijd thuis zou zijn. Die middag kreeg ik meerdere notificaties (via de app, SMS en e-mail) dat mijn vlucht geannuleerd was. ‘Gelukkig’ was ik op de laatste vlucht van die dag gezet. Ik vroeg de airline om een compensatie, maar werd toen afgewimpeld met het excuus dat het kwam door de slechte weersomstandigheden. Wat begrijpelijk is, uiteraard.

Wat ik toen nog niet wist, is dat er organisaties zijn die steun bieden als je een claim bij vertraging of annulering wilt indienen. Één van deze organisaties is AirHelp; zij controleren of je een compensatie kunt krijgen voor de vertraging met behulp van juridische experts en de nodige kennis van policies en wetgevingen. Super fijn! Want ik heb er uiteindelijk vrij snel genoegen mee genomen toen ‘het weer’ als reden gegeven werd. Terwijl zij misschien nog wel een stapje verder gegaan zouden zijn. Goed om te weten voor de volgende keer.

Neem zo min mogelijk bagage mee! 

Gedoe om je koffertje goed dicht te krijgen, stress omdat je koffer misschien te zwaar is. Of zoveel spullen bij je hebben dat je het allemaal niet meer zo goed kunt overzien; zoals ik vorige maand in Barcelona mee mocht maken. Als ik voor werk reis, dan heb ik vaak mijn werklaptop (Windows) en mijn privé laptop (Macbook) bij mij. Zo kan ik in de avond, of in het vliegtuig (zoals nu) gewoon mijn eigen dingetjes doen.

Goed, lang verhaal kort: omdat mijn Macbook zo dun is en ik even vergeten was dat ik twee laptops bij mij had, heb ik deze per ongeluk in één van de bakjes laten liggen bij de security en heb ik deze vervolgens klakkeloos bij de andere bagagebakken achtergelaten. Super stom. Vooral ook omdat ik daar bij de gate pas achterkwam en vervolgens half in paniek terug gerend ben en in tranen was toen ik hoorde dat ze ‘m gevonden hadden. Van blijdschap weliswaar. Daarom: minder spullen, minder stress

Wat is iets wat jij geleerd hebt door regelmatig te vliegen?